Η μεγάλη δύναμη του πολίτη είναι η ψήφος του

Σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να διαλέξουμε πρόσωπα και ιδέες, αλλά και τι εκλεγμένους θέλουμε...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Σίγουρα, κάποιοι που δεν έχουν άμεση επαφή με τις εκλογές κουράστηκαν. Φυλλάδια, κάρτες, ψηφοδέλτια, χειραψίες και τόσα χαμόγελα που δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστούν. Έχουν δίκιο. Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων και η προσπάθεια κάποιων να εκλεγούν κούρασε.

Εδώ λοιπόν εμείς οι υποψήφιοι ζητoύμε ανοχή. Για λίγες μέρες ακόμα. Ανοχή με γνώμονα ότι ο αγώνας μας γίνεται με σεβασμό σε όσους απευθυνόμαστε.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι σκέψεις και το όραμά μου ξεδιπλώθηκαν σε δημόσιες αναρτήσεις και τοποθετήσεις. Τι μένει ακόμα να γίνει που δεν έγινε;

Πρώτα πρέπει όλοι να μιλήσουμε με τους φίλους και τους γνωστούς μας για να συμμετέχουν στις εκλογές. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία η μεγάλη δύναμη που εχει ο πολίτης ειναι η ΨΗΦΟΣ του. Για να τη χρησιμοποιήσει σώστα ή λάθος, έχει μόνον 3-5 λεπτά της ώρας, τη στιγμή δηλαδή που βρίσκεται πίσω από το παραβάν με τα ψηφοδέλτια στο χέρι. Εκείνη λοιπόν την απόλυτη στιγμή της πολιτικής ελευθερίας που έχει, πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά τι πάει να κάνει, γιατί η επόμενη παρόμοια στιγμή θα είναι μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αρκετός χρόνος για την επανόρθωση του λάθους.

Αφού λοιπόν αποφασίσει πως θα συμμετέχει, θα πρέπει να διαλέξει πρόσωπα και ιδέες. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι μιας και θα πρέπει να σκεφτεί τι εκλεγμένους θέλει. Αυτόφωτους και δραστήριους; Ηθικούς και ανιδιοτελείς; Αλληλέγγυους και συνεργάσιμους; Ή μήπως θέλει ανήθικες μαριονέτες που κοιτάζουν τον εαυτό τους και την τσέπη τους; Μάγειρες που έτσι έμαθαν κι αυτό κάνουν; Μικρός ο τόπος μας κι όλοι μας γνωριζόμαστε καλά…

Μια παράμετρος που αξίζει πάντα ξεχωριστής προσοχής είναι η προσπάθεια συμμετοχής των νέων παιδιών. Πρέπει να τους μιλήσουμε ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως φίλοι, ως άνθρωποι που τους νοιαζόμαστε. Πρέπει να καταλάβουν πως η συμμετοχή διαμορφώνει το μέλλον, τη χώρα και τον τόπο τους σε όλες τις εκλογές. Δεν πρόκειται για αγγαρεία που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουν.

Στα δικά μας τώρα…

Ως συνδυασμός είχαμε στις προθέσεις μας να κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα με πολύ σεμνότητα και χωρίς να προκαλούμε. Χωρίς υπέρογκες σπατάλες, χωρίς πιέσεις, χωρίς αντιπαραθέσεις. Το καταφέραμε και στην επόμενη απαιτητική μέρα με καθαρή την συνείδηση μας, θα μπορούμε να συνυπάρχουμε για την επόμενη διοίκηση. Χωρίς κομπασμούς, χωρίς εξυπνάδες, χωρίς θυμό.

Σε προσωπικό επίπεδο…

Ζητώ ηθική στήριξη (ευτυχώς την έχω σε μέγιστο βαθμό), ζητώ ψήφο για να έχω την ευκαιρία να καταθέσω τις ιδέες και το όραμα που όλοι μαζί συνδιαμορφώσαμε μέσα από συζητήσεις εδώ και πολύ καιρό και, τέλος, ζητώ αγώνα και βοήθεια μέσα από τις παρέες και τους φίλους σας, αυτή την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα.

Καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψήφιους, λίγη προσπάθεια για εγκράτεια τις λίγες μέρες που απομένουν. Πάλι μαζί θα προσπαθούμε, όσοι απομείνουμε μετά τις εκλογές να προσπαθούμε, είτε έχουμε εκλεγεί είτε όχι.

Οι υπόλοιποι θα μας ξαναθυμηθούν λίγο πριν τις επόμενες εκλογές…