Λύση ή υποχώρηση;

Είμαστε οι ισχυροί σε αυτή τη διένεξη κι επιτέλους κάποτε πρέπει να συμπεριφερθούμε ανάλογα...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από την διεξαγωγή του πραγματικά εντυπωσιακού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη,  σχετικά με την άρνηση των βορειοελλαδιτών να δεχθούν την ονομασία «Μακεδονία» για το νεοσύστατο κράτος των Σκοπίων. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν εκεί θεωρώντας άδικη και προκλητική την παραπάνω πρόθεση που συνοδεύονταν και από άλλες προκλητικές δράσεις όπως μια σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας κι ένα Σύνταγμα που είχε αλυτρωτικές αναφορές και υπόνοιες.

Την εποχή εκείνη οι πολιτικές δυνάμεις εκτός ΚΚΕ είχαν κοινή στάση και η αντίσταση μας στους διεθνείς κύκλους ήταν καθαρή και σθεναρή.

Τα χρόνια πέρασαν, οι καλοί μας γείτονες επέμεναν, άλλοτε κάνοντας μικρές υποχωρήσεις κι άλλοτε προκαλώντας με γραφικές πράξεις τους, τοποθετώντας αγάλματα και δίνοντας το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου παντού. Έτσι φθάσαμε στο 2017 όπου μια κυβέρνηση Αλβανόφωνων θέλει λύση. Το ερώτημα για όλους μας είναι τι λύση θα είναι αυτή και πόσο συμβατή θα είναι σε όσα υποστηρίζαμε μέχρι χτες.

Διαρροές αναφέρουν πως τα Σκόπια θα ονομαστούν Νέα ή Άνω Μακεδονία κάτι που επιθυμούσαν διακαώς. Κι εμείς; Γιατί διαφωνούσαμε τόσα χρόνια; Γιατί θέσαμε βέτο για το ΝΑΤΟ και την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή ένωση; Γιατί ξεσηκώναμε την ομογένεια σε συλλαλητήρια και δράσεις εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής;

Λίγες μέρες πριν την αλλαγή του έτους κάτι κακό μαγειρεύεται. Η καλή γειτονία προϋποθέτει σεβασμό και αλληλεγγύη. Οι γείτονές μας έχουν να κερδίσουν πολλά αν σεβαστούν την αλήθεια. Όχι τη δική μας αλήθεια αλλά την αποδεδειγμένη ιστορική αλήθεια. Η κυβέρνησή μας ίσως πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά την αποδοχή της παραπάνω προοπτικής. Είμαστε οι ισχυροί σε αυτή τη διένεξη κι επιτέλους κάποτε πρέπει να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Οι πανμακεδονικές ενώσεις Καναδά, Αμερικής και Αυστραλίας είναι στα κάγκελα και τυχόν υποχώρηση από την πάγια θέση μας θα ακυρώσει τον πολυετή αγώνα τους. Όσο για τα πολιτικά κόμματα; Όπως πράξουν θα ανταμειφθούν.

Κάτι τελευταίο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μακεδονικών σωματείων αντιδρά. Κι εμείς μαζί τους καλούμε τους τοπικούς φορείς, τους δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη ν’ αντισταθούν.

Για μια ακόμα φορά θα πρέπει να πάρουν θέση οι δήμοι και οι Περιφέρειες με ψηφίσματα ώστε να φανεί η βούληση του λαού της βόρειας Ελλάδας. Ίσως έτσι ξυπνήσουν οι «εν Αθήναις κοιμώμενοι» και δράσουν ανάλογα. Ο χρόνος τελειώνει.