4ο Brevet Philippi: 97 αθλητές του ποδηλάτου στην «αγκαλιά» του Πάρκου Φιλίππων [φωτογραφίες]

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο αγώνας που διοργάνωση η Περιφέρεια ΑΜΘ και υποστηρίχθηκε από την Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα Εις Φιλίππους» - Αρωγοί της προσπάθειας το τμήμα ποδηλασίας του ΑΟ Καβάλας, ο ΣΦΓΤ Καβάλας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας

Το 4ο Brevet Philippi φιλοξένησε τελικά 97 αθλητές του ποδηλάτου στην «αγκαλιά» του Πάρκου Φιλίππων, ενώ μέτρησε πάνω από 130 εγγραφές. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε το φετινό Brevet Φίλιπποι και η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Την τεχνική υποστήριξη είχε η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα Εις Φιλίππους” με αρωγούς το τμήμα ποδηλασίας του ΑΟ Καβάλας, τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας.

Η ποδηλατοδρομία των 210 χλμ έδωσε εκκίνηση το Σάββατο 15 Οκτώβρη 2022 από το Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Οι ποδηλάτες πέρασαν διαδοχικά από τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, σε συνολικά 20 οικισμούς.Καθώς οι υπεραθλητές διένυσαν την ιστορική ποδηλατική διαδρομή συνέδεσαν συμβολικά τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, τους Αρχαίους Φιλίππους (Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και την Αμφίπολη.

Παράλληλα με την μεγάλη προσπάθεια των αθλητών, στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων υπήρξαν δράσεις για όλη την οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, ο προπονητής ποδηλασίας Χρήστος Κηπουρός δίδαξε ποδηλατική αγωγή, ασφαλή οδήγηση και βελτίωση του τρόπου ποδηλασίας. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στον

Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από την πιστοποιημένη ξεναγό, Αγγελική Κόμσιου. Στη διοργάνωση συμμετείχε και το «Χαμόγελο του Παιδιού» με δραστηριότητες με θέμα το ποδήλατο για μικρές ηλικίες.

Με εικόνες από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού η Θεοπούλα Τσαπάνη, μέλος του Συνδέσμου Φίλων γραμμάτων και Τεχνών, μετέφερε το πνεύμα της εποχής του ξεριζωμού. Στην συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, εξιστόρησε προσωπικές ιστορίες των κατοίκων της περιοχής ώστε τα παιδιά να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν αφίσες υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Διαμαντή Σταγγίδη.

Ο γραφίστας, Μιχάλης Τουμανίδης, έδειξε πως τυπώνουμε με την μέθοδο της μεταξοτυπίας, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την μέθοδο μόνα τους και να πάρουν μαζί τους τις μεταξοτυπίες που τα ίδια δημιούργησαν. Οι παράλληλες δράσεις βοηθούν στην ενίσχυση του θεσμού, δίνουν νέα ερεθίσματα στους νέους και για μερικά παιδιά αποτελούν την πρώτη επαφή με τον κόσμο του ποδηλάτου και τον τρόπο ζωής με λιγότερους ρύπους.

Το Brevet Φίλιπποι είναι μια μεγάλη αγκαλιά που ευαισθητοποιεί τον πληθυσμό της περιοχής κινητοποιεί τους νέους εκπαιδεύοντας τους στην ενότητα και την συλλογικότητα.

Ένα μεγάλο μπράβο στους ακούραστους, κεφάτους και πάντα πρόθυμους εθελοντές που με χαμόγελο ενθάρρυναν τους ποδηλάτες καθώς και στον πολιτιστικό σύλλογο Καλλιθέας για την υποδοχή που επιφύλαξαν στους ποδηλάτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και τα ειλικρινή συγχαρητήρια στα Σώματα Ασφαλείας (Τροχαία Δράμας, Καβάλας και Σερρών), καθώς και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Κομβική ήταν η παρουσία της Οικολογικής Κίνησης Δράμας και των πεζών ποδηλατών Δράμας στην διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των ποδηλατών στην περιοχή της Δράμας.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς που είναι συνέχεια δίπλα τους και με την προσφορά τους κάνουν πραγματικότητα την διοργάνωση του Brevet Φίλιπποι. Τους ευχαριστούν επίσης και για έναν ακόμη πολύ σοβαρό για λόγο. Γιατί όλοι τους θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν και το κάνουν από καρδιάς! Ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας που στηρίζουν ενεργά το Brevet Philippi βοηθώντας να διαδοθεί το μήνυμα της ενότητας του Πάρκου Φιλίππων με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών των οικισμών του και την ποδηλατική τουριστική ανάπτυξη!

