NOVARTIS: Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και στη μέση… εμείς!

Όσοι δεν ανήκουμε στον στενό πυρήνα υποστηρικτών της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης περιμένουμε να δούμε λίγο φως. Πραγματικό φως κι όχι κατασκευασμένο...


 

Tου Αλέξη Γούλα

 


Σάλος και κακός χαμός με το νέο σκάνδαλο, που φτάνει σε πολιτικούς, της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis. Ενστάσεις εκατέρωθεν για το πόσο αξιόπιστες είναι οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, ενός θεσμού που ισχύει από τη θητεία του Σαμαρά ως πρωθυπουργού. Η μεν κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να στρέψει τα φώτα της επικαιρότητας μακριά από τα συλλαλητήρια που έφεραν άγχος και πίεση στη διαπραγμάτευση, η δε αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για στημένη και καθοδηγούμενη  δικογραφία που σκοπό έχει την συκοφάντηση της.

Κάπου εκεί στη μέση είμαστε κι εμείς.

Μαθαίνουμε για το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της χώρας μας στην διακύμανση της τιμής των φαρμάκων στην Ευρώπη, που οδηγούσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να κάνουν παιχνίδι. Και όλοι υποπτευόμαστε ποιο μπορούσε να είναι το παιχνίδι. Τα ποσά που ακούγονται είναι αστρονομικά και μας θυμώνουν.

Δύο είναι αυτά που μπορεί να έχουν συμβεί.

Πρώτον, η κυβέρνηση σε συνεργασία με το FBI και τους δικαστές κατάφερε και τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί δύο πρώην πρωθυπουργούς και ένα σωρό υπουργούς και γενικούς γραμματείς, οι οποίοι πήραν βαλίτσες με λεφτά. Ακούγονται 50 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 17 δισεκατομμύρια δραχμές για εμάς τους παλαιότερους που ζήσαμε και μ’ εκείνο το ταλαιπωρημένο νόμισμα.

Δεύτερον, δεν υπάρχει οσμή σκανδάλου και δεν θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά μια και οι καταθέσεις δεν περιέχουν τρανταχτά στοιχεία.

Δυστυχώς η πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι ούτε σε αυτή την περίπτωση θα γίνει κοινή προσπάθεια αναζήτησης της πολύπαθης αλήθειας. Ήδη οι αμφισβητήσεις των στοιχείων ξεκίνησαν και οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα γίνεται προσπάθεια να μην γίνει αποδεκτό.

Από την άλλη υπουργοί, πρώην δικαστές και μερίδα δημοσιογράφων θεωρεί την δωροδοκία δεδομένη και προσπαθεί να χτυπήσει δυνατά μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε όλοι μας είναι πως το φαγοπότι στα φάρμακα είναι τεράστιο και ματώνει την τσέπη μας εδώ και χρόνια. Ξέρουμε για τα περίφημα ταξίδια αναψυχής, τα δωράκια, τα μετρητά που δίνουν οι εταιρίες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Γιατί φτάνουν αυτοί που έπρεπε να επιτελούν κοινωνικό έργο να γίνονται “βαποράκια” της κάθε Novartis είναι κάτι που με βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια.

Γιατί οι πολιτικοί που κάποιοι τους τίμησαν για να τους εκπροσωπήσουν φτάνουν, όσοι φτάνουν, να δωροδοκούνται χωρίς ίχνος ντροπής και αξιοπρέπειας είναι απορίας άξιον.

Γιατί φτάσαμε τόσο χαμηλά σε αξίες και άμυνες που δεν καταφέρνουμε ούτε να συμφωνήσουμε στην εξυγίανση σκανδάλων βάζοντας πάνω απ’ όλα τα κόμματα και τις καρέκλες μας δεν θα το καταλάβω ποτέ. Σιγά σιγά ακόμα και ο θεσμός της δικαστικής εξουσίας ξέβαψε στα μάτια των πολιτών, κάτι που είναι μεγάλο χτύπημα για μια υγιή κοινωνία.

Όσοι δεν ανήκουμε στον στενό πυρήνα υποστηρικτών της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης περιμένουμε να δούμε λίγο φως. Πραγματικό φως κι όχι κατασκευασμένο σε κάποιο πολιτικό γραφείο που θα προωθηθεί από τα φιλικά μέσα μαζικής επικοινωνίας και τους διαδικτυακούς τόπους για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η αναζήτηση είναι απαίτηση. Επιτέλους. Αν βρεθούν ένοχοι καταχραστές να τιμωρηθούν χωρίς οίκτο. Αν βρεθούν κάποιοι που μεθόδευσαν γεγονότα και συκοφαντίες να τιμωρηθούν το ίδιο σκληρά. Αφού η ηθική συμπεριφορά χάθηκε μόνο η τιμωρία μένει.

Έτσι κι αλλιώς έχει δρόμο ακόμα το καράβι για να φτάσει στο λιμάνι…