Σεβασμός στο ποδόσφαιρο…

Ποδόσφαιρο: Το άθλημα της ισότητας έγινε το άθλημα των λίγων. Οι συνεχείς αλλαγές της UEFA και η κατρακύλα του βασιλιά των σπορ

 

Toυ Ευάγγελου Παλληκαρά

 

Η κατάργηση του κανονισμού για τα εκτός έδρας γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε κάνει εύλογα να σκεφτείς αν θα κάνει καλό η όχι στο ποδόσφαιρο. Το «εκτός έδρας γκολ» είναι ένας κανονισμός της δεκαετίας του ‘60 και η αρχική σκέψη για την εφαρμογή του ήταν να μη χρειάζεται παράταση για την ανάδειξη νικητή στις νοκ-αουτ αναμετρήσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αποτελεί ουσιαστικά την κορυφή του παγόβουνου στις αμέτρητες αλλαγές που έχουν γίνει.

Η UEFA τα τελευταία 25 χρόνια καταβάλει μια προσπάθεια να αλλάξει γενικά το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη με πλήθος κανονισμών ακόμα και με αλλαγές στη δομή των διοργανώσεων που καμιά από αυτές μέχρι τώρα δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής.

Το χρυσό γκολ, το ασημένιο γκολ (η μόνη φορά που ίσχυσε ήταν στο γκολ του Δέλλα κόντρα στην Τσεχία το 2004), οι 5 διαιτητές, το VAR, το goal line technology, όλα τους με κοινό γνώμονα το καλό του αθλήματος. Η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή ομάδων στις διοργανώσεις, ακόμα και η δημιουργία νέων γεμίζουν το ημερολόγιο με ποδοσφαιρικούς αγώνες…

Οι ομάδες είναι χωρισμένες άτυπα στις τοπ και τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία της European Super League η οποία αν και δεν προχώρησε στην ουσία πίεσε την UEFA σε ακόμα πιο πολλές υποχωρήσεις έναντι των ισχυρών οικονομικά ποδοσφαιρικών κλαμπ.

Οι ποδοσφαιριστές έχουν αναλωθεί σε μια ατελείωτη μάχη για την ατομική τους προβολή μέσω… life style παρά να εξελίξουν το ταλέντο τους, τους «βοηθάει» σε αυτό και ο τρόπος παιχνιδιού που δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου φαντασία απλά απόλυτη συγκέντρωση στην τακτική.

Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου μέσα σε όλο αυτό το τοπίο ποια είναι;

Το ποδόσφαιρο λοιπόν έχει χάσει το χρώμα του, τη λάμψη του και εν τέλει την αξία του… Σε αυτό έχουν συντελέσει η τυποποίηση του τρόπου παιχνιδιού από τους προπονητές, η έλλειψη αυθεντικών ποδοσφαιρικών ταλέντων μιας και οι μάνατζερ προωθούν όσους έχουν τα χρήματα να τους προσλάβουν, η άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλήματος με τους χορηγούς να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων, ο μηδενικός σεβασμός στην υγεία των αθλητών, οι τηλεοπτικοί πάροχοι που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν περισσότερα απ’ ό, τι προσφέρουν, οι βραβεύσεις των αθλητών που μοιάζουν να είναι με απ’ ευθείας ανάθεση.

Το ποδόσφαιρο ήταν ο βασιλιάς των σπορ γιατί ήταν το άθλημα της ισότητας… Που η ομάδα του φτωχού μπορούσε να κερδίσει την ομάδα του πλούσιου… Γιατί μια Ελλάδα μπόρεσε και σήκωσε ευρωπαϊκό… Με όλες αυτές τις αλλαγές ουσιαστικά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μόνη έννοια των ανθρώπων της UEFA είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον του κόσμου θα σταματήσει.


Ο Βαγγέλης Παληκαράς είναι γενικός γραμματέας της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας από το 2015, καθώς και υπεύθυνος τύπου και έφορος ράγκμπι του ερασιτέχνη ΑΟΚ