Απολογισμός

Όσοι βρεθήκαμε στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αποφασίσαμε να σηκωθούμε από τον καναπέ. Θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί ξανά και ξανά...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Μέρα απολογισμού η σημερινή. Η επόμενη μέρα μιας πετυχημένης, υπερκομματικής διαμαρτυρίας που εξελίχθηκε σε 24 πόλεις ταυτόχρονα. Το γεγονός πως ενώ ο σχεδιασμός περιείχε 13 πόλεις και βρέθηκαν πολίτες άλλων 11 πόλεων να διεκδικήσουν τη δική τους διαμαρτυρία δείχνει πολλά.

Η διαμαρτυρία μας και οι συγκεντρώσεις μας είχαν έναν και μοναδικό στόχο. Να πειστεί η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποφάσεις χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Η έγκριση αυτή μπορεί να έρθει μέσα από το υπέρτατο πολιτειακό όργανο που είναι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ή μέσα από ένα ειλικρινές δημοψήφισμα.

Η Καβάλα έστειλε από εδώ το δικό της ισχυρό μήνυμα. Η παρουσία πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν συγκλονιστική, ήταν ευπρεπέστατη, ήταν πραγματικό οξυγόνο στο ηθικό όλων μας που βιώνει την απαξίωση των υπευθύνων στο συγκεκριμένο θέμα. Οι σύλλογοι, οι οργανώσεις, ο κλήρος, οι ελεύθεροι κι ανένταχτοι φίλοι μας, στάθηκαν πλάι πλάι χωρίς χρώματα, κάτω από τη γαλανόλευκη όπως ζητήσαμε, δίνοντας μαθήματα κοσμιότητας και καλής συμπεριφοράς. Για δύο ώρες ακούστηκαν πολλά συνθήματα και δύο μόνο από αυτά μπορούμε να πούμε πως “ξέφυγαν” κάνοντας τους ομιλητές να  ζητήσουν να επικρατήσει η κοσμιότητα όπως κι έγινε.

Ο αριθμός των παραβρισκομένων κυμάνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που μπορούν να έχουν εικόνα σχετικών συγκεντρώσεων, γύρω στις 5 με 6 χιλιάδες. Η πλατεία Ελευθερίας επιτέλους γέμισε, κάτι που οι συγκεντρώσεις για τα τρία μνημόνια και τα διόδια δεν κατάφεραν να κάνουν.

Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί κινήθηκαν σε ένα πλαίσιο αυστηρής κριτικής σε όσους έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης καθώς και στη γνωστοποίηση της βούλησης όλων, πως αποφάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων δεν θα γίνουν αποδεκτές και θα δημιουργήσουν διχόνοια στον ελληνικό λαό. Τρεις Μητροπολίτες, τρεις δήμαρχοι, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι δύο ομιλητές μας, δεν άφησαν κανένα κενό σε όσα έπρεπε να ειπωθούν. Τέλος, η ισχυρότατη  υπερψήφιση της διακήρυξης στο κλείσιμο του συλλαλητηρίου δεν άφησε καμία αμφιβολία για την πρόθεση και τη διάθεση όλων μας.

Εμείς που βρεθήκαμε εκεί αποφασίσαμε να σηκωθούμε από τον καναπέ. Θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί ξανά και ξανά.

Για να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση κάποιοι άνθρωποι έχασαν τον ύπνο τους για αρκετές μέρες. Έτσι, θα ήθελα να ευχαριστήσω:

  • Τον δήμο Καβάλας για την οργάνωση και τη φιλοξενία του συλλαλητηρίου,  την δήμαρχο  κ. Τσανάκα, και τους κ. Τζατζάρη και κ. Τσουρουκίδη για όλη τη συνεργασία που είχαμε, καθώς και τους υπαλλήλους του δήμου που συνέβαλαν στην προετοιμασία της πλατείας.
  • Τον Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο που κινητοποίησε τον κλήρο και τους Μητροπολίτες Ξάνθης & Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα καθώς και τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, ώστε να  έχουν από κοινού δυναμική παρουσία και λόγο.
  • Τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Μαρκόπουλο για την ενεργοποίηση του στην ενημέρωση φορέων και συλλόγων.
  • Τον εκπαιδευτικό – ιστορικό ερευνητή κ. Κουγιουμτζόγλου Δημήτρη για τα ιστορικά στοιχεία που κατέθεσε με την ομιλία του.
  • Τη δικηγόρο κ. Αριάδνη Νούκα εκπρόσωπο των οργανωτών των συλλαλητηρίων, που με τον πύρινο λόγο της έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων μας και δίνοντας τον παλμό ώστε ο εθνικός μας ύμνος να ακουστεί σε όλη την πόλη από όλους μας.
  • Την αστυνομική Διεύθυνση για όλο το σχεδιασμό που έκανε ώστε να μην ταλαιπωρηθουν όσοι έφτασαν από μακριά.
  • Τους δημοσιογράφους όλων των μέσων που τις τελευταίες μέρες ενημέρωσαν το κοινό τους για όλες τις λεπτομέρειες της συγκέντρωσης.
  • Αλλά και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους, τον αγνό πατριωτικό τους παλμό και την ευπρέπεια τους που δεν έδωσε λαβές για πικρόχολα σχόλια.

Ελπίδα μας, όσοι συμφωνούν με εμάς να έμειναν ικανοποιημένοι. Επίσης όσοι διαφωνούν να προσπαθήσουν να καταλάβουν τα αισθήματα μας και να τα σεβαστούν. Ίσως αν πιστεύουν πως είναι τόσοι πολλοί να επιχειρήσουν κι αυτοί να κάνουν ένα ελεύθερο συλλαλητήριο προτείνοντας αυτά που πιστεύουν.

Τέλος, ελπίζουμε να υπάρχει φώτιση στους κυβερνώντες. Η βούληση της πλειοψηφίας είναι το ζητούμενο για όλες τις κυβερνήσεις και ειδικά για τις “αριστερές”. Χωρίς την αποδοχή του λαού ειδικά σε εθνικά θέματα,  οι μέρες κάθε κυβέρνησης είναι μετρημένες.