Το περιαστικό δάσος, η πυροπροστασία, η ΕΛΠΥΔΑ και η διαφορά των… 100 ευρώ

Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή την «εικόνα» του περιαστικού δάσους της Καβάλας


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Μέχρι και το 2018 υπήρχαν καμία 30αριά συμβασιούχοι που καθάριζαν το περιαστικό μας δάσος από ξερά κλαδιά, διατηρώντας το σε μια κατάσταση καλή, σε σχέση με τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτοί η άνθρωποι έπαιρναν το… υπερβολικό ποσό των 490€ κάθε μήνα!

Το πρόγραμμα που τους απασχολούσε έληξε το 2019.

Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια; Κάποιοι αποφάσισαν πως θα τους βγάλουν στο ταμείο ανεργίας με 360€, μιας και το δάσος δεν… χρειάζεται καθάρισμα και περιποίηση!

Από την άλλη τα κλαδιά από το κόψιμο ή το πέσιμο δένδρων μένουν εκεί περιμένοντας πότε θα… ανάψουν!

Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες από το περιαστικό δάσος της Καβάλας:

Δυστυχώς δεν είναι τα μόνα μια και τα ανθρώπινα σκουπίδια περισσεύουν στο δάσος μας. Μισές δουλειές, που δυστυχώς φέρνουν καταστροφές…

Η παρακάτω επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου αυτών των ανθρώπων βρίσκεται στα χέρια όλων των πολιτικών μας από τον Φεβρουάριο του 2021. Υπήρξαν κι άλλες επιστολές από το 2019 που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που πιθανόν θα προκύψουν.

Καλοπροαίρετα ρωτάω:

  • Μήπως οι βουλευτές μας πρέπει να πιέσουν;
  • Μήπως πρέπει να προλάβουμε πριν αρχίσουμε να τρέχουμε;
  • Μήπως οι παραπάνω φωτογραφίες από το δάσος μας πρέπει να μας ανησυχούν;
  • Μήπως η διαφορά των 100€ είναι ασήμαντη μπροστά στο καλό που κάνει η προσφορά αυτών των ανθρώπων;

Η επιστολή του Συλλόγου ΕΛΠΥΔΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ “ΕΛ.ΠΥ.ΔΑ”
ΦΛΩΡΙΝΑ 09/02/2021
Προς: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κον ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΚΡΕΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κον ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κον ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΕΤΣΑ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Κον ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κον ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΜΥΡΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Μ.Μ.Ε.

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021

Μία ακόμα ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝ ΟΨΗ και για ακόμα μια φορά επανερχόμαστε όπως και στο παρελθόν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ΑΜΕΣΗ λήψη μέτρων εν προκειμένω να μη γίνουμε για ακόμα μία φορά μάρτυρες δυσμενών καταστάσεων και απώλειας ανθρώπινων ψυχών αλλά και πολύτιμου Δασικού πλούτου της χώρας μας.

Δυστυχώς η χρονιά που πέρασε έκλεισε με θλιβερό απολογισμό κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει με επιστολές μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία με αλλεπάλληλες επιστολές και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέχισης ύπαρξης του ΚΛΑΔΟΥ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ στο πεδίο με ενεργές όλες τις ειδικότητες .

Σαφώς και το ξεκίνημα με Κοινωφελές πρόγραμμα ήταν σχεδιασμένο σε λάθος βάσης αλλά παρόλα αυτά το έργο μας είναι γνωστό σε όλη την χώρα και αναγνωρισμένο από τον Πρώτο και Δεύτερο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι με ομόφωνες αποφάσεις τους δηλώνουν πως πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία μας αλλά και η εκπαίδευση την οποία έχουμε λάβει και μας καθιστά έναν νέο ΚΛΑΔΟ όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει προς τον Σύλλογο ΕΛ.ΠΥ.ΔΑ και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Κα Στρατινάκη στο πλαισιο της συνεργασίας του Συλλόγου μας (Μοναδικό Νομικό Πρόσωπο Δασοπροστασίας σε όλη την χώρα) με το Υπουργείο Εργασίας .

Μετα απο 30 χρόνια τα δάση της χώρας μας είδαν εργατικό δυναμικό και πάλι δίνοντας τους την δυνατότητα να γίνουν και πάλι προσβάσιμα .

Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας όμως στις εν δυνάμη απειλές .

Ένα μεγάλο βήμα ήταν η ψήφιση του Ν.4662/20 και είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια ουσιαστική προστασία σε οργανωμένο επίπεδο στην ΠΡΟΛΗΨΗ και την ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ έτσι να λειτουργούν ως δύο αλληλένδετοι κρίκοι προστασίας Περιβάλλοντος και ανθρώπινης ζωής.

Στο στάδιο της εφαρμογής του λοιπόν ερχόμαστε να συμβάλλουμε και εμείς με τις προτάσεις μας ως το μοναδικό Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπεί Πανελλαδικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και με προϋπηρεσία που αποκτήθηκε στο πεδίο και μας καθιστά έτοιμους για άμεση παραγωγή έργου.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δηλώνουν πως η εκπαίδευση που έχουμε λάβει είναι ο κρίκος που λείπει από την ολοκληρωμένη προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο θεσμός του εθελοντή δεν πρέπει να αποτελεί την βάση της πρόληψης καθώς οι εργασίες που εκτελούνται έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

  • Αξιοποίηση όλων των ειδικοτήτων του κλάδου ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ειδικότερα της ειδικότητας των ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ όχι μόνο κατα την περίοδο του καλοκαιριού ( αποκλαδώσεις, συλλογή και απομάκρυνση υλικού , στελέχωση σε 24ωρη βάση των πυροφυλακίων )αλλά καθόλη την διάρκεια του έτους με εκτέλεση εργασιών αντιπλημμυρικών έργων και διασφάλιση άμεσης προσβασιμότητας στα Πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης .
  • Αξιοποίηση των υλών συλλογής ως ανταποδοτικό για μετατροπής τους σε υλικό καύσης καλύπτοντας ανάγκες ιδρυμάτων .
  • Αξιοποίηση των απαξιωμένων ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΦΥΤΩΡΙΩΝ ολόκληρης της χώρας για τους αναδασμούς με γηγενή δέντρα τα οποία θα στηρίξουν την αειφόρο διαχείριση των δασών

Φυσικά είμαστε στην διάθεση σας με όποιον τρόπο κρίνετε εσείς για την Προστασία του Δασικού μας πλούτου …..

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