Λαϊκή Συσπείρωση: Συνάντηση με τον ΤΑΠ στο «φόντο» σοβαρών εξελίξεων…

Δεν θα συμμετέχει στην συνάντηση με τους εκπροσώπους του αγωγού η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι μηνύσεις και δεν ξεκαθαριστεί ότι θα επιλεγεί η ορεινή χάραξη στην πορεία του αγωγού

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του δήμου Καβάλας που κάνει γνωστή την συνάντηση της δημάρχου με υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΡ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (26/7) και στην οποία έχουν κληθεί για να παραστούν και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» πήρε θέση! Η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αφού κάνει μια γενική επισκόπηση στο χώρο της ενέργειας, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση αν προηγουμένως δεν υπάρξει η δέσμευση από την άλλη πλευρά ότι θα αποσυρθούν οι μηνύσεις του ΤΑΡ και ότι θα επιλεγεί τελικά η ορεινή χάραξη για την πορεία του αγωγού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Άλλη μία επιτυχία των αριστερούληδων που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι «άχρηστοι» να προχωρήσουν…»

«Έκλεισε, με τις υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ, τα ΕΛΠΕ και την ευρωπαϊκή κοινοπραξία (αποτελούμενη από την ιταλική «Snam», την ισπανική «Enagás» και τη βελγική «Fluxys») για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), επίσημα πλέον μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες διεργασίες, στο φόντο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών μονοπωλίων, για τον έλεγχο πηγών και δρόμων μεταφοράς της και με δεδομένο το «στρατηγικής σημασίας» στόχο του εγχώριου Ελληνικού κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο προς την ΕΕ. Άλλη μία επιτυχία των αριστερούληδων που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι «άχρηστοι», κατά τα λεγόμενα τους, να προχωρήσουν.

Οι επιχειρήσεις που απέκτησαν ως κοινοπραξία το 66% του ΔΕΣΦΑ, είναι από τους βασικούς μετόχους στον αγωγό ΤΑΡ (η ιταλική «Snam», είναι πρώτη στην Ευρώπη με δίκτυο μεταφοράς (πάνω από 32.500 χλμ. στην Ιταλία και περίπου 40.000 με διεθνείς θυγατρικές), με δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου (16,7 δισ. κυβικά μέτρα στην Ιταλία και περίπου 20 δισ. με διεθνείς θυγατρικές), ενώ διαχειρίζεται και το πρώτο LNG εργοστάσιο που χτίστηκε στην Ιταλία και είναι μέτοχος στο βασικό τερματικό σταθμό της χώρας. Η ισπανική «Enagás» διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό LNG τερματικών σταθμών, έχει πάνω από 12.000 χλμ. αγωγών αερίου, τέσσερις στρατηγικές αποθήκες και οκτώ εργοστάσια αεριοποίησης. Η βελγική «Fluxys» συνδυάζει τη μεταφορά αερίου, την αποθήκευση αερίου και την αποθήκευση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ συμμετέχει στην ιδιοκτησία LNG bunkering πλοίου, στους αγωγούς Interconnector και BBL -που συνδέουν το ΗΒ με την ηπειρωτική Ευρώπη- στον τερματικό σταθμό LNG στη Γαλλία, στους αγωγούς NEL και TENP και στο έργο του αγωγού EUGAL στη Γερμανία, στον αγωγό Transitgas στην Ελβετία, στην υποδομή Swedegas στη Σουηδία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές στο χώρο της ενέργειας, με ότι αυτές σημαίνουν για τους λαούς (πόλεμοι, προσφυγιά, αλλαγή συνόρων, καταστροφή περιβάλλοντος κ.α.), με τον ξέφρενο ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών,  εμείς εδώ «μετράμε» ούτε μισό κυβικό αέριο από τον ΤΑΠ, για οικιακή, γεωργική κ.τλ. χρήση, μια διέλευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη, επί πλέον χτύπημα των μικρών αγροτών και οκτώ ανυπόστατες κατηγορίες του ΤΑΠ ενάντια σε αγωνιζόμενους κατοίκους (και δημοτικών συμβούλων)  για την αλλαγή της όδευσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΠ δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποσυρθούν πρώτα οι μηνύσεις και αν δεν δηλωθεί με κάθε επίσημο τρόπο ότι ο ΤΑΠ θα προχωρήσει στην αλλαγή όδευσης. Αφού δηλωθούν αυτά ξεκάθαρα από τον ΤΑΠ θα καθορίσουμε στη συνέχεια και την περεταίρω  στάση μας.

ΥΓ: Δεν μπορεί τη μια να βραβεύεις τον Ιταλό ακτιβιστή Ιπάτιο δίδοντας του τον τίτλο του επίτιμου δημότη για τον αγώνα του ενάντια στον ΤΑΠ και την άλλη να κάνεις συναντήσεις με τον ΤΑΠ, χωρίς να «τρέχει» τίποτε».