ΕΟΣ Καβάλας 1933: Ανάβαση στα εντυπωσιακά Άγραφα [φωτογραφίες]

Συνολικά 14 Καβαλιώτες ορειβάτες έφτασαν στα 2004 μέτρα στην κορυφή «5 Πύργοι» και στα 2017 μέτρα στην κορυφή «Φλιτζάνι»

Την περιοχή των Αγράφων στα όρια των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας επέλεξε να επισκεφτεί ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933 το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 3-5 Ιουνίου. Οι 14 Καβαλιώτες ορειβάτες διανυκτέρευσαν το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Ανθηρό σε αντίσκηνα και το πρωί της επόμενης μέρας ξεκίνησαν την ανάβαση για την κορυφή «5 Πύργοι» στα 2004 μέτρα.

Ακολουθώντας το πανέμορφο μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος από βελανιδιές και έλατα έφτασαν στην κορυφογραμμή για να απολαύσουν την πανέμορφη θέα που τους επιφύλασσε το βουνό. Στα ανατολικά και χαμηλά μπορούσαν να διακρίνουν την λίμνη Πλαστήρα με τις περίτεχνες όχθες της ενώ στα δυτικά τις δεκάδες απότομες και άγριες κορυφές των Αγράφων που ξεπρόβαλαν στον ορίζοντα. Παρά το βράχινο στενό πέρασμα που έπρεπε να διασχίσουν, στην κορυφή  έφτασαν 12 ορειβάτες μετά από 4,5 ώρες πορείας ενώ μία ομάδα 6 ορειβατών που συνέχισε και στην διπλανή κορυφή «Φλιτζάνι» στα 2017 μέτρα χρειάστηκε 3 επιπλέον ώρες.

Τα Άγραφα είναι ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα στα νότια της Πίνδου, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο και με δεκάδες ψηλές κορυφές που τουλάχιστον 15 από αυτές ξεπερνούν τα 2000 μέτρα. Δίκαια θεωρείται η πιο δύσβατη και απομονωμένη περιοχή της χώρας μας. Τα μέλη του ΕΟΣ Καβάλας 1933 έμειναν εντυπωσιασμένα από την ομορφιά των βουνών αυτών γι’ αυτό και είναι βέβαιο πως θα επιστρέψουν σύντομα για κάποια νέα ορειβατική εξόρμηση στην ορεινή αυτή περιοχή.