Λαϊκή συσπείρωση: «Γη και ύδωρ» στους μεγαλοκαταπατητές και την «Εγνατία Οδό ΑΕ»

Tην αποφασιστικότητα της να συνεχίσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων της Καβάλας, με πλαίσιο αιτημάτων που θα είναι «καρφί στο μάτι» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από κυβέρνηση, κόμματα, τοπική διοίκηση, εκφράσει η δημοτική παράταξη του δήμου Καβάλας με αφορμή τις εξελίξεις στα διόδια

Την θέση της για το φλέγον θέμα των ημερών στην Καβάλα που δεν είναι άλλο από την κατασκευή των διοδίων στην Άσπρη Άμμο, εξέθεσε σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» μετά και την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο χώρο όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστούν, τονίζοντας ότι αυτή έγινε για λόγους επικοινωνιακούς! Η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ επισημαίνει επίσης τις παρανομίες που γίνονται από την πλευρά της «Εγνατίας Οδού» μέσα σε έκταση που ανήκει στον δήμο Καβάλας και έχει χαρακτηριστεί ως αισθητικό δάσος και επαναλαμβάνει ότι ο στόχος της είναι να σταματήσουν η διαδικασία εκχώρησης όλων των διοδίων.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης του δήμου Καβάλας

«Τα σούρτα-φέρτα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με αντίσταση»

«Συνεχίζεται από την κυβέρνηση και δυνάμεις της λεγόμενης τοπικής διοίκησης, καθώς και από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η πολιτική του ξεπουλήματος στο μεγάλο κεφάλαιο της Εγνατίας, όλων των μεγάλων δρόμων και των βασικών συγκοινωνιακών υποδομών. Η κατασκευή διοδίων, ο σταθμός πάνω από την Καβάλα, είναι απλώς ένα μέρος αυτής της πολιτικής, το ίδιο όπως και τα λεγόμενα αναλογικά διόδια.

Τα σούρτα-φέρτα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με αντίσταση, απλώς σαν πραματευτές του παλιού καιρού, για να προχωρήσει η  β΄ φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πρόσφατα, πλασάρουν τα συμφέροντα των επενδυτικών σχημάτων που προεπιλέχτηκαν.

Αλλά και της δημοτικής αρχής οι κινήσεις, ιδιαίτερα η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στον «τόπο του εγκλήματος», δεν είναι τίποτε περισσότερο από εντυπωσιασμός και επικοινωνιακή τακτική, αφού είναι δεδομένο ότι οι δήθεν «απέναντι», κυβέρνηση, Εγνατία Α.Ε. και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν θα κάνουν πίσω μόνο και μόνον επειδή κάποια κανάλια του κέντρου θα δείξουν τη εν λόγω συνεδρίαση.  Άλλωστε τα κανάλια αυτά τα ελέγχουν οι μεγαλοκατασκευστές των δρόμων, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι για τη διαχείριση τους. Αν υπήρχε μία στο εκατομμύριο να τους βλάψουν οι δράσεις εντυπωσιασμού, η κινητοποίηση δεν θα «έβγαινε» με τίποτε στο γυαλί, ούτε στα πιο ψηλά γράμματα.

Εξ άλλου όλοι τους, διοικήσεις Δήμου, Περιφέρειας και λοιπών φορέων και άλλες παρατάξεις δίνουν «γη και νερό» για τα συμφέροντα αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δέχονται και υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση-αρπαγή της Εγνατίας και τον ιδιωτικό θησαυρισμό στις πλάτες του λαού με τα διόδια, όπως και να τα ονομάσουν.

Τα διόδια, όπως και η ίδια η Εγνατία, κατασκευάζονται μέσα στο «αισθητικό δάσος» και μάλιστα στο Εσκή Καπού, που είναι ιδιοκτησία του Δήμου, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει, αν μη τι άλλο, η απαραίτητη άρση της αναδάσωσης.  Όταν πρόκειται όμως για λαϊκές ανάγκες, όπως για κατοικία, για σχολεία, για ελευθέρους χώρους, εκεί οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η προστασία του δάσους και οι τύποι και οι διαδικασίες περισσεύουν.

Η Εγνατία Α.Ε. κάνει ό,τι θέλει μέσα στον πυρήνα του «αισθητικού δάσους», την στιγμή που διώκονται και ταλαιπωρούνται πρόσφυγες καπνεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι που έκτισαν και κατοικούν σχεδόν από το 1923  στα όρια της πόλης με το δάσος αυτό. Μάλιστα ο νέος σταθμός διοδίων και οι συνοδές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σε μπάζωμα δίπλα στην Εγνατία, την στιγμή που τα πρανή έχουν άλλο προορισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε το δρόμο της ενημέρωσης και της προσπάθειας κινητοποίησης των εργαζομένων της Καβάλας, με πλαίσιο αιτημάτων που θα είναι «καρφί στο μάτι» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από κυβέρνηση, κόμματα, τοπική διοίκηση.

Συνεχίζουμε– κλιμακώνουμε τον αγώνα
Διεκδικούμε:
Να ματαιωθεί η κατασκευή των νέων διοδίων
Να ακυρωθεί κάθε συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες
Να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού
Να καταργηθούν όλα τα διόδια»