32ο Όπεν Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας: 430 αθλητές από 36 χώρες στην πρώτη διοργάνωση χωρίς τον Βασίλη Θεοδωρίδη

Συνέντευξη τύπου από τον Δήμο Καβάλας, την Αντιπεριφέρεια, το Επιμελητήριο και τον Σκακιστικό Όμιλο με αναφορές στην μεγάλη απώλεια του στυλοβάτη της διοργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη της Ελλάδας και μια από τις καλύτερες της Νότιας Ευρώπης

Με έντονη τη θύμηση του Βασίλη Θεοδωρίδη, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, και ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Χριστόφορος Αποστολακάκης, παρουσίασαν το Πρόγραμμα του 32ου OPEN Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά. Το Τουρνουά, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2023, θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Θεοδωρίδη και, στο εξής, θα διατηρήσει ως προσωνύμιο το όνομα του ιδρυτού του.

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης μίλησε για τον «μεγάλο απόντα, που, για πρώτη φορά δεν θα τον έχουμε μαζί μας ως φυσική παρουσία, όμως η ψυχή και το πνεύμα του θα συνεχίσουν να είναι ανάμεσά μας. Ο Βασίλης Θεοδωρίδης υπήρξε ο κύριος στυλοβάτης μιας τεράστιας προσπάθειας, που έφερε μέσα στις σκακιέρες εκατοντάδες νέους και νέες, οι οποίοι, πέρα από τον αθλητικό χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης που ανέπτυξαν, έφεραν μέχρι και παγκόσμια μετάλλια και συνεχίζουν να πρωτοπορούν και να κάνουν γνωστό το όνομα της Καβάλας και της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Κι επειδή, ως γνωστόν, στο σκάκι πρέπει να προβλέπεις τις επόμενες κινήσεις, η παρτίδα συνεχίζεται με επιτυχία από τους νέους πρωταγωνιστές και θα συνεχίζεται από όσους γαλουχήθηκαν με το ήθος, την ευπρέπεια και τον πολιτισμό του Βασίλη».

Τόνισε ότι «φέτος θα έχουμε περισσότερους αθλητές από κάθε άλλη φορά, και μάλιστα από πολλές χώρες, γεγονός που μετατρέπει το Σκακιστικό Τουρνουά σε μια σημαντική πολυήμερη τουριστική ατραξιόν της Καβάλας».

Και απευθυνόμενος στον κύριο Αποστολακάκη, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους ανθρώπους του Ομίλου, «που μοχθήσατε επί μήνες για να οργανώσετε τις χιλιάδες λεπτομέρειες του Τουρνουά», και υποσχέθηκε την συνέχιση παροχής στήριξης των δράσεων του Ομίλου από τον Δήμο.

Ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου, Χρ. Αποστολακάκης, αφού ανέφερε στοιχεία των δεκάδων ομαδικών και ατομικών επιτυχιών των μελών του Ομίλου, καθώς και για το ιστορικό της διοργάνωσης του Τουρνουά πριν από 31 χρόνια από τον Βασίλη Θεοδωρίδη, επισήμανε ότι, πλέον, έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο Τουρνουά της Ελλάδας και ενός από τα καλύτερα της Νότιας Ευρώπης. Ευχαρίστησε τους φορείς που βοήθησαν στη διοργάνωση και γνωστοποίησε ότι το φετινό ΟΡΕΝ έχει καταγράψει ρεκόρ συμμετοχών, με 430 αθλητές από 36 χώρες, γεγονός που μεταφράζεται και σε μέγεθος σημαντικότητας της διοργάνωσης και σε περισσότερες από 8.000 διανυκτερεύσεις! Σημείωσε, δε, ότι κάποιοι αθλητές δεν θα έρθουν επειδή δεν βρήκαν κατάλυμα!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, απένειμε τα εύσημα στον Πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Χρήστο Αποστολακάκη, για το γεγονός ότι διατηρεί την εν λόγω διοργάνωση σε πολύ υψηλό επίπεδο και τόνισε πως θα σταθεί αρωγός σε κάθε νέα προσπάθεια του Ομίλου για την ανάδειξη του αθλήματος και την έμμεση προβολή της πόλης μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παν. Αγγελίδης, καλωσόρισε στην Καβάλα τους συμμετέχοντες σκακιστές, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τους συνεχάρη για την προσπάθειά τους «σε ένα δύσκολο και απαιτητικό, πνευματικά, άθλημα».

Τόνισε ότι ο Δήμος και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ «στηρίξαμε και θα στηρίζουμε πάντα τη σκακιστική κοινότητα Καβάλας, καθώς συμβάλει ουσιαστικά στην πνευματική αναβάθμιση του τόπου μας και μάλιστα από τις μικρές ηλικίες, προβάλει τουριστικά τη πόλη μας Πανελλαδικά και σε όλο τον κόσμο και φυσικά με τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενδυναμώνει τη τοπική αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη διαφήμιση και την προβολή που προσφέρουν στην Καβάλα, καθώς και για την οικονομική υποστήριξη στην αγορά της πόλης, δήλωσε πως ο επαγγελματικός και ο εμπορικός κόσμος θα συνεχίσει να είναι αρωγοί στις δράσεις του Ομίλου και τόνισε ότι «ο Βασίλης Θεοδωρίδης, από κει που βρίσκεται, θα είναι πολύ περήφανος για τη νέα Διοίκηση, η οποία κατάφερε να ανεβάσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά από όσα είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν».