26ο Open Τουρνουά Σκακιού: Η Καβάλα στο κέντρο του σκακιστικού κόσμου

Με την συμμετοχή 300 σκακιστών ανάμεσα στους οποίους 10 γκραντ – μετρ, 14 ιντερνάσιοναλ - μετρ αρχίζει το μεγαλύτερο τουρνουά σκάκι στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου αρχίζουν οι αγώνες του 26ου ΟΠΕΝ διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά της Καβάλας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου με ελβετικό σύστημα 9 γύρων και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Αυγούστου. Οι συμμετέχοντες υπολογίζονται φέτος σε 280-300 προερχόμενοι από 27 χώρες. Προσωπικότητες του Διεθνούς σκακιού, μέλη Εθνικών ομάδων, διακεκριμένοι σκακιστές μακρινών και ιστορικών σκακιστικά χωρών, από τα βάθη της Ρωσίας μέχρι την Ινδία, αλλά και από τις μακρινές ΗΠΑ, Αυστραλία και Μαδαγασκάρη, δίνουν το μέτρο μιας πολύ ισχυρής διεθνούς διοργάνωσης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονται 10 γκραντ – μετρ, 14 ιντερνάσιοναλ  – μετρ,  και συνολικά 48 τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες,  που κατατάσσουν το τουρνουά της Καβάλας στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και δυναμικότητας ανάμεσα όχι μόνο στα Ελληνικά τουρνουά αλλά και στα standards των ευρωπαϊκών τουρνουά.

Η Διοργάνωση με την μεγαλύτερη προσφορά

Πέρα όμως από το αγωνιστικό ενδιαφέρον, το Όπεν διεθνές σκακιστικό τουρνουά είναι η διοργάνωση με την μεγαλύτερη προσφορά στην οικονομία και τον τουρισμό της Καβάλας από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση εξασφαλίζοντας περισσότερες από 3000 διανυκτερεύσεις. Επίσης συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική προβολή της Καβάλας και μέσω του διαδικτύου, αφού οι 20 πρώτες παρτίδες των κορυφαίων σκακιστών μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση www.chesskavala.gr σε όλο τον κόσμο.

Οι μεγάλοι σκακιστές

Θα υπάρχουν 3 γκρουπ δυναμικότητας με το 90% περίπου των συμμετεχόντων να είναι διεθνώς αξιολογημένοι από την FIDE. Οι κορυφαίο γκράντ – μετρ που συμμετέχουν είναι οι Ουκρανοί Olexandr Borthyk και Vitaliy Bernadskiy, ο Λευκορώσος Kirill Stupak, ο Μολδαβός Dmitry Svetushkin, οι Ρώσοι Alexader Moskalenko και Vladimir Dobrov, ο Βόσνιος Denis Kadric, ο Ούγγρος Tamas Fodor, η Elina Danielian από την Αρμενία, και οι Έλληνες Γιάννης Νικολαίδης και Θάνος Μαστροβασίλης.

Αγώνες – Έπαθλα

Οι αγώνες θα διεξάγονται στο φουαγιέ του αμφιθέατρου του Διοικητηρίου καθημερινά, ώρες 4 – 9 μμ. Την Κυριακή 30 Ιουλίου θα υπάρχει διπλός γύρος (10 πμ και 5 μμ) και ο τελευταίος γύρος στις 4 Αυγούστου θα είναι επίσης πρωινός (10 πμ). Η τελετή λήξης με την απονομή των επάθλων θα γίνει την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 3.30 μμ. τα χρηματικά έπαθλα των νικητών θα είναι συνολικής αξίας 7.500 ευρώ με τον πρώτο νικητή να λαμβάνει 2000 ευρώ. Εκτός από τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας και την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το τουρνουά στηρίζουν οικονομικά και οργανωτικά η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας με την Δημωφέλεια.