Δήμος Καβάλας σε TAP: Το ότι είναι εθνικής σημασίας το έργο δε νομιμοποιεί τις ποινικές διώξεις σε βάρος αιρετών

Τη λύπη της εκφράζει η Κοινοπραξία για τη σύλληψη των 8 ατόμων, λέγοντας ότι δε θα επεδίωκε να έρθει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση-Ο δήμος αναμένει την ενυπόγραφη δέσμευση Σταθάκη για την έναρξη των εργασιών ύδρευσης και άρδευσης

Με μια λιτή ανακοίνωση, η διοίκηση του δήμου Καβάλας παραθέτει τα όποια συμπεράσματα εξήχθησαν από τη σύσκεψη φορέων για την αλλαγή όδευσης του TAP (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), κάνοντας αναφορά στην αδιάλλακτη στάση της εταιρείας, στο πώς αντέδρασαν οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας στην τοποθέτηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα για τις συλλήψεις των 8 ατόμων, μεταξύ αυτών και αιρετών, αλλά και στη δέσμευση Σταθάκη για τα ανταποδοτικά έργα ύδρευσης και άρδευσης στους Φιλίππους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Καβάλας

Πολύωρη ευρεία σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης εκ μέρους του ΤΑΡ, με πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και την παρουσία μελών της διοίκησης του δήμου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, καθώς και των εκπροσώπων των αγροτών και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 στο δημαρχείο της Καβάλας. Από μέρους της εταιρείας του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της εταιρείας Welter Peeraer και ο Γενικός Διευθυντής Luca Schieppati.

Κυρίως αντικείμενο της σύσκεψης ήταν -μεταξύ άλλων- και η προοπτική της αλλαγής της εγκεκριμένης δια νόμου όδευσης του αγωγού.

Εκ μέρους του ΤΑΡ εξηγήθηκε, πως δεν είναι δυνατή η αλλαγή όδευσης και πως κάθε άλλη όδευση (μεταξύ αυτών και η προτεινόμενη όδευση διαμέσου του ορεινού όγκου) θα έχει περισσότερες δυσμενείς συνέπειες από την εγκεκριμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πρότειναν, η πραγματοποίηση των εργασιών στην εγκεκριμένη όδευση, να γίνει υπό την επίβλεψη τόσο της διοίκησης του δήμου Καβάλας, όσο και άλλων φορέων καθώς και των ίδιων των εκπροσώπων των αγροτών, ώστε να καμφθεί κάθε επιφύλαξη. Ο ΤΑΡ πρότεινε επίσης να αυξήσει το χρονικό διάστημα παρακολούθησης της επιστροφής στην παραγωγικότητα της γης στη συγκεκριμένη περιοχή σε 5 χρόνια από 3 που ισχύει σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εύφορης πεδιάδας των Φιλίππων.

Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων του δήμου Καβάλας, εξέφρασαν τη λύπη τους και δήλωσαν ότι σε καμιά περίπτωση η εταιρεία δε θα επεδίωκε να έρθει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον με δημοτικούς συμβούλους.

Κατόπιν των ανωτέρω και με την αταλάντευτη και πάγια βούληση και αναγνώριση εκ μέρους της διοίκησης του δήμου Καβάλας, πως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ είναι υψίστης εθνικής σημασίας και σε συνδυασμό με την αρνητική δικαστική έκβαση ενώπιον του ΣτΕ, καθίσταται προφανές, όπως δήλωσε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ποινικές διώξεις σε βάρος αιρετών που σέβονται τη νομιμότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος, αναμένεται άμεσα η υλοποίηση εκ μέρους του υπουργού κ. Σταθάκη της ενυπόγραφης δέσμευσής του και η έναρξη των εργασιών που αφορούν στην ύδρευση και άρδευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, ενός τεράστιου προβλήματος δεκαετιών, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση με προοπτική πολλών ετών.

*Δελτίο Τύπου