«Αντίδραση για τις τιμές των διοδίων, όχι για τα… μάτια του κόσμου»

Έντονη κριτική του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μου» στην διοίκηση του δήμου Καβάλας για την προσχηματική, όπως υποστηρίζει, αντίδραση του στο ζήτημα η οποία έγινε «για να βγει από την υποχρέωση»

Νέες βολές προς την δημοτική αρχή της Καβάλας εξαπολύει ο Μάκης Παπαδόπουλος και ο συνδυασμός «Ο τόπος της ζωής μου», με αφορμή αυτή τη φορά την αύξηση στην τιμή των διοδίων στην Εγνατία οδό και την κατάργηση των ελαφρύνσεων των μονίμων κατοίκων. Ο κ. Παπαδόπουλος, που ήταν ο μοναδικός που δεν ευχαρίστησε η Δήμητρα Τσανάκα για την δράση ενάντια στην κατασκευή των διοδίων στην Άσπρη Άμμο, κατηγορεί την διοίκηση του δήμου ότι παρά τις δικές του προτάσεις δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το ζήτημα και ότι έχει κάνει είναι στην ουσία «για να βγει από την υποχρέωση». Επαναλαμβάνει δε τις προτάσεις του που έχουν να κάνουν με την συγκρότηση ενιαίου μετώπου με τους υπόλοιπους δήμους που θίγονται προκειμένου να αναζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του «Τόπου της ζωής μας»

«Ένα ακόμη εμπόδιο μπροστά μας…»

«Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων μεταφορών και οικονομικών για τις τιμές των διοδίων στην Εγνατία οδό, προβλέποντας αυξήσεις στις χρεώσεις ανά χιλιόμετρο και κατάργηση των εξαιρέσεων για μόνιμους κατοίκους (διατηρείται η εξαίρεση μόνο για τους ανέργους).

Από τον Μάιο του 2017 τονίζουμε συνεχώς στη διοίκηση του δήμου ότι, εκτός από το ζήτημα της εγκατάστασης των νέων διοδίων, υπάρχει και το ζήτημα του κόστους των διοδίων.

Προτείναμε τότε στη δημοτική αρχή να συντονιστεί με όλους τους άλλους θιγόμενους δήμους κατά μήκος της Εγνατίας οδού και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, για να διεκδικηθούν χαμηλότερες χρεώσεις ανά χιλιόμετρο και ειδικές οικονομικές τιμές ή εξαίρεση για πολλαπλές διελεύσεις ημερησίως ανά κόμβο κυρίως για τους μόνιμούς κατοίκους και άλλες ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού.

Δεν είναι δυνατόν πολίτες και επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα κόστη για απλές μετακινήσεις.

Η δήμαρχος Καβάλας αρνήθηκε τις προτάσεις μας, χωρίς όμως να αντιπροτείνει κάτι άλλο αποτελεσματικότερο. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα της τιμής των διοδίων και αντιμετώπισε γενικότερα το θέμα των διοδίων με προχειρότητα και ανοργανωσιά, «για να βγει από την υποχρέωση».

Έστω και τώρα, καλούμε ξανά τη διοίκηση του Δήμου:

– να πάρει την πρωτοβουλία και να συστήσει μία ομάδα διεκδίκησης – διαπραγμάτευσης για τα διόδια με τη συμμετοχή τοπικών θεσμικών φορέων.

– να συντονιστεί με όλους τους δήμους κατά μήκος της Εγνατίας οδού που πλήττονται εξίσου από τις αυξήσεις των τιμών των διοδίων, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εγνατία Οδός ΑΕ (που έχει αναδείξει εδώ και καιρό το ζήτημα και μας έχει βοηθήσει από πέρσι στην ακύρωση των διαγωνισμών για την κατασκευή των διοδίων), για να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση, να συζητηθούν και να σχεδιαστούν συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης στην εξέλιξη αυτή.

Όχι «για τα μάτια του κόσμου» και «για να βγούμε από την υποχρέωση»…»!