God Bless America

Το Καρτέλ των όπλων χτύπησε για μια ακόμη φορά κι όμως μια ολόκληρη χώρα το ανέχεται και δεν ξεσηκώνεται...


 

Του Αλέξη Γούλα

 


Kαρτέλ. Λέξη που στην πραγματικότητα παραπέμπει σε παράνομη δράση κάποιων ομάδων ανθρώπων και εταιριών. Εναρμονισμένη πρακτική με βάση τα λεξικά.

Ποια καρτέλ ξέρουμε;

Καρτέλ πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων. Όλα πανίσχυρα και αδίστακτα. Μπροστά στο κέρδος  δεν λογαριάζουν τίποτα. Ειδικά τις απώλειες. Φτάνει να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Έτσι λαδώνουν,  περνάνε νόμους, κυβερνούν παρασκηνιακά κι έχουν στις μαύρες μισθοδοσίας τους, ισχυρούς που κυβερνούν αυτόν τον κόσμο.

Ο πρόλογος έχει σχέση με το περιστατικό στην Αμερική. Το Καρτέλ των όπλων χτύπησε για μια ακόμη φορά κι όμως μια ολόκληρη χώρα το ανέχεται και δεν ξεσηκώνεται.

Η ευκολία να βρει κάποιος ανήλικος όπλο εκεί, είναι τόσο μεγάλη που σε συνδυασμό με τη διαδικτυακή παράνοια και έκθεση των νέων σε βίαιες σκηνές και καταστάσεις, μετατρέπει πολλούς ασταθείς ανήλικους σε Ράμπο.

Σου αρέσει ένα πολεμικό όπλο, ένα αυτόματο, ένα πιστόλι, πας στο κατάστημα και το αγοράζεις. Ειδικά σε κάποιες πολιτείες ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος.

Κάποιες φωνές προσπαθούν εδώ και χρόνια να πετύχουν την απαγόρευση και τον περιορισμό της πώλησης όπλων, αλλά πάντα πέφτουν πάνω στο αδίστακτο “καρτέλ” των 50 γερουσιαστών που στηρίζει και στηρίζεται από τους οπλάδες στην Αμερική.

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους και δύναμης του συγκεκριμένου καρτέλ, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση της δικής μας χρεωκοπημένης χώρας.

Μόλις πρόσφατα η οικονομική κρίση έκοψε μισθούς, συντάξεις, έφερε απολύσεις, κλεισίματα σχολείων, νοσοκομείων, περιορισμούς στα πάντα και ξαφνικά όλα πήγαν στην άκρη και βρέθηκε η  φτωχή Ελλάδα να ψωνίζει εξοπλισμούς απ’ όλους τους ισχυρούς. Κάποιοι έπεισαν τους μηχανισμούς ελέγχου να μην κάνουν παρεμβάσεις κι έτσι η Ελλαδίτσα του χρέους των 350+ δισεκατομμυρίων, (με 180 δις μπήκαμε στα μνημόνια), έγινε το καλύτερο πελατάκι των καρτέλ. Σίγουρα ο κακός γείτονας, η ασφάλεια, οι τιμημένοι πρόγονοι, είναι όμορφο αφήγημα,  η ουσία όμως είναι πως οι ισχυροί επέβαλαν τις πωλήσεις κι εμείς δεν μπορούσαμε ν’ αρνηθούμε.

19 νεκροί στην Αμερική. Τα περισσότερα πιτσιρίκια. Χιλιάδες νεκροί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Κι εκεί παρά πολλά τα παιδάκια. Παντού πόλεμοι. Παντού θάνατος απλά και μόνο για να πλουτίζουν υπέρμετρα κάποιοι παρανοϊκοί αδίστακτοι έμποροι κι εταιρίες όπλων. God bless America.