Ξεγέλασε τον θάνατο… τρεις φορές! [βίντεο-φωτογραφίες]

Η ιστορία του Σμηνάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Γούλα


 

Tου Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά*

 


Ζωντανή ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας ο Κωνσταντίνος Γούλας, 90 χρόνων σήμερα, έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα αλλά και ειδικότερα στην Καβάλα.

Ο Κωνσταντίνος Γούλας είναι ο άνθρωπος ο οποίος ξεγέλασε τον θάνατο… τρεις φορές και, όπως λέει ο λαός μας, και στις τρεις περιπτώσεις… «δεν τελείωσε το λαδάκι του»!

Διοικητής του Αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα… τρεις φορές, γνώρισε την γυναίκα του σε αυτό μετά από μια «επεισοδιακή» προσγείωση αεροπλάνου της Πολιτικής Αεροπορίας ερχόμενο από Αθήνα αλλά και ανέχωρησε από αυτό μετέχοντας στο πλήρωμα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο στις 13 Δεκεμβρίου 1967 στη Ρώμη μετά από το αποτυχημένο κίνημα του Κωνσταντίνου ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.

Μίλησα με τον Σμήναρχο ε.α. Κωνσταντίνο Γούλα και μου εξιστόρησε όλη του την ιστορία, την αγάπη του για την Αεροπορία, τη συμμετοχή του στον Πόλεμο στην Κορέα, την παρουσία του στη Σμύρνη αλλά και στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπως και για τα παιχνίδια της μοίρας, αφού βρέθηκε στη «δίνη»… τριών αεροπορικών δυστυχημάτων!

Γεννημένος στο Εμπόριο Κοζάνης, βρέθηκε από μικρός στους αιθέρες, κατατάχθηκε στην Αεροπορία και μετείχε στον Πόλεμο της Κορέας όπου η χώρα μας έστειλε το 13ο εκστρατευτικό σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί, ξεγέλασε τον θάνατο για πρώτη φορά: μια αλλαγή στο πλήρωμα ενός αεροσκάφους τύπου «Ντακότα» το οποίο έπεσε, του έσωσε τη ζωή.

Με την επιστροφή στην Ελλάδα, ξεκινά η στρατιωτική του καριέρα στα αεροδρόμια της χώρας.

Στην Καβάλα και τον Αμυγδαλεώνα έρχεται στις 21 Μαρτίου του 1955 ως διοικητής και μένει δυο χρόνια. Στο ίδιο αεροδρόμιο θα ξανά υπηρετήσει άλλες δυο φορές ως διοικητής. Εδώ γνωρίζει και τη σύζυγό του, στην προσγείωση μιας περιπετειώδους πτήση από την Αθήνα. Ο ίδιος μάς περιέγραψε με λεπτομέρειες την προσγείωση του πολιτικού αεροπλάνου εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών. Προσέγγιση και προσγείωση που καθοδηγούσε ο ίδιος από τον Πύργο ελέγχου του Αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα. Η μετέπειτα σύζυγος του ήταν επιβάτης του αεροπλάνου…

Ο 90χρονος σήμερα Αεροπόρος υπηρέτησε τη δεκαετία του 1960 ως αεροπορικός ακόλουθος του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη αλλά και στην πρεσβεία μας στη Σόφια όπου απελάθηκε από εκεί με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της χώρας.

Στον πρώτο ταραγμένο χρόνο της δικτατορίας υπήρξε υπασπιστής του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πτεράρχου Αντωνάκου και συμμετείχε στο αντικίνημα του Κωνσταντίνου την 13 Δεκεμβρίου 1967.

Η περιγραφή του Κωνσταντίνου Γούλα των γεγονότων εκείνων είναι συγκλονιστική, αφού η χώρα είχε φτάσει ένα βήμα πριν τον εμφύλιο σπαραγμό.

Μετά την αποτυχία της κίνησης εκείνης που διαδραματίστηκε στην Καβάλα την 13η και 14η Δεκεμβρίου 1967 και αφού μετέφερε, ως πλήρωμα του αεροσκάφους, τον Κωνσταντίνο στη Ρώμη, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εδώ συνελήφθη από το καθεστώς της 21ης Απριλίου και εξορίστηκε στην περιοχή Γάιους Παξών, εκείνης της εποχής, με τη σύζυγό του και τον νεογέννητο τότε  γιο του και αποστρατεύτηκε.  Από το 1969 ο Κωνσταντίνος Γούλας ζει στο Εμπόριο Πτολεμαΐδας όπου ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση αφού διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο Κωνσταντίνος Γούλας εξιστορώντας μας τη ζωή του μας είπε και τις άλλες δυο περιπτώσεις που η μοίρα τον έσωσε από τον θάνατο. Φίλος και συμμαθητής του στην Αεροπορία τού ζήτησε αλλαγή σε μια πτήση, την έκαναν χωρίς να αλλάξουν τα ονόματά τους όμως στον θάλαμο επιχειρήσεων του Αεροδρομίου Ελευσίνας. Το πολεμικό αεροπλάνο έπεσε, τα δύο μέλη του πληρώματος και πολίτες στο έδαφος σκοτώθηκαν και η εφημερίδα της εποχής «Κήρυκας» είχε στο πρωτοσέλιδο ως νεκρό τον Γούλα. Κάτι που διαπίστωσε ένας ηλικιωμένος την επόμενη μέρα στην κηδεία του ενός θύματος του Παπαγιαννόπουλου, στην Καλαμάτα. Έτσι ειδοποίησε τους γονείς του Γούλα ότι είναι καλά κι έγινε κάποιο… λάθος!

Για την ιστορία, ο Παγιαννόπουλος ήταν ανιψιός του συζύγου της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου για τον οποίο έγραψε το  γνωστό τραγούδι «Ένας αητός γκρεμίστηκε»…

Η τρίτη φορά που η ζωή τού «χαμογέλασε» ήταν τον Νοέμβριο του 1976. Συνταξιούχος πια από την Αεροπορία, έχει βγάλει εισιτήριο για να ταξιδέψει με πτήση της Ολυμπιακής από την Αθήνα για την Κοζάνη. Το ακύρωσε το εισιτήριο τη τελευταία στιγμή και δυστυχώς το αεροπλάνο, ένα νέο ελικοφόρο YS11 έπεσε στο Σαραντάπορο στο χωριό Μεταξάς κοντά στο αεροδρόμιο Κοζάνης. Νεκροί ανασύρθηκαν οι 46 επιβάτες και τα 4 μέλη πληρώματος του αεροσκάφους.

Σήμερα ο Κωνσταντίνος Γούλας περνάει τη ζωή του μεταξύ Εμπορίου και Καβάλας. Εδώ στην Καβάλα μένει ένας εκ των γιων του, ο Αλέξης Γούλας πρόεδρος παλαιότερα του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων, καλός φίλος και πάνω από όλα ενεργός πολίτης.

Πριν λίγα χρόνια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Kavala AirSea Show επισκέφτηκε το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα όπου ξεναγήθηκε σε οικείους για αυτόν χώρους, από τον τότε διοικητή Αντισμήναρχο Γιώργο Μαυρίδη. Φυσικά είναι ο παλαιότερος εν ζωή διοικητής του Αεροδρομίου. Ο ίδιος μάς είπε ότι θυμήθηκε πολλά για τον ρόλο και την προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καβάλα, σε μια άλλη μακρινή εποχή.


*Ο Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς καταγράφει τη νεότερη τοπική ιστορία