Οι Παραμυθάδες

Σε μια εποχή γενικής στεναχώριας και εθνικής κατάθλιψης κάποιοι παλεύουν να σκορπίσουν στιγμές ανεμελιάς και γέλιου...


 

Tου Αλέξη Γούλα

 


Παραμονή Χριστουγέννων και είναι μια καλή ευκαιρία να μπούμε στο πνεύμα των ημερών. Αφορμή γι’αυτό μια υπέροχη παρέα της Καβάλας που από το 2011 αποφάσισαν πως θα διαθέσουν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να σκορπίσουν χαμόγελα και καλή διάθεση σε παιδιά και ενήλικους. Οι σημερινές μου σκέψεις αφορούν στους «Παραμυθάδες».

Στην αρχή τρεις-τέσσερις φίλοι ξεκίνησαν να μας θυμίσουν τη δύναμη των λαϊκών κυρίως παραμυθιών, προτείνοντας έναν διαφορετικό, κλασικό τρόπο ψυχαγωγίας. Έναν τρόπο που μεταφέρθηκε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες στα εγγόνια με μεγάλη επιτυχία.

Η συνέχεια έφερε νέα μέλη στο σχήμα καθώς κι έναν ποταμό παραμυθιών και σχετικών με αυτά πληροφοριών. Έτσι οι αρχικοί στόχοι τους αναθεωρήθηκαν. Ξεκίνησαν να αναζητούν ιστορικά στοιχεία των παραμυθιών, τρόπους αφήγησης για να διασφαλίσουν την όμορφη εξέλιξη της ψυχολογίας των παιδιών. Στη συνέχεια, με γνώμονα πάντα την ψυχαγωγία των παιδιών, πρόσθεσαν στις ενέργειες της ομάδας το λαϊκό παιχνίδι. Ξαναθυμήθηκαν ξεχασμένα παιχνίδια της γειτονιάς και της αυλής ή του σχολείου που με έναν διασκεδαστικό τρόπο βοηθούσαν την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της αυτοπεποίθησης, των αρχηγικών ικανοτήτων των παιδιών, κάτι που λειτουργεί ως αντίβαρο στην απομόνωση που βιώνουν σήμερα τα παιδιά από την εκτόξευση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ό τίτλος τους πλέον είναι πλήρης και δείχνει την πραγματική τους δράση. «Παραμυθάδες. Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού».

Έχουν παρουσία παντού! Σε σχολεία, ιδρύματα, χωριά, ελληνικές κι ευρωπαϊκές πόλεις, νησιά, παιδιατρικές κλινικές, φεστιβάλ, εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, εκδηλώσεις Χριστουγέννων, ραδιοφωνικές εκπομπές, πραγματικά… παντού!

Στο σημείο αυτό να καταθέσω μια προσωπική εμπειρία. Δύο χρόνια πριν ζήτησα από τους Παραμυθάδες να οργανώσουμε μια Παραμυθοβραδιά στο δημοτικό σχολείο Εμπορίου, του χωριού μου που βρίσκεται ψηλά στη Δυτική Μακεδονία. Η ανταπόκρισή τους άμεση και η επιτυχία ήταν τέτοια που και την επόμενη χρονιά παρά τη σφοδρή χιονόπτωση, η δράση επαναλήφθηκε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Η χαρά των παιδιών και το χειροκρότημα των γονέων τους η καλύτερη ανταμοιβή. Άριστες οι εντυπώσεις απ’ όσους βρέθηκαν εκεί, άριστη και η συνεργασία με τους διοργανωτές.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις που συμμετέχουν οι Παραμυθάδες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τον απλό και διαφορετικό τρόπο διασκέδασης και εμείς είμαστε τυχεροί που μια τέτοια παρέα έχει ως έδρα της την Καβάλα.

Πρότασή μου προς όλους τους Καβαλιώτες να μην χάσουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά κάποια εκδήλωση για παιδιά ή για ενήλικες που συμμετέχουν οι Παραμυθάδες. Τα παιδιά θα απολαύσουν την εκδήλωση και οι μεγάλοι θα θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια με νοσταλγία.

Άξιοι λοιπόν όλοι τους. Σε μια εποχή γενικής στεναχώριας και εθνικής κατάθλιψης αυτοί παλεύουν να σκορπίσουν στιγμές ανεμελιάς και γέλιου. Έργο δύσκολο που καταφέρνουν να πετύχουν με μεγάλη επιτυχία.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.