Μακεδονικός Αγώνας: Να μη χαθεί η μνήμη στη λήθη

Είμαστε εδώ και δεν ξεχνούμε...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


ΟΟκτώβριος είναι μήνας μνήμης για τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στον Μακεδονικό Αγώνα. Γνωρίζουμε πως στις μέρες μας υπάρχει γενική απαξίωση για ό,τι θυμίζει ένδοξες μέρες του Έθνους μας, αλλά θεωρούμε ιερό μας καθήκον να μην αφήσουμε τη μνήμη τόσων πολλών αγωνιστών να χαθεί στη λήθη.

Τα γεγονότα λίγο πολύ είναι γνωστά. Σε μια παραπαίουσα αδιάφορη Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Βούλγαροι αλωνίζουν τρομοκρατώντας και δολοφονώντας το ελληνικό στοιχείο και όσους κάνουν προσπάθειες για να διατηρήσουν ό,τι παρέμεινε ελληνικό. Ψηλά στη λίστα οι ιερείς, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που, με την εκπαίδευση διατηρούν το φρόνημα υψηλό, οι αγωνιστές που μετά την έλευση του Παύλου Μελά αποκτούν υπόσταση και αποτελούν πλέον κίνδυνο για τους εχθρούς μας. Ο Μακεδονικός Αγώνας επιτέλους ξεκίνησε και δεν θ’ αργήσει να φανεί η πρώτη ηλιαχτίδα της λευτεριάς για τον αιματοβαμμένο τόπο μας.

Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας με την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει όλους τους Ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 19:30, στο Αμφιθέατρο “Γεώργιος Παυλίδης” της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (πρώην Νομαρχία) έχουμε την τιμή να έχουμε ως κύριο ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανο. Θέμα της ομιλίας του “Η Μακεδονίας μας, η χώρα των Ελλήνων”.

Την εκδήλωσή μας θα πλαισιώσουν το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και η χορωδία της Θρακικής Εστίας Καβάλας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και με την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μακεδονομάχου ναυάρχου Στυλιανού Μαυρομιχάλη.

Η Μακεδονία μας για μια ακόμα φορά κινδυνεύει. Αυτήν τη φορά όχι από όπλα αλλά από πράξεις και παραλείψεις ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων που παραχωρούν την ιστορία της. Είμαστε εδώ και δεν ξεχνούμε. Έστω και μια αναφορά σε γηγενείς Μακεδονομάχους του Nομού Καβάλας αποτελεί τιμή γι’ αυτούς.

  • Περικλής Κυριακίδης από τα Δωμάτια
  • Μιχαήλ Παληούρας από το Ελαφοχώρι
  • Νικόλαος Βλάχος από την Ελευθερούπολη
  • Δημήτρης Χαραλαμπίδης από τη Θάσο.
  • Νίκος Λαμπίρης από τον Θεολόγο Θάσου
  • Διαμαντόπουλος από το Κοκκινόχωμα
  • Κωνσταντίνος Ματσίνος, Γεώργιος Ξουλόγης, Γεώργιος Πασχάλης, Δημήτριος Χατζούλας από τη Μεσορόπη
  • Ευάγγελος Αναστασούδης, Δημήτριος Κομήτης, Ανδρέας Κουρούδης από τη Νικήσιανη
  • Στέργιος Μαυρούδης από το Παλαιοχώρι
  • Περικλής Δράκος, Ιωάννης Ευαγγελίου, Ευθυμία Ζαχαροπούλου, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Αθανάσιος Ιωαννίδης, Πέτρος Ιωαννίδης, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Δημήτριος Μακούλης, Δημήτριος Μαντέλας, Ιωάννης Πετμεζάς, Χρήστος Τσαλακανίδης, Γιώργος Τσιουρέλης, Δημήτριος Φραντζής, Γεώργιος Χατζηαποστόλου, Χαράλαμπος Χατζηαποστόλου από την Καβάλα

Κι άλλοι πολλοί. Εκατοντάδες. Γνωστοί και άγνωστοι. Όλοι ήρωες. Όλοι πρωτεργάτες της Μακεδονικής Ελευθερίας. Ας βρούμε όλοι μας λίγο χρόνο για να τους τιμήσουμε. Οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους. Ας παλαίψουμε όλοι μαζί με την συμμετοχή μας, για να κρατήσουμε ό,τι με τη θυσία τους κέρδισαν.

Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Ίωνα Δραγούμη: «Θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου Έλληνος. Να σκοπός μιας ζωής! Δουλεύοντας για τον Ελληνισμό, δουλεύω για τον εαυτό μου. Θέλω να ξοδέψω την ψυχή μου μέσα στο έθνος μου, σε μια αλληλεγγύη με τους ομοφύλους μου».