Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: Προβλημάτισε και δεν καθησύχασε η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού

Με την τροπολογία που «πέρασε» από τη Βουλή, οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν μεν ένα ακόμα χρόνο για να ενταχθούν στο Μητρώο και να μη διαγραφούν από τις Ενώσεις, όμως δεν ξεκαθαρίζεται αν μέχρι τότε θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα

Περισσότερο προβλημάτισε παρά καθησύχασε τις τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες της Καβάλας, αλλά και όλης της χώρας, η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού που πέρασε την Τρίτη 12/7 στη Βουλή αναφορικά με το μέλλον των σωματείων που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στο μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ και δεν έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση.

Σύμφωνα μ’ αυτή την τροπολογία τα σωματεία αυτά έχουν πλέον διορία ένα έτος (μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023) προκειμένου να εγγραφούν στο μητρώο και να μην διαγραφούν από τα μητρώα των Ενώσεων ή των Ομοσπονδιών που ανήκουν! Μέχρι εδώ είναι τα καλά νέα… Τα άσχημα νέα είναι ότι στην εν λόγω τροπολογία δεν αναφέρεται τίποτα σε ότι έχει να κάνει με το δικαίωμα συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα!!!

Από τη μια δηλαδή, οι ομάδες αυτές δεν διαγράφονται από τις Ενώσεις τους (πχ από την ΕΠΣΚ), αλλά από την άλλη δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διοργανώσεις, μιας και για γίνει αυτό θα πρέπει να ενταχθούν στο μητρώο έως τις 31 Ιουλίου! Η σχετική προθεσμία δεν έχει αλλάξει και έτσι οι σύλλογοι θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου στις 2,5 εβδομάδες που υπολείπονται για να πάρουν την αθλητική αναγνώριση.

Μόνο 22 σωματεία της ΕΠΣΚ είναι αναγνωρισμένα

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη ΓΣ της ΕΠΣ Καβάλας ο πρόεδρος της Γιώργος Πριονίδης, είχε εμφανιστεί σίγουρος ότι θα δινόταν προθεσμία για την ένταξη των σωματείων στο Μητρώο και συνεπώς για τη συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα μέχρι το τέλος του 2022 (31/12). Κάτι τέτοιο όμως (με τα σημερινά δεδομένα) δεν προκύπτει, και αν στην πορεία δεν αλλάξει κάτι, από την 1η Αυγούστου η ΕΠΣΚ αλλά και οι υπόλοιπες Ενώσεις της χώρας θα πρέπει να προγραμματίσουν τη διενέργεια των πρωταθλημάτων τους με τις ομάδες που είναι ενταγμένες στο μητρώο. Στην ΕΠΣΚ, μέχρι τις αρχές Ιουνίου οπότε και έγινε η Γενική Συνέλευση, ο αριθμός τους ήταν 22! Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μητρώο εντάχθηκαν και κάποιες άλλες ομάδες, ωστόσο ακόμα και έτσι ο συνολικός αριθμός τους είναι μικρός (κάτι που ισχύει και σε όλες τις άλλες ΕΠΣ της χώρας), με αποτέλεσμα το πρόβλημα που προκύπτει να είναι μεγάλο!

Η ανακοίνωση της ΕΠΣΚ

Η ανακοίνωση της ΕΠΣΚ για την τροπολογία που «πέρασε» από τη Βουλή αναφέρει: «Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας ενημερώνει όλα τα σωματεία της δύναμής της ότι, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», τα σωματεία που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν θα εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 ν. 4714/2020 (Α’ 148) έως τις 31/7/2022, θα διαγράφονται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών και δεν θα δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες της Ένωσης ή της Ομοσπονδίας, με μετάθεση ωστόσο της κατά τα άνω έναρξης της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής των σωματείων από τα μητρώα μελών των Ενώσεων ή Ομοσπονδιών έως τις 31/7/2023.

Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020 (Α’ 181) προβλέπεται ότι τα σωματεία, που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν θα εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 ν. 4714/2020 (Α’ 148) έως την 31η.7.2022, διαγράφονται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών και δεν δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες της Ένωσης ή της Ομοσπονδίας. Με την προτεινόμενη διάταξη μετατίθεται η κατά τα άνω έναρξη της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής των σωματείων από τα μητρώα μελών των ενώσεων ή ομοσπονδιών έως την 31η.7.2023».