Αντι-ψήφισμα Σιμιτσή για την ονομασία των Σκοπίων

Ο τ. δήμαρχος χαρακτηρίζει το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ως ένα «ακραίο και διχαστικό κείμενο»

Με αντι-ψήφισμα απαντάει ο τέως δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ανοιχτή Πόλη, Κωστής Σιμιτσής, στο ψήφισμα το οποίο έθεσε προς έγκριση στο Σώμα η Δημοτική Αρχή το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουνίου 2018 για το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Σιμιτσής σχολιάζει ότι «η πλειοψηφία προτίμησε το δικό της ακραίο και διχαστικό κείμενο», ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει υπόψη με νηφαλιότητα την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και να επανεξετάσει το θέμα, παρακάμπτοντας το κίνητρο της «πρόκλησης εσωκομματικών διαιρέσεων στα άλλα κόμματα».

Αναλυτικά το αντι-ψήφισμα του Κωστή Σιμιτσή

«Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Λυπούμαστε για όσα συμφωνήσατε πρόσφατα με την ηγεσία της FYROM. Ένας πολυετής διπλωματικός αγώνας πολλών κυβερνήσεων και εξειδικευμένων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε άδοξα.

Διότι η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας αφήνει πολλά κενά, που επιτρέπουν να επανεμφανιστούν στο μέλλον τα τέρατα της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, αυτά ακριβώς που επιδιώχθηκε να εξαφανιστούν με τη συμφωνία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, θα επαναδιατυπωθούν τα βιβλία της ιστορίας μας, ενώ η προστασία των εμπορικών σημάτων και των επιχειρήσεων μετατίθεται στο μέλλον και θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Άρα η συμφωνία δεν είναι πλήρης και κακώς θα την προσυπογράψετε δεσμεύοντας διεθνώς τη χώρα και φέρνοντας σε μερικούς μήνες τη Βουλή σε δύσκολη θέση.

Φοβούμαστε ότι για μια ακόμη φορά εμπλέκονται σπουδαία, κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα με την εσωτερική πολιτική σκηνή και πως όλη η προσπάθεια λιγότερο αποσκοπεί στην επίλυση της διμερούς διαφοράς και περισσότερο στην πρόκληση εσωκομματικών διαιρέσεων στα άλλα κόμματα.

Ζητούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας, να συνεργαστείτε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την περαιτέρω βελτίωση της συμφωνίας και να λάβετε σοβαρά υπόψη την ευαισθησία του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε δημόσια, με κείμενα και με μαζικές διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό».