Καβάλα: Πεντακόσιοι αθλητές και αθλήτριες δήλωσαν συμμετοχή στο 2ο Apostolos Silas Trail Adventure

Ο αγώνας θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στο αισθητικό δάσος του Σταυρού

Πεντακόσιοι αθλητές και αθλήτριες και μη δήλωσαν συμμετοχή στον αγώνα δρόμου “2ος Apostolos Silas Trail Adventure“, ο οποίος θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στο αισθητικό δάσος του Σταυρού, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023 από τα γραφεία του συνδιοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού Αμυγδαλεώνα.

Στη συνέντευξη μίλησαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών: Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού Αμυγδαλεώνα, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ηγούμενος της Μονής Αγίου Σίλα, πατέρας Παύλος, ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας και ο εκπρόσωπος της Mission Impossible Team, Χρήστος Ανδρεάδης.

Οι παρεμβάσεις

Θόδωρος Μουριάδης
«Η μεγάλη επιτυχία του περσινού αγώνα “1ου Απόστολος Σίλας Trail Adventure” έγινε το θεμέλιο για τη φετινή-δεύτερη διοργάνωση. Πρόκειται για μια αθλητική διοργάνωση με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κι ίσως γι’ αυτόν τον λόγο προσελκύει και πολλούς αθλητές, όπως και άλλους πολίτες, που συμμετέχουν απλώς για να απολαύσουν την διαδρομή. Διότι, δίνει τη δυνατότητα στους Καβαλιώτες να αθληθούν μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, φέρνει στην Καβάλα δεκάδες αθλητές από ολόκληρη τη χώρα, όσοι συμμετέχουν έρχονται σε άμεση επαφή με το αισθητικό δάσος μας, που αποτελεί κομμάτι του δασικού πλούτου της περιοχής μας και τους δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης στη φύλαξη αυτού του πολύτιμου αγαθού. Επίσης, γίνεται ευρύτερα γνωστός ο οικισμός του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, που βρίσκεται επάνω στην αρχαία Εγνατία, την οποία περπάτησαν οι απόστολοι Παύλος και Σίλας για να φτάσουν στους Φιλίππους, κι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, και λόγω της σκόπιμης επιλογής της ημερομηνίας της διοργάνωσης, τιμούμε τους δύο Αποστόλους, καθώς και την ημέρα που μνημονεύει η Εκκλησία μας την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Πιστεύοντας ότι ο φετινός αγώνας θα είναι καλύτερος από τον περσινό, προβλέπω ότι από την επόμενη χρονιά θα αυξηθούν οι απαιτήσεις κι ότι η καθιέρωση αυτού του αγώνα δρόμου θα προστεθεί στις ατραξιόν της Καβάλας».

Παναγιώτης Αγγελίδης
«Μία ακόμα διοργάνωση, η οποία καταδεικνύει το πως μπορούμε να προβάλουμε τη πόλη μας, όταν συνεργάζονται αγαστά οι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Στόχος της συγκεκριμένης σύμπραξης είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, μέσα από αθλητικές δράσεις, η προβολή της πόλης και η στήριξη της τοπικής οικονομίας μετά από ένα καλοκαίρι πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ποικίλες άλλες δράσεις. Η συγκεκριμένη διοργάνωση ενισχύει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών της περιοχής μας. Ο αθλητικός τουρισμός είναι πολύ ψηλά στην λίστα των δαπανών και της κατανάλωσης, καθώς προσελκύει επισκέπτες και οικογένειες, δημιουργώντας εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται η αθλητική δράση με τον πολιτισμό, τα μνημεία και την θρησκευτική ιστορία ενός τόπου. Αυτό το “πακέτο” προσφέρουμε με την συγκεκριμένη διοργάνωση, την οποία βελτιώνοντας κάθε χρόνο θέλουμε να την καθιερώσουμε ως θεσμό και ως μία πρόταση εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής μας».

Πατέρας Παύλος
Μετέφερε την ευαρέσκεια του Μητροπολίτη Στέφανου, χαρακτήρισε την διοργάνωση γιορτή του Αθλητισμού, που δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και τις ομορφιές του δάσους, και ευλόγησε τους διοργανωτές και όσους θα λάβουν μέρος στους αγώνες.

Αρχέλαος Γρανάς
Επισήμανε ότι η διοργάνωση έχει εκτιμηθεί ως εξαιρετική και γι’ αυτό έχει αγκαλιαστεί από όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς. Σημείωσε ότι δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώσει η επισκεψιμότητα στο δάσος, γεγονός που βοηθά στη συντήρηση και τη διατήρηση του δασικού πλούτου της περιοχής.

Μάρκος Δέμπας
Τόνισε ότι η επιτυχία της διοργάνωσης υποδηλώνει ότι θα γίνει θεσμός, ο οποίος δίνει πολλαπλό μήνυμα περιλαμβάνοντας το θρησκευτικό στοιχείο, τον φυσιολατρικό τουρισμό, πολιτιστικές δράσεις και επιχειρηματικότητα, δεδομένου ότι φέρνει αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Υπογράμμισε ότι είναι σπουδαίο που η διοργάνωση συνδέει τον αρχαίο πολιτισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό και την προστασία του περιαστικού δάσους.

Χρήστος Ανδρεάδης
Όπως είπε η ψυχή της διοργάνωσης, με τη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Καβαλιώτες να χαρούν το φυσικό περιβάλλον, ενώ με τον αγώνα των 22 χιλιομέτρων προσελκύονται αθλητές από όλη την χώρα. Γνωστοποίησε ότι δήλωσαν συμμετοχή 200 για την μεγάλη διαδρομή και 300 για την μικρή, και ότι υπάρχουν δώρα για όλους κύπελλα, μετάλλια και τοπικά προϊόντα.