Συμβολική συνεδρίαση επί της Εγνατίας Οδού ενάντια στα «παράλογα» και «παράνομα» διόδια [φωτογραφίες]

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις -πλην του Τόπου της Ζωής μας- διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον νέο μετωπικό σταθμό και αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης

Λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 ξεκίνησε η μονοθεματική, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην παράκαμψη της πόλης, επί της Εγνατίας Οδού, ακριβώς στο σημείο όπου εδώ και μέρες τα συνεργεία προχωράνε με γοργούς ρυθμούς την κατασκευή του νέου μετωπικού σταθμού είσπραξης διοδίων.

Η δήμαρχος Καβάλας αρχικά αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά αναλυτικά στην επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει ο δήμος Καβάλας ενάντια στα νέα διόδια, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η πόλη μας σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό, τουριστικό.

Η Δήμητρα Τσανάκα αναφέρθηκε επίσης στις δικαστικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο δήμος Καβάλας -έχοντας προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας- αλλά και στις κινητοποιήσεις που είτε έγιναν είτε πρόκειται να γίνουν αλλά και στις επαφές της ίδιας και των στελεχών της Διοίκησής της με βουλευτές, υπουργούς αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, η κ. δήμαρχος ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να σταθούν στο πλευρό του δήμου και από τους Καβαλιώτες να είναι σε εγρήγορση.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Ο παραλογισμός δεν έχει όρια»!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας παίρνοντας τον λόγο, είπε μεταξύ άλλων: «Ζήτησα από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας τον κ. Καραβά και από το ΤΕΕ να ελέγξουν τα τεχνικά στοιχεία αυτού του έργου και διαπίστωσαν ότι: 1). Η Εγνατία δεν έφτιαξε ποτέ μελέτη για την παράκαμψη της Καβάλας (γι’ αυτό και ο δρόμος έχει διαφορετικές προδιαγραφές από ό,τι στο υπόλοιπο δίκτυο), 2). Δεν πλοιρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας, αφού το όρυγμα που υπάρχει από τη μια μεριά του νέου σταθμού διοδίων θεωρείται… επικίνδυνο και 3). Η έκταση έχει χαρακτηριστεί από το Δασαρχείο ως δασική. Όταν ζητήσαμε να πάρουμε κάποια υλικά για το έργο της επέκτασης του κρηπιδώματος του λιμανιού, μας απάντησαν όχι. Τώρα τα χρησιμοποιούν κανονικά για αυτό το εισπρακτικό έργο. Ο παραλογισμός δεν έχει όρια. Ελπίζουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή αυτή η περίεργη επιμονή να σταματήσει! Σαν Περιφέρεια και σαν ΠΕ Καβάλας στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια».

Στη συνέχεια έκανε σύντομη παρέμβαση ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Δημήτρης Κυριαζίδης ο οποίος επιβεβαίωσε τα όσα είπε προηγουμένως ο Αντιπεριφερειάρχης και δηλώνοντας έκπληκτος από το γεγονός ότι τελικά αυτό το έργο… προχωράει!

Κωστής Σιμιτσής: «Η ΜΠΕ είναι απαράδεκτη και αντιεπιστημονική! Δεν τους εμπιστευόμαστε»!

Ο τ. δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης είπε, μεταξύ άλλων: «Πολύ σωστά τα όσα είπε και η δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μέσα στην πόλη. Παλεύει η Τροχαία να το ελέγξει, αλλά δεν μπορεί… το μπουκάλι είναι στενό! Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση των διοδίων σε αυτό το σημείο είναι απαράδεκτη! Αντιεπιστημονική! Πήρανε κάποια στοιχεία αποσπασματικά και μέσα σε μια μέρα έβγαλαν συμπεράσματα για… όλο τον χρόνο! Η Καβάλα δεν δέχεται άλλη υποβάθμιση! Πολύ σωστή αυτή η συμβολική κίνηση να συνεδριάσουμε εδώ, αλλά να μη μείνουμε εδώ. Πρέπει να μπει ένα άλλο διεκδικητικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την οριστική πραγματοποίηση της Περιμετρικής Οδού. Εύχομαι να μη χρειαστεί να κάνουμε κι άλλη κινητοποίηση για το ίδιο θέμα».

Βαγγέλης Παππάς: «Τι έχουν να πούνε τώρα οι… καναπετζήδες»;

Ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης, μεταξύ άλλων, είπε: «Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε μέσα από τη δύναμη της εικόνας τον παραλογισμό! Η εγκατάσταση διοδίων σε αυτό το σημείο είναι θηλιά για την Καβάλα. Να μας πούνε ξεκάθαρα: Θέλουν να καταστρέψουν την Καβάλα; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος! Για την Ασφάλεια, ούτε λόγος… Σε ένα δίωρο μέσα, θα καταλάβουν όλοι οι… καναπετζήδες τι τους περιμένει! Να δούνε την κίνηση, την επιβάρυνση. Σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί»!

Άρης Βέρρος: «Όποτε οι Καβαλιώτες έδωσαν μάχες, τις κέρδισαν»!

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, μεταξύ άλλων, είπε: «Η παράταξή μας, από την πρώτη στιγμή, εδώ και χρόνια, με την κατασκευή των διοδίων. Για δύο λόγους: Η Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε με τα χρήματα των Ελλήνων οδηγών και ότι οι Έλληνες πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Άρα, με τα διόδια, απαγορεύεται εμμέσως η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους. Αν πρέπει να γίνουν διόδια, να γίνουν στις εισόδους της χώρας. Και να γίνουν και Σταθμοί Εξυπηρέτησης Οδηγών. Δεν υπάρχουν πουθενά σε όλο το μήκος της Εγνατίας! Γιατί να πληρώνει ο οδηγός; Να θυμίσουμε ότι όποτε οι Καβαλιώτες έδωσαν μάχες, τις κέρδισαν! Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας»!

Χρήστος Ποτόλιας: «ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα διόδια, ΟΧΙ και στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας»!

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας, μεταξύ άλλων, είπε: «Βρισκόμαστε στον τόπο ενός εγκλήματος, στην κυριολεξία! Τα διόδια αυτά είναι ακόμη μία μαχαιριά από τις πολλές που δέχεται η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όμως μεγαλύτερη από την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Δεν γίνεται να εναντιώνεσαι στα διόδια χωρίς να εναντιώνεσαι στην παραχώρηση της Οδού στο Κεφάλαιο! Να παρέμβει το Δασαρχείο! Εδώ έχουμε χέρσωση, μπάζωμα επάνω στο αισθητικό δάσος! Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από χρόνια προσπάθησαν να κατασκευάσουν εδώ ΣΕΟ και το σταμάτησε με παρέμβασή της η τότε Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) στο Δασαρχείο. Εμείς λέμε ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα διόδια, ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού…».

Παράσχος Αγανικόλας: «Είμαστε δίπλα στη Δημοτική Αρχή σε αυτόν τον αγώνα»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, παίρνοντας τελευταίος τον λόγο, δήλωσε ότι συμφωνεί με όλους όσους μίλησαν πριν από τον ίδιο, ότι στηρίζει τη Δημοτική Αρχή και υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να δούνε οι Καβαλιώτες τι έγινε σήμερα στην 7ης Μεραρχίας. Αυτό θα είναι –αν τελειώσει το έργο- η καθημερινότητά μας»!

Γιώργος Γραμμένος: «Έρχεται συνεδρίαση και στο εργοτάξιο του TAP»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, σηκώνοντας το… γάντι που έριξε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Ξανθόπουλος προτείνοντας ανάλογη συμβολική συνεδρίαση του Σώματος να πραγματοποιηθεί και στα Τενάγη των Φιλίππων, εκεί όπου οι αγρότες «αντιμετωπίζουν» τα συνεργεία του αγωγού TAP, είπε ότι αυτό έχει ήδη αποφασιστεί σε συνάντηση που έγινε στις Κρηνίδες και ότι σύντομα οι σύμβουλοι θα κληθούν σε συνεδρίαση στα… χωράφια!

Ο κ. Γραμμένος ευχαρίστησε θερμά όλες τις παρατάξεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου και στηλίτευσε την απουσία της παράταξης του Τόπου της Ζωής μας και του επικεφαλής της Μάκη Παπαδόπουλου, με την έκφραση «Λυπάμαι πολύ, πραγματικά λυπάμαι»…

Δείτε φωτογραφίες από τη συμβολική συνεδρίαση στην Εγνατία Οδό