Θόδωρος Μαρκόπουλος: Η Εγνατία λειτουργεί ως κράτος εν κράτει

Η εκτροπή των αυτοκινήτων στους παράδρομους της Εγνατίας λόγω των διοδίων, υποχρεώνει την Αντιπεριφέρεια να προβεί σε βελτιωτικά οδικά έργα

Περί τις 270.000 ευρώ θα κοστίσει το έργο της κατασκευής ενός νέου δρόμου από τον Σταυρό μέχρι τον Άγιο Σίλα, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2017. Όπως εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις το επιτρέψουν οι θερμοκρασίες, προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος που θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. «Δυστυχώς, ενώ επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να γίνει αυτό το έργο, τελικά πήγε πίσω εξαιτίας  κάποιων εμπλοκών στον ελεγκτικό τομέα. Πλέον όμως  δεν πρέπει να πάει και άλλο πίσω, καθώς ο  δρόμος είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα,  που, ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως από την διασταύρωση του Αμυγδαλεώνα μέχρι τη διασταύρωση του Πουλίδειου Γηροκομείου,  θα πρέπει να φέρουμε τον δρόμο σε ένα καλό επίπεδο. Αυτή τη  στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη τρία έργα και συγκεκριμένα μία εργολαβία για την οδική συντήρηση στη Θάσο, μία δεύτερη εργολαβία που αφορά το ηπειρωτικό τμήμα  του νομού Καβάλας και το συγκεκριμένο έργο», αναφέρει ο ίδιος.

Προσπάθειες να διατηρηθεί ο δρόμος σε καλή κατάσταση

Όπως δηλώνει ο κ. Μαρκόπουλος, καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθεί ο δρόμος σε καλή κατάσταση. «Επειδή δεν έχουμε τα αναγκαία χρήματα,  επιδιώκουμε να κάνουμε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Ένα πρόβλημα επίσης είναι  και αυτό που μας δημιουργεί η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, η οποία με την πολιτική των διοδίων εκτρέπει όλο και περισσότερη κίνηση στο παράλληλο οδικό δίκτυο που είναι ευθύνη της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να το καταστρέφει. Οπότε, εξαιτίας αυτής της λογικής που υιοθετεί η ΕΓΝΑΤΙΑ και της αδυναμίας συνεννόησης μαζί της με δική της ευθύνη, είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώνουμε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Όσον αφορά το θέμα των διοδίων, εκείνο που έχει προκύψει, είναι ότι προκειμένου η ΕΓΝΑΤΙΑ να εκτελέσει τα έργα της ενσωμάτωσε και πόρους από το ΠΕΠ, ενσωμάτωσε και υφιστάμενες υποδομές  στην περιοχή την οποία είχαμε πληρώσει όλοι μας με τα χρήματα που πληρώνουμε στην Εφορία. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ένας φορέας που δεν  έχει καμία ανάγκη να συζητήσει με την περιφέρεια. Όταν έθεσα το συγκεκριμένο θέμα, παρόντος του πρωθυπουργού, ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Πιτσιόρλας, νυν υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, με αρμοδιότητα στα θέματα της Εγνατίας, απέφυγε να πει το παραμικρό. Εμείς θα εξακολουθήσουμε την προσπάθειά μας, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο όπου η μία πλευρά δεν θέλει να ακούσει. Είναι μια σύγχρονη μορφή αυταρχικής προσέγγισης του ζητήματος από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει», δηλώνει ο κ. Μαρκόπουλος.