Brevet Φιλίππων 2022: Ποδηλατοδρομία σε ένα «μονοπάτι» 8.000 ετών

7 Δήμοι, 20 τοπικοί οικισμοί: Όλη η ιστορία του Πάρκου Φιλίππων σε έναν αγώνα-Οι εγγραφές, οι εθελοντές, τα check points της διαδρομής και το αφιέρωμα του travel.gr

Αντίστροφη μέτρηση για το 4ο Brevet Φίλιπποι-Brevet Philippi το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτώβριου 2022. Μια ποδηλατοδρομία 210 χιλιομέτρων στον «δρόμο» των 8.000 ετών πολιτισμού της περιοχής, περιλαμβάνοντας 7 Δήμους (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης) και 20 τοπικούς οικισμούς, αλλά και όλη την ιστορία του Πάρκου Φιλίππων.

Το travel.gr και ο Στάθης Κουσούνης κάνουν focus στη διοργάνωση με ένα εκτενές αφιέρωμα, αναδεικνύοντας και την… τουριστική πλευρά του πράγματος, μιας και η διαδρομή έχει ως στόχο (και) την προβολή της περιοχής, «καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, ιστορικό, πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα».

Η δράση αποτελεί ετήσιο θεσμό και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece.

info

Για εγγραφές μπορείτε να μπείτε εδώ. Όποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής μπορεί να δηλώσει συμμετοχή εδώ. Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Check Points

  • Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων-Εκκίνηση
  • Κοκκινόγεια-50 χλμ
  • Λέων Αμφίπολης-130 χλμ
  • Ελευθερούπολη-190 χλμ
  • Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων-Τερματισμός

Το αφιέρωμα του travel.gr

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση θα εκτυλιχθεί στις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου των Φιλίππων, με «πυρήνα» τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Οι λάτρεις του ποδηλάτου, θα γνωρίσουν 20 τοπικούς οικισμούς και 7 περιοχές πλούσιες σε φύση και ιστορία, όπως είναι η Καβάλα, η Δράμα, το Δοξάτο, η Προσοτσάνη, το Παγγαίο, η Αμφίπολη και η Νέας Ζίχνη.

Η διαδρομή των 210 χιλιομέτρων, ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.000 και πλέον χρόνων.

Στη συνέχεια, οι ποδηλάτες θα κινηθούν προς το χωριό του Καλαμώνα και αφού περάσουν από το Καλαμπάκι, τη Φτελιά και το Μικροχώρι, θα κάνουν την είσοδό τους στη πόλη της Δράμας. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν την εθνική οδό Δράμας-Νευροκοπίου μέχρι να βρουν την αριστερή στροφή προς τα Κοκκινόγεια, όπου θα είναι και ο πρώτος σταθμός ελέγχου.

Έπειτα ακολουθούν το δρόμο με κατεύθυνση την Πρώτη Σερρών, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα φτάσουν στη διασταύρωση που οδηγεί στην Καβάλα. Εκεί στρίβουν αριστερά, προς Ελευθερούπολη, όπου τους περιμένει ο τρίτος σταθμός ελέγχου. Αφήνοντας την Ελευθερούπολη, κατευθύνονται προς την Καβάλα μέχρι τη διασταύρωση του Σταυρού, όπου στρίβουν αριστερά προς τις Κρηνίδες. Στο σημείο αυτό, στην πλατεία Πελεκανίδη, τους περιμένει ο τελευταίος σταθμός ελέγχου και ο τερματισμός των 210 χιλιομέτρων που χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακές εικόνες και άφθαρτο ιστορικό πλούτο.

Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

Eπίσης σημαντικό, είναι και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece, ενώ φέρει την επίσημη άδεια διοργάνωσης εκδηλώσεων Brevets de Randonneurs Mondiaux.

Σημειώνεται ότι τα Βrevet είναι αθλητικές και τουριστικές ποδηλατοδρομίες μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο, από κατά τόπους συλλόγους και εποπτεύονται κεντρικά από τη Γαλλία και το Audax Club Parisien, μέσω των εθνικών αντιπροσώπων.

Μεταξύ άλλων, σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής ως κέντρου πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού, καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, ιστορικό, πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Περαιτέρω, ο θεσμός Brevet Φιλίππων στοχεύει στην αξιοποίηση της παγκοσμίου φήμης Μάχης των Φιλίππων, δημιουργώντας αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και επισκεψιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία του τόπου.

Η πολύπλευρη σημασία της περιοχής

Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συμβόλου, εκεί όπου κάποτε στραφτάλιζε η λίμνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο πανέμορφος κάμπος των Φιλίππων, ο οποίος εδώ και 8.000 χρόνια σφύζει από τις δημιουργίες και τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, αναφέρονται προϊστορικά, το 6.400 π.Χ. και μετέπειτα, στις Εποχές του Χαλκού και του Σιδήρου, όπου εμφανίζονται τα θρακικά φύλα.

Στη συνέχεια, οι Φίλιπποι συνδέονται με την ορφική και διονυσιακή λατρεία, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, το Νύσιον πεδίο της Ελευσίνας και κατ’ επέκταση με τις μυστηριακές αναζητήσεις που χαρακτηρίζουν από πάντα την ανθρώπινη ψυχή.

Στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν αργότερα και οι Θάσιοι, οι οποίοι κατακτήθηκαν από τον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ ο τόπος αναπτύσσεται συνεχώς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αλλά και εκτός, εκεί που βρίσκονται τα χρυσοφόρα μεταλλεία του Παγγαίου και ο εύφορος κάμπος.

Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους και την περίφημη Μάχη των Φιλίππων, η οποία έχει επηρεάσει την ιστορία ολόκληρου του δυτικού κόσμου, στην περιοχή εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, με το βάπτισμα της πρώτης Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο των εθνών.

Τέλος, ο πολυποίκιλος τόπος προσφέρει στους επισκέπτες αμέτρητες επιλογές ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων, όπου οι ποδηλάτες και οι συνοδοί τους μπορούν να ξεκουραστούν και να χαρούν τα τοπικά προϊόντα, καθώς και τα ήθη και έθιμα των οικοδεσποτών τους.