Μάκης Παπαδόπουλος: Η δήμαρχος Καβάλας μετέτρεψε τα παιδιά μας σε… «παιχνιδάκια» για να διασωθεί πολιτικά

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας κατηγορεί τη Δήμητρα Τσανάκα ότι αποποιείται των ευθυνών της στο θέμα της υποχρεωτική προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ τάσσεται κατά του εξωδίκου προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας

Για «μικροπολιτικά οφέλη» από πλευράς της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα εις βάρος του προσωπικού των παιδικών σταθμών της Καβάλας και των γονέων κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ τάσσεται κατά του εξώδικου του δήμου Καβάλας προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστα Μπαντίκο (διαβάστε σχετικά εδώ).

Κατηγορεί, επίσης, τη δήμαρχο ότι δεν προετοιμάστηκε για τις εκ του νόμου εξελίξεις στο θέμα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη για την αναστάτωση η οποία προκλήθηκε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης

Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην απόφαση της Δημάρχου Καβάλας κυρίας Δήμητρας Τσανάκα να αποστείλει εξώδικη ειδοποίηση προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας για την εφαρμογή του μέτρου της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία.

Για ακόμη μία φορά, η κ. Τσανάκα θέλει να φορτώσει τις δικές της ξεκάθαρες ευθύνες σε άλλους, βάζοντας πάνω από όλα όχι τη λύση του ζητήματος, αλλά πώς θα ξεφύγει από την ευθύνη να βρεθεί λύση.

Δεν είναι δυνατόν η Δημοτική Αρχή να παράγει συνέχεια αντιπαλότητες με φορείς με τους οποίους πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία, για να αντιμετωπίζουμε κοινά ζητήματα.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση που διατυπώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Η Δήμαρχος Καβάλας διαχειρίστηκε το ζήτημα με τη γνωστή επιπολαιότητα και ελαφρότητα που τη διακρίνει. Είχε τη δυνατότητα να εκφράσει με σαφήνεια την άρνησή της να ενταχθεί ο Δήμος από φέτος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού θεωρούσε ότι τα νηπιαγωγεία του Δήμου δεν θα είναι έτοιμα. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. Έχει ακέραια την ευθύνη της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε.

Είναι φανερό πια ότι η κυρία Δήμητρα Τσανάκα δεν λειτουργεί ως Δήμαρχος. Δεν βασίζεται στη μελέτη των ζητημάτων και τη σωστή συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες άλλων φορέων, όπως επίσης παίρνει αποφάσεις «στο πόδι» και με προσωπικά κριτήρια.

  1. Ως παράταξη, συμφωνήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναζητήσει ο Δήμος Καβάλας πολιτική λύση (μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ή μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων), που θα δώσει τη δυνατότητα να εξαιρεθούν οι Δήμοι που ισχυρίζονται ότι τελικά δεν είναι προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο από φέτος. Είμαστε αντίθετοι σε ενέργειες που προσπαθούν να συγκαλύψουν την γκάφα που έκανε η Δημοτική Αρχή και «επιτίθενται» σε άλλους κρατικούς λειτουργούς του τόπου μας, με τους οποίους θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε.
  2. Ήταν γνωστό από την αρχή στη Δήμαρχο Καβάλας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία και στο προσωπικό των παιδικών σταθμών. Όφειλε να προετοιμαστεί κατάλληλα, για να μελετήσει συγκεκριμένα τις επιπτώσεις και φυσικά για να εξετάσει τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε, έτσι ώστε να μην υποβαθμιστούν οι παιδικοί σταθμοί. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς προτείναμε να αναλάβει ο Δήμος συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, για να προσελκύσει στους παιδικούς σταθμούς περισσότερα παιδιά που δεν εντάσσονταν μέχρι τώρα για διάφορους λόγους και, ακόμη, να δέχεται παιδιά από μικρότερες ηλικίες. Αντί λοιπόν να ασχολείται ουσιαστικά για να βρει λύσεις, στέλνει εξώδικα…
  3. Όπως και να ‘χει, η Δημοτική Αρχή οφείλει να μην χάσει χρόνο και να προετοιμάσει τεχνικά τις υποδομές των νηπιαγωγείων, έτσι ώστε να είναι έτοιμα τα παιδιά να μπουν στις αίθουσες από φέτος τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, το μέτρο (είτε φέτος είτε του χρόνου) θα εφαρμοστεί. 4 χρόνια, η Δημοτική Αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη βελτίωση των υποδομών των νηπιαγωγείων και τώρα πάλι τρέχουμε…

Εμείς θέλουμε μέτρα που δίνουν λύσεις και φέρνουν αποτελέσματα, τόσο για το προσωπικό των παιδικών σταθμών όσο και για τους γονείς και τα παιδιά.

Τα θέματα που αφορούν τα παιδιά μας απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι απαράδεκτο να μετατρέπονται σε «παιχνιδάκια», προκειμένου να «διασωθεί» πολιτικά η Δήμαρχος από την ανεύθυνη στάση που κρατά όλες αυτές τις ημέρες.