Μάκης Παπαδόπουλος: «Να προβληματιστούμε από το χαμηλό επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» μαζί με την θλίψη του για την τραγωδία στην Αττική, επισημαίνει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίζονται κάθε χρόνο

Την βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στην Αττική εκφράζει με δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας». Ο Μάκης Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να προβληματιστούν για πρόληψης και κινητοποίησης των πολιτών για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και καλεί τον δήμο Καβάλας να προβεί σε μια σειρά μέτρων προστασίας των δημοτών.

Ακολουθεί η δήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου για την πύρινη τραγωδία στην Αττική

«Οφείλουμε όλοι να συμπαρασταθούμε στους πληγέντες, με απτό και συγκεκριμένο τρόπο»

«Η καταστροφή που ζει από χθες η Αττική με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, τις καμένες δασικές εκτάσεις, τα καμένα σπίτια και περιουσίες είναι μία ανείπωτη τραγωδία, που μας δείχνει πόσο εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ακόμη και μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Οφείλουμε όλοι στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμπαρασταθούμε άμεσα στους πληγέντες, με απτό και συγκεκριμένο τρόπο.

Παράλληλα, όλοι οι θεσμικοί φορείς, υπουργεία, φορείς πολιτικής προστασίας, περιφέρειες, δήμοι, αλλά και οι πολίτες, πρέπει να προβληματιστούμε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και για το χαμηλό επίπεδο πρόληψης, αλλά και ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, που κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις.

Καλώ τη διοίκηση του δήμου να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας:

– να ασχοληθεί επιτέλους με τον καθαρισμό του αστικού κέντρου και των περιαστικών δασών της Καβάλας και των οικισμών από τα επικίνδυνα χόρτα, που αυξάνονται λόγω των βροχοπτώσεων.

– να σταματήσει να αποθέτει ανεξέλεγκτα τα κομμένα χόρτα σε αφύλαχτες δημοτικές εκτάσεις. Έχουμε διαμαρτυρηθεί ξανά για αφύλαχτη δημοτική έκταση στο Παληό που χρησιμοποιείται από τον Δήμο ως χωματερή για χόρτα.

– να δώσει βάρος στην αναβάθμιση και στελέχωση του τμήματος πολιτικής προστασίας και να φροντίζει κάθε χρόνο για την επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών και των μνημονίων ενεργειών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους ρόλους και τις θέσεις τους».

– να ενημερώσει με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τους πολίτες για τα σχέδια διαφυγής, δηλ. για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις πανικού».