Εκεί όπου η δράση και το όραμα μπορούν να έχουν κάποια τύχη…

Οι επερχόμενες εκλογές θέλουν σύνεση, συναίνεση και ωριμότητα...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Κάθε ταξίδι έχει έναν προορισμό. Έτσι και για μένα, μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νόμου Καβάλας, το ταξίδι έφτασε στον τέλος του. Ίσως λίγο πρόωρα σε σχέση με την τυπική διάρκειά του, αλλά σίγουρα γεμάτο χαρές και συγκινήσεις.

Πολλές φορές βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά  αλλά αυτό ήταν που επιβεβαίωσε πως ο Σύλλογός μας έχει διάρκεια και παρουσία στα δρώμενα της πόλης που όλοι μας επιλέξαμε να ζήσουμε. Στην αγαπημένη μας Καβάλα.

Η πρόθεσή μου να συμμετέχω στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να εμπλέξει τον Σύλλογο και έτσι, στις 5 Μαρτίου 2019, έθεσα την παραίτηση μου ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να εκλέξει επόμενο-η πρόεδρο.

Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω όλο το ΔΣ και τους φίλους του Συλλόγου για την ανιδιοτελή βοήθεια και στήριξη σε όσα μαζί πραγματοποιήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Όλοι μας αφήνουμε μια πορεία που πέτυχε τους περισσότερους από τους υψηλούς στόχους που βάλαμε, με σύμπνοια και, το κυριότερο, χωρίς προστριβές. Δεν θυμάμαι ούτε έναν καυγά σε όλη τη διάρκεια της πορείας μας, παρά το ότι πολλές ήταν οι στιγμές και το άγχος που ενδεχομένως θα δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο.

Πολλοί λένε πως η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα μικρόβιο που ή το έχεις ή δεν το έχεις. Μπορεί να είναι κάποιος σύλλογος, κάποιος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάποια συμμετοχή σε εθνικές εκλογές…

Κοντεύοντας στα 50, είχα την τύχη να «βρεθώ» σε όλα τα παραπάνω και να έχω προσωπική εικόνα για το πώς λειτουργεί το σύστημα. Το συμπέρασμά μου είναι πως στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορείς να αλλάξεις κάποια πράγματα για να καλυτερέψει η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Εκεί, η δράση και το όραμα μπορούν να έχουν κάποια τύχη φτάνει να βρεις συνοδοιπόρους για να βαδίζεις με σχεδιασμό και πίστη για ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι προτάσεις για συμμετοχή στις Δημοτικές Εκλογές έχουν έρθει από καιρό και είναι πράγματι τιμητικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι επερχόμενες εκλογές θέλουν σύνεση, συναίνεση και ωριμότητα. Απαιτούν απ’ όλους χαμηλούς τόνους, προγραμματικές θέσεις και διάθεση συνεργασίας ώστε ο δήμος και οι δημότες να ωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις, ενημερώνω φίλους και γνωστούς πως στις εκλογές του Μαΐου θα συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα «Ανάσα για τον δήμο».

Ήδη, πολλοί φίλοι και γνωστοί βρίσκονται στον ίδιο αλλά και στους υπόλοιπους συνδυασμούς που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που με χαροποιεί αλλά και μου επιβάλλει μια ήπια προεκλογική προσέγγιση. Το διάστημα μέχρι τις κάλπες είναι μικρό, τα προβλήματα μεγάλα και η καλή, δημιουργική και πολιτισμένη “αντιπαλότητα” μόνο κέρδος μπορεί να φέρει σε όλους μας.

Η βοήθεια και η στήριξη όσων πιστεύουν σε αυτά που πρεσβεύουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον συνδυασμό είναι καλοδεχούμενη. Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα πρέπει να εκλεγεί κάποιος για να προσφέρει πραγματικά.

Όσοι πάλι διαφωνούν και αντιδρούν, ας το κάνουν πολιτισμένα. Αλίμονο αν συμφωνούσαμε όλοι σε όλα! Οι εκλογές θα τελειώσουν και πάλι στα ίδια μέρη θα βρισκόμαστε. Όπως ανέφερα παραπάνω υπάρχουν άξιοι υποψήφιοι σε όλους τους συνδυασμούς φτάνει να τους εντοπίσουμε και να τους βοηθήσουμε.

Το πρώτο βήμα για την επιτυχία μιας παραγωγικής τετραετόας είναι η σύνθεση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Το δεύτερο βήμα η επιλογή δημάρχου που μπορεί να συνθέσει χωρίς αλαζονεία, χωρίς υπεροψία, με κατανόηση, ανθρωπιά, εμπειρία κι ανοχή.

Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν περισσότερες ενημερωτικές αναρτήσεις για το πώς θέλουμε τον Δήμο μας. Πολλές οι σκέψεις και οι προκλήσεις που θα μας οδηγήσουν μέχρι την 26η Μαΐου. Ευχή μου να υπάρχει γόνιμος διάλογος χωρίς ακρότητες και ειρωνείες.

Ευχαριστώ την κ. Δήμαρχο για την τιμητική πρόσκληση καθώς και τους συνυποψήφιους του συνδυασμού για το θερμό καλωσόρισμά τους.

Καλη συνέχεια, καλό κουράγιο, καλό αγώνα σε όλες και σε όλους!