Η Καβάλα «βαδίζει» πλέον στους «Δρόμους του Καπνού» και μέσα από το ένδοξο παρελθόν της ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον…

Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ δήμου, IKKIK και του Ινστιτούτου Anadolu Kültür του εμβληματικού Τούρκου επιχειρηματία Osman Kavala

Η 4η Σεπτεμβρίου 2017 είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Καβάλα, την πόλη των καπνεργατών και των καπνεμπόρων, σημείωσε περιχαρής ο Γιάννης Βύζικας λίγο πριν συνυπογράψει, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που εντάσσει και επίσημα τον δήμο Καβάλας στο παγκόσμιο αναπτυξιακό δίκτυο «Οι Δρόμοι του Καπνού» (The Tobacco Roads) που ξεκίνησε προ μηνών με πρωτοβουλία του ΙΚΚΙΚ και τη συμμετοχή δήμων, Επιμελητηρίων και Οργανισμών, με στόχο το μεγάλο αυτό «κομμάτι» της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής να αποτελέσει πολύτιμο «εφόδιο» και παρακαταθήκη για την ανάπτυξή της στο μέλλον.

Εκτός από τον δήμο και το ΙΚΚΙΚ, το Πρωτόκολλο συνυπέγραψε και ο εμβληματικός Τούρκος επιχειρηματίας και «ακτιβιστής» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απόγονος καπνεμπόρων της Καβάλας, Osman Kavala, εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Anadolu Kültür του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος.

[ Διαβάστε περισσότερα για τους «Δρόμους του Καπνού» εδώ ]

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε ότι «η συμμετοχή του δήμου μας στο δίκτυο ”Οι Δρόμοι του Καπνού” σηματοδοτεί κάτι ξεχωριστό και είναι η συνέχεια μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει, αλλά και άλλων που σχεδιάζουμε από κοινού με το Ινστιτούτο. Όλα αυτά, με επίκεντρο το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Καπνού, προβάλλουν και αναδεικνύουν την Καβάλα, καθιστώντας την μοναδική, αλλά και πυλώνα ανάπτυξης ειδικού τουρισμού, με κεντρικό άξονα την προβολή της καλλιέργειας, μεταποίησης εμπορίας καπνού».




Ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ Γιάννης Βύζικας σημείωσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο πολλαπλών δράσεων για να συνδέσει τις διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που παλιότερα είχαν ασχοληθεί με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού. Η καινοτόμος αυτή ιδέα πηγάζει από το ότι σήμερα υπάρχει μια στασιμότητα, μια κρίση σε πολλά επίπεδα. Ήρθαμε να την… ταράξουμε αυτήν τη στασιμότητα, με σύγχρονη επανατοποθέτηση στην ιστορία του καπνού. Αυτό θα έχει πολλά οφέλη και συνεργασία σε πολλούς τομείς. Ο καπνός μάς ενώνει και η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον δήμο Καβάλας. Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η Καβάλα εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τους».

Ευτυχισμένος δήλωσε από τη μεριά του ο Osman Kavala ο οποίος ευχαρίστησε τη δήμαρχο για την τιμή που έκανε στο πρόσωπό του να παραβρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή που είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ενώ ευχαρίστησε και τον Γιάννη Βύζικα και το ΙΚΚΙΚ, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να «συνδέεται» η Καβάλα με άλλες πόλεις στη «βάση» του καπνού.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΙΚΚΙΚ και επίσης γόνος καπνεμπόρων Μιχάλης Σαχσαμάνογλου υπογράμμισε ότι «σήμερα μετά από πολλά χρόνια το προϊόν του καπνού είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Παράλληλα με τους ”Δρόμους του Καπνού” δημιουργείται και ένα νέο δίκτυο, ”Οι Δρόμοι του Μπασμά” (The Basma Roads). Αναφερόμαστε σε ένα πιο ”στενό” δίκτυο, αφού ο μπασμάς, η πλέον εκλεκτή, αρωματική και περιζήτητη ποικιλία καπνού είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και με περιοχές της Τουρκίας».