Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας: Ένα βήμα πριν την κορυφή, σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας

Η ομάδα της Καβάλας κατέλαβε την 2η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, ενώ ηττήθηκε στον τελικό του κυπέλλου, στους αγώνες που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι έφτασε ένα βήμα απ’ αυτήν, στις δύο κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις της χώρας, για ακόμα μια χρονιά δείχνει τη δυναμική και τις δυνατότητες του. Ο λόγος για τον Σκακιστικό Όμιλο της Καβάλας που τόσο στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, όσο και στο κύπελλο Ελλάδος (που ακολούθησε σχεδόν αμέσως) κατέκτησε την 2η θέση! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Όμιλος τερμάτισε μέσα στην τριάδα του πρωταθλήματος για 21η συνεχόμενη χρονιά!

Έχασε, οριακά, τον τίτλο

Στο 49ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής του 2022 που έγινε από 12 έως 17 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 33 ομάδων, ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας με 12 βαθμούς σε 7 αγώνες (6 νίκες, 1 ήττα) κατέλαβε τη 2η θέση. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας με 14 βαθμούς ενώ στην 3η – 4η θέση με 10 βαθμούς ισοβάθμησαν η Ευβοϊκή και ο Πειραϊκός. Η τελική κατάταξη κρίθηκε, στην κυριολεξία, στις λεπτομέρειες με τον ΣΟ Καβάλας να κερδίζει οριακά την 3η Ευβοϊκή και να χάνει, επίσης οριακά, από τον πρωταθλητή Φυσιολάτρη Νίκαιας.

Από τον Σκακιστικό Όμιλο βραβεύτηκαν για την καλύτερη ατομική απόδοσή ο Αντώνης Παυλίδης στην 2η σκακιέρα (5/7) και η Γιολάντα Καλαμούκου στην 7η σκακιέρα (κορασίδων Κ16) με 6,5/7.

Καλή απόδοση είχε και η δεύτερη ομάδα της Καβάλας, το «Πνεύμαθλον» που με 7 βαθμούς πέτυχε να διατηρηθεί στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Πέτυχε τον στόχο της 20άδας και της παραμονής, τερματίζοντας στην 16η θέση με 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες.

Χωρίς Τσολακίδου, Παυλίδη στο κύπελλο

Σε ότι αφορά το κύπελλο Ελλάδος, στο final-8 του Πανελληνίου Ομαδικού Κυπέλλου που έγινε στις 18 και 19 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΟ Καβάλας, χωρίς Παυλίδη και Τσολακίδου στη σύνθεσή του, κατέλαβε την 2η θέση  Στον προημιτελικό απέκλεισε τη ΝΕ Πατρών με σκορ 4 – 0 και στον ημιτελικό την ΕΣ Θεσσαλονίκης 2,5 – 1,5. Στον μεγάλο τελικό ηττήθηκε 1,5 – 2,5 από την Ευβοϊκή μετά από σκληρό αγώνα που κράτησε πάνω από 5 ώρες και περιορίστηκε στην δεύτερη θέση. Η απουσία των δύο ισχυρότερων σκακιστών, που δεν κατάφεραν να αγωνιστούν, του επηρέασε την ομάδα, όμως όλα τα άλλα παιδιά είχαν εξαιρετική παρουσία απέναντι σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης.