3ο Κολυμβητικό τουρνουά «Απ. Παύλος»: Ανοίγει τον δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Συνέντευξη τύπου για τους μεγάλους αγώνες που θα διοργανωθούν στο κλειστό κολυμβητήριο της Καβάλας με την συμμετοχή 500 αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Πέρσι δεν ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ήταν μακράν ο πιο επιτυχημένος! Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν συμπεριλαμβάνεται απλά και μόνο στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (και εννοείται της Ελληνικής), αλλά βρίσκεται και στην πολύ μικρή λίστα των διακεκριμένων αγώνων, εκεί δηλαδή που οι αθλητές που θέλουν να πιάσουν τα όρια για τη συμμετοχή τους το προσεχές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, θα πρέπει να συμμετέχουν και φυσικά να διακριθούν.

Ο λόγος για το μεγάλο κολυμβητικό τουρνουά «Απόστολος Παύλος» που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο κλειστό κολυμβητήριο της Καβάλας, και στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 500 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό τονίστηκε μεταξύ των άλλων στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/1) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, από τον αντιδήμαρχο αθλητισμού Απόστολο Μουμτσάκη, τον εκπρόσωπο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Γιάννη Μοντεσάντο και τους προέδρους ΝΟΚ «Αργοναύτες» και ΟΘΑΚ Πέτρο Χαϊνά και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου.

Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «ο Δήμος Καβάλας με χαρά διοργανώνει, σε συνεργασία με την ΚΟΕ και τους δύο ναυταθλητικούς συλλόγους της Καβάλας αυτούς τους μεγάλους αγώνες που αποτελούν πλέον θεσμό. Τα δύο προηγούμενα χρόνια τους διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτό η Ομοσπονδία μας εμπιστεύτηκε και φέτος. Περίπου 500 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν επί 3 ημέρες στην πόλη μας, μαζί με τους συνοδούς τους. Για να έχουν επιτυχία οι αγώνες, εκτός από την διοργάνωση και τις συμμετοχές των αθλητών, θα πρέπει να υπάρχει και ανεβασμένο επίπεδο. Πιστεύω λοιπόν ότι σε όλα αυτά θα πετύχουμε».

Ο κ. Μουμτσάκης αναφέρθηκε και στη μόνιμη «πληγή» του κολυμβητηρίου την στέγη. Όπως επισήμανε «από τον Δεκέμβριο του 2010, οπότε και παρουσιάστηκε το πρόβλημα, υπήρχαν προσπάθειες να λυθεί, όμως αυτό δεν στάθηκε δυνατό κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, όπως που μετέφεραν οι προκάτοχοι μου. Εμείς φέτος έχουν προβλέψει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό για αυτό το ζήτημα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε και στην τοποθέτηση αντλιών θερμότητας για να μειωθεί το κόστος της λειτουργίας του κολυμβητηρίου».

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ δήλωσε ότι «μαζί με το Δήμο Καβάλας και τους δύο ομίλους ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια την προσπάθεια να διοργανώσουμε ένα μεγάλο τουρνουά παγκόσμιας εμβέλειας και το πετύχαμε. Πέρσι το «Απ. Παύλος» ήταν η πιο επιτυχημένη κολυμβητική διοργάνωση που έγινε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό λοιπόν φέτος δεν είναι απλά και μόνο στο καλεντάρι της ΚΟΕ και της FINA (Παγκόσμια Ομοσπονδία), αλλά έχει χαρακτηριστεί και διακεκριμένος αγώνας, κάτι που σημαίνει ότι απ’ εδώ οι αθλητές μπορούν να πιάσουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς αγώνες».

Ο πρόεδρος του ΝΟΚ «Αργοναύτες» αφού χαιρέτησε τους αγώνες εξέφρασε τα παράπονα του για την απουσία του κόσμου από τις εξέδρες, αλλά και την έλλειψη χορηγών, παρά το γεγονός ότι πολλές τοπικές επιχειρήσεις κερδίζουν σημαντικά από την παρουσία τόσων ανθρώπων στην πόλη, ενώ ο πρόεδρος του ΟΘΑΚ επισήμανε το κέρδος που θα έχουν και οι αθλητές της Καβάλας από τη συμμετοχή τους σε αγώνες τέτοιου υψηλού επιπέδου .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του «Απ. Παύλος» ανέρχεται στις 80 χιλ. € και ότι οι 20 χιλ. θα καλυφθούν από το Δήμο Καβάλας και τα υπόλοιπα από χορηγίες. Στους αγώνες θα συμμετέχει σύσσωμη η Εθνική ομάδα της Ελλάδας, η Εθνική Νιγηρίας (αποτελούμενη κυρίως από αθλητές που ζουν στην Αμερική) καθώς και αθλητές από τη Βουλγαρία και το Κόσοβο. Η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας κολύμβησης όπως η πχ Κατίνκα Χόζου (που έμεινε ενθουσιασμένη από την προηγούμενη παρουσία της στην Καβάλα), δεν στάθηκε δυνατή λόγω της έκτακτης διοργάνωσης από την FINA τουρνουά με μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Την επόμενη χρονιά όμως είναι πιθανό να δούμε στην Καβάλα την αφρόκρεμα του αθλήματος…