Η βιταμίνη D «έπεσε» στη μάχη κατά του Covid-19

Μπορούμε στη σύγχρονη εποχή να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα τύπου κορονοϊού, με ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής;


 

Του Ιορδάνη Ψωμόπουλου

 


Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης ερευνητών από το University of East Anglia σε συνεργασία με το Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust, αναφορικά με την πιθανή σχέση ανεπάρκειας βιταμίνης D και του covid-19.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 20 ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και του αριθμού των κρουσμάτων και θυμάτων από covid-19. Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, η πλειοψηφία των ασθενών με έλλειψη της βιταμίνης, είχαν πιο βαριά κλινική εικόνα.

Έτσι, οι ερευνητές δεν δίστασαν να ρίξουν στη μάχη της πρόληψης κατά του νέου ιού, τα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εταιρίες παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής «τρίβουν τα χέρια τους» από ικανοποίηση και φυσικά τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο marketing.

Από την άλλη, είναι σαφές πως κάθε διατροφική έλλειψη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι επίσης γνωστός ο ρόλος της βιταμίνης D, αλλά και άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (Vit C, Zinc etc), στην ανοσία του οργανισμού μας. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να επιστρατεύσουμε συμπληρώματα στη μάχη κατά του covid-19.

Ευτυχώς που υπάρχει και η άλλη πλευρά στην έρευνα. Μόνο που αυτή δεν «πουλά» και τόσο…

Σε ανακοίνωσή τους (01/05/20) ερευνητές του University of Oxford (Joseph Lee, Oliver van Hecke, Nia Roberts), υπογραμμίζουν τα εξής:

  • Η έλλειψη βιταμίνης D δεν συνδέεται με προδιάθεση για covid-19
  • Η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ΔΕΝ προστατεύει, ΟΥΤΕ θεραπεύει όσους νοσούν από covid-19
  • Υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνδέουν τη χρήση συμπληρωμάτων D3 με ηπιότερα συμπτώματα σε ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπάρχουν όμως πολλοί περιορισμοί στη χρήση των δεδομένων, διότι εμπλέκονται πολλοί άλλοι παράγοντες.
  • Στους ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D, θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι λοίμωξη του αναπνευστικού.

Βέβαια, εάν αναφερθούν ως είδηση, οι 2 παραπάνω επιστημονικές τοποθετήσεις χωριστά, είναι σαφές πως η πρώτη θα προσελκύσει πολύ περισσότερους αναγνώστες. Υπάρχουν όμως σοβαρά κενά και παραλήψεις στην 1η έρευνα:

  • Ο ιός επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους. Στην ηλικιακή αυτή κατηγορία η έλλειψη βιταμίνης D, είναι σχεδόν δεδομένη (μειωμένη έκθεση στον ήλιο, μειωμένη ικανότητα ενεργοποίησης της βιτ D κλπ) .
  • Εάν γίνουν ανάλογες μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D στον υπόλοιπο πληθυσμό, η μέση τιμή θα είναι περίπου η ίδια με την ομάδα που εξετάστηκε.
  • Παράγοντες όπως η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού, η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και το αυξημένο σωματικό βάρος συμβάλλουν καθοριστικά στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.
  • Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν, πως το ξέσπασμα του covid-19 βρήκε την Ευρώπη στο τέλος του χειμώνα, εποχή όπου έχουμε πιο συχνά έλλειψη σε βιταμίνη D, μοναδική αξιόπιστη πηγή της οποίας είναι ο ήλιος.

Ας κρατήσουμε για την ώρα στο μυαλό μας τα βασικά σημεία, ας θυμόμαστε επίσης πως δεν θα καταφέρουμε στη σύγχρονη εποχή να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα τύπου covid-19, με ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής (ίσως τελευταία φορά να ήταν η περίπτωση του σκορβούτου με τη βιταμίνη C, πριν περίπου 2,5 αιώνες) και σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε αναλυτικά για την κακομοίρα τη βιταμίνη D.


Ο Ιορδάνης Ψωμόπουλος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
[www.ediet.net.au]