Η διοργάνωση κρίνει απαραίτητο να ευχαριστήσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Δράμας για την άψογη συνεργασία καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ για την στήριξή του. Επίσης, διαχρονικός υποστηρικτής της διοργάνωσης ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Τουριστικού Προορισμού της ΑΜΘ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης, Μιχάλης Αμοιρίδης ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τον αγώνα.

Σχόλιο συμμετέχοντα αθλητή:

«Brevet Philippi 200 km. Όταν μια γιορτή ποδηλάτου έχει καθιερωθεί σε θεσμό και παράλληλα ταυτίζεται με ένα ιστορικό γεγονός που μας δίνει επιπρόσθετα την δυνατότητα αναδίφησης των επιμέρους πτυχών της ιστορίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αποτύπωμα. Οι Φίλιπποι ήταν η σπουδαιότερη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και με όλες εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες που καθιστούν μια περιοχή σημαντική κι αυξημένου ενδιαφέροντος.

Το 42 π.Χ. λοιπόν σε αυτόν τον χώρο διαδραματίστηκε μια από τις μεγαλύτερες και σφοδρότερες μάχες των ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων, ουσιαστικά συγκρούστηκαν τάσεις, αντιλήψεις, ιδέες, φρονήματα, αξίες, ήταν ουσιαστικά ένας κρίκος στην αλυσίδα μιας αέναης πάλης η οποία φυσικά προεκτείνεται μέχρι και σήμερα με διαφορετικές όψεις αντιπαράθεσης στο επίπεδο της πολιτικοκοινωνικής και ιδεολογικής επικράτησης.

Στο επίκαιρο σκέλος της διοργάνωσης η ποδηλατάδα όπως πάντα διασκεδαστική σε ρυθμούς εγρήγορσης χωρίς όμως να χάνουμε την ουσία και το νόημα που χαρακτηρίζουν αυτές τις εξορμήσεις. Η παρέα όπως πάντα καθοριστικός παράγοντας για να τελεσφορήσει με επιτυχία αυτό το εγχείρημα. Κάθε χιλιόμετρο έχει την δίκη του ουσιαστική αξία, συναντάς πράγματα απρόβλεπτα, μοναδικά κι ανεπανάληπτα, είναι αυτά κι αλλά τόσα που η αφήγηση και η περιγραφή δεν έχουν νόημα εάν δεν γίνουν βίωμα.

Ευχαριστώ τα παιδιά με τα οποία συμπορευτήκαμε σε αυτά τα απαιτητικά 210 χιλιόμετρα και επιβεβαιώσαμε ότι ένα brevet δεν είναι μόνο ο χρόνος, η ώρα τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα δηλαδή η επίτευξη ενός χρονικού κατορθώματος αλλά ο χώρος και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται και καλλιεργούνται αυτό που λέγεται άυλες υπεραξίες.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές στα παιδιά της διοργάνωσης που προσπάθησαν για το καλύτερο, ιδιαίτερη μνεία στο τελευταίο control της Ελευθερούπολης όπου η εξυπηρέτηση και η δοτικότητα των ανθρώπων εκεί ήταν υποδειγματική. Επίσης ευχαριστούμε και τους αστυνομικούς της τροχαίας, η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την ασφάλεια μας σε επίφοβους οδικούς κόμβους» Γιάννης Τρεμπολίτης (πηγή: facebook:Jannis Trempolitis)

Το 5ο Brevet Philippi θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 και οι εγγραφές θα ανοίξουν 2 μήνες πριν.