Επιστολή-έκκληση στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Θα πρέπει να «απομονωθούν» από το Δημοτικό Συμβούλιο οι ελάχιστοι που έχουν ως χόμπι τον τορπιλισμό της συνεργασίας. Αυτή είναι ίσως και η δυσκολότερη επιλογή για να προχωρήσουν τα πράγματα...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Έναν χρόνο πριν, περίπου 600 υποψήφιοι στις Δημοτικές Εκλογές είχαμε αποδεχθεί τους όρους ενός νέου Εκλογικού Νόμου, του «Κλεισθένη» και φτάναμε στο τέλος ενός προεκλογικού δρόμου, που γνωρίζαμε πως για όσους εκλέγουν, θα έχει μία δύσκολη επόμενη μέρα.

Οι εκλογές τέλειωσαν, οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και το μόνο που απέμενε ήταν η εφαρμογή τού «Κλεισθένη». Εννιά μήνες μετά, θα συμφωνήσουμε όλοι πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ο νομοθέτης τα είχε οραματιστεί.

Είναι ανούσιο και καθόλου παραγωγικό να απαριθμήσουμε τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ. Ένα πλήρες αδιέξοδο που πολύ φοβάμαι πως θα κρατήσει τον Δήμο μας στάσιμο, κάτι που κανείς δεν θέλει. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση που με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε στα «ζωντανά» Δημοτικά Συμβούλια, ώστε επιτέλους να χαράξουμε μια δημιουργική πορεία.

Το σίγουρο είναι πως πρέπει κάποιος σοβαρός και υπερκομματικός άνθρωπος να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή. Να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να γίνει μια συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων και να χαράξουν μια νέα συνεργασία επάνω σ’ ένα λευκό χαρτί. Χωρίς πονηριές, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κρυφές προσδοκίες. Έντιμα, καθαρά, με γνώμονα το καλό του Δήμου και των δημοτών.

[Αν με ρωτούσε κάποιος θα πρότεινα τον κ. Αθανάσιο Αθανασίου που έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και επιπρόσθετα έχει κι έναν θεσμικό ρόλο στον Δήμο Καβάλας, αυτόν το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.]

Οι εκλογές τέλειωσαν, οι χαρές και οι λύπες πέρασαν πλέον, και τώρα υπάρχει ένας κοινός σκοπός: η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Τρεις, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν πως πρέπει να «λάμπουν», έστω κι αν η δική τους λάμψη σκοτεινιάζει όλο τον Δήμο…

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει μια δύσκολη επιλογή για τους επικεφαλής. Θα πρέπει να «απομονωθούν» οι ελάχιστοι που έχουν ως χόμπι τον τορπιλισμό της συνεργασίας. Αυτή είναι ίσως και η δυσκολότερη επιλογή για να προχωρήσουν τα πράγματα. Τρεις, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν πως πρέπει να «λάμπουν», έστω κι αν η δική τους λάμψη σκοτεινιάζει όλο τον Δήμο. Εκεί βρίσκεται η λύση και όσο δεν τη βλέπουμε τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο όπως ονομάζουν κάποιοι πολύ σωστά, θα γίνεται ρινγκ, όσοι το παρακολουθούν θα θλίβονται και όλα θα είναι «παγωμένα».

Οι επικεφαλής θα πρέπει να βάλουν στη μία πλευρά της ζυγαριάς το καλό του Δήμου και στην άλλη τη ματαιοδοξία ενός, δύο το πολύ μελών της παράταξης τους και να επιλέξουν.

Τα τέσσερα χρόνια μια θητείας περνάνε γρήγορα και υπάρχουν δύο μόνο δρόμοι:

  • Ο ένας δείχνει το τι έργο θα παραχθεί σε αυτό το διάστημα και το ποσό έτοιμη θα βρεθεί η Καβάλα στην επόμενη μέρα, που με όσα συμβαίνουν είναι από μόνη της πολύ δύσκολη.
  • Ο άλλος δείχνει τη συνέχιση μιας άρρωστης κατάστασης σαν τη σημερινή, που η συντριπτική πλειοψηφία όσων μας έκαναν την τιμή και πήγαν να ψηφίσουν καταδικάζουν και θέλουν ν’ αλλάξει άμεσα.

Δική σας η επιλογή, δική σας και η ευθύνη.

Αλέξης Γούλας
Δημότης Καβάλας