Μάκης Παπαδόπουλος: «Η Καβάλα πρέπει να γυρίσει σελίδα»

Η ομιλία του επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» στην εκδήλωση για την παρουσίαση των 50 πρώτων υποψηφίων εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών

 

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση παρουσίασης των 50 πρώτων υποψηφίων της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας» για τις δημοτικές εκλογές του 2019, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητές συνδημότισσες, το καλοκαίρι του 2013, μέσα στην κρίση, μαζί με πολίτες της Καβάλας και των Φιλίππων αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα δημοτικά πράγματα, ως αντίδραση στη στασιμότητα και την υποβάθμιση της ζωής μας και αναζητώντας ένα όραμα για το μέλλον μας, το δικό μας και των παιδιών μας. Λίγο αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου του 2013, γεννήθηκε η παράταξή μας «Ο τόπος της ζωής μας», με την πρώτη δημόσια ιδρυτική εκδήλωση να γίνεται εδώ, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Θέλαμε συμβολικά να σηματοδοτήσουμε την πίστη μας στη γη μας και στα αγαθά που αυτή παράγει, στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, και ταυτόχρονα να δηλώσουμε με ένταση ότι εμείς θα αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους κατοίκους της Καβάλας, των Φιλίππων, της Ν.Καρβάλης και του Χαλκερού.

Εμείς δε θα έχουμε “παιδιά” και “αποπαίδια”.

Διακηρύξαμε από τότε ότι είμαστε μία παράταξη ανεξάρτητη, αδέσμευτη από ιδεολογικά, πολιτικά, κομματικά και οικονομικά σχήματα, μία παράταξη που θα έχει στο κέντρο της αποστολής της την πρόοδο του τόπου και των ανθρώπων. Μια παράταξη που θα αναζητήσει νέες, αποτελεσματικές, “έξυπνες” λύσεις στα προβλήματα της Καβάλας και των Φιλίππων. Που θα επενδύσει στην αλληλεγγύη, στη συλλογικότητα, στις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας.

Οι πολίτες του Δήμου Καβάλας μάς τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του 2014 και μάς έφεραν τρίτη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο. 5 χρόνια μετά, τηρήσαμε στο ακέραιο τις διακηρύξεις μας. Με τη συστηματική συμμετοχή μας στα όργανα του Δήμου, και με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα του Δήμου και των δημοτών, αποδεικνύουμε ότι η αντιπολίτευση στον Δήμο μπορεί να κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και να επηρεάσει αποφάσεις και πολιτικές.

Όλα αυτά τα χρόνια καταγράψαμε ακόμα καλύτερα την πραγματικότητα. Διαπιστώσαμε πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες του τόπου μας, αλλά και πόσα λίγα έχουν γίνει από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Καταθέσαμε και καταθέτουμε δεκάδες επεξεργασμένες προτάσεις, αναδεικνύουμε τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής, συχνά μάλιστα πληρώνοντας πολιτικό κόστος γιατί ακριβώς λέμε την αλήθεια.

Σήμερα, είμαστε πλέον ακόμα πιο έτοιμοι, έμπειροι και αποφασισμένοι.

Δεν αποδεχόμαστε την εσωστρέφεια, τη μιζέρια, την παράλυση και την παραίτηση.

Δεν αποδεχόμαστε ότι για όλα πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Δεν αποδεχόμαστε την έλλειψη σχεδίου, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια, τη “διαπλοκή” που καλλιεργεί όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση του Δήμου.

Και περισσότερο απ’ όλα δεν αποδεχόμαστε τη χαλαρότητα, την ελαφρότητα, την απροθυμία για σκληρή και μεθοδική δουλειά, την αδιαφορία για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης Καβάλας.

Ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα.

Εμείς διεκδικούμε τη διοίκηση του Δήμου και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι: μετά από 5 χρόνια δουλειάς και εμπειρίας πάνω στα προβλήματα του τόπου, εμείς μπορούμε να ανεβάσουμε την Καβάλα και τους Φιλίππους στη θέση που τους αξίζει.

Εκεί που μπορούν να ανεβάσουν τον τόπο μας

– τα 2.500 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού

– η ομορφιά του και οι πλούσιες παραγωγικές δυνατότητές του σε στεριά και θάλασσα

– η γεωπολιτική θέση και η σύνδεσή του με τα παγκόσμια δίκτυα

Εκεί που μπορούν να φτάσουν τον τόπο μας η εμπειρία και οι ικανότητες των ανθρώπων του.

Εκεί που μπορούν να ωθήσουν τον τόπο μας, με οργανωμένη και συντονισμένη δουλειά, οι εργαζόμενοι του Δήμου και τα έμπειρα στελέχη του.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια πρέπει πρωτίστως να ξεκινά από τους τομείς που είναι στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου για την εξυπηρέτηση των δημοτών του. Δηλαδή η καθημερινότητα, η καλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, της πόλης και των οικισμών, είναι στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου.

Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για τις απίστευτες καθυστερήσεις και τα προβλήματα που μένουν άλυτα εδώ και 4 χρόνια, όπως είναι:

– οι κακο-συντηρημένοι δρόμοι και οι λακκούβες

– οι ακαθάριστοι κοινόχρηστοι χώροι και τα χόρτα που μένουν άκοπα για εβδομάδες

– τα ρέματα που έχουν να καθαριστούν χρόνια

– οι καμένες λάμπες και ο ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός

– οι σχολικές αυλές που είναι “παγίδες” για τα παιδιά και τα σχολικά κτίρια που μένουν ασυντήρητα

– οι ακατάλληλες παιδικές χαρές, απεριποίητες και χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό

– το παλιό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, οι απαρχαιωμένοι βιολογικοί σταθμοί της ΔΕΥΑΚ, οι συχνές βλάβες και οι καθυστερήσεις στην αποκατάστασή τους

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, έγκαιρος προγραμματισμός, προτεραιότητες στην ωρίμανση των αναγκαίων έργων. Είτε τα θεωρούμε μικρά και καθημερινά είτε μεγάλα.

Και ας αφήσουμε τις δικαιολογίες του τύπου “υπάρχει γραφειοκρατία”, “δεν έχουμε χρήματα” ή “δεν έχουμε προσωπικό”. Η διοίκηση του Δήμου υπάρχει για να δίνει λύσεις, όχι για να λέει δικαιολογίες. Διαφορετικά, γιατί να υπάρχει ο Δήμαρχος; Για να σπαταλά τα λεφτά των δημοτών;

Ένας σύγχρονος Δήμος πρέπει να διασφαλίζει μία σύγχρονη ποιότητα ζωής για τους δημότες του. Είναι υποχρέωσή του, είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένας Δήμος!

Ως προς την κάλυψη των καθημερινών και άμεσων αναγκών, εμείς βάζουμε σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου προστασίας που θα προσφέρει:

Πρώτο επίπεδο προστασίας: Στήριξη σε όλους τους δημότες.

Στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη από στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό, εκπαίδευση. Η αξιοπρέπεια του κάθε δημότη πρέπει να είναι υπόθεση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Δημότες χωρίς δουλειές και χωρίς πόρους είναι δημότες που:

– δυσκολεύονται να ζήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους,

– δυσκολεύονται να συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία,

– δυσκολεύονται να συμμετέχουν στα κοινά,

– δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ακόμη και τους τοπικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης.

Αρκετοί, μάλιστα, από τους ανέργους ξενιτεύονται (ιδίως οι νέοι και μάλιστα οι πολύ μορφωμένοι), παύουν να είναι δημότες, και έτσι ο Δήμος μας “αιμορραγεί” και χάνει ανθρώπινο κεφάλαιο, απαραίτητο για τη δική του ανάπτυξη.

Δεύτερο επίπεδο προστασίας: Ασφάλεια από φυσικές καταστροφές, έκτακτα καιρικά φαινόμενα,  πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, περιβαλλοντικά και τεχνολογικά ατυχήματα. Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας θα είναι πρώτη προτεραιότητα.

Πέρα από την ποιότητα ζωής, υπάρχουν και τα ζητήματα της ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας.

Ο Δήμος μας οφείλει να ασχολείται με τη στήριξη της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Από κει θα παραχθεί νέος πλούτος, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα έρθουν νέα έσοδα στους δημότες και στον Δήμο. Γι’ αυτό ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αναπτυχθεί, όπως:

– την ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι

– την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ν.Καρβάλης με τους Τοξότες Ξάνθης άμεσα και της σιδηροδρομικής Εγνατίας στο μέλλον

– την κατασκευή της Περιμετρικής και του κάθετου οδικού άξονα Ε61, που θα συνδέει τις Σέρρες και τη Δράμα με την Καβάλα και το εμπορικό της λιμάνι

– την κατασκευή του δικτύου του φυσικού αερίου για την πόλη της Καβάλας

Παράλληλα, οφείλει να διεκδικήσει κάθε άλλο έργο υποδομής ή επένδυση, το οποίο θα μπορεί:

– να αξιοποιήσει τα ανενεργά δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα, και κυρίως τις καπναποθήκες

– να ενισχύσει τις τουριστικές υποδομές, έτσι ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού

– και να προσελκύσει εκπαιδευτικούς οργανισμούς, σχολές, ινστιτούτα.

Για εμάς, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία περιβάλλοντος – φιλικού για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι μία πολύ σημαντική και ξεχωριστή προτεραιότητα.

Εμείς έχουμε δηλώσει επανειλημμένα τους στόχους μας, οι οποίοι είναι:

– Η σύνδεση του τόπου μας με τα παγκόσμια δίκτυα

– Η μετεξέλιξη της Καβάλας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών

– Η προώθηση της αλιείας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπως επίσης και της μεταποίησης

– Η ανάδειξη της Καβάλας και των Φιλίππων σε τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο, με ισχυρό brand name

– Η διασφάλιση ποιότητας ζωής και κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες

– Η διαμόρφωση μίας δραστήριας τοπικής κοινωνίας, με πλούσια πνευματική ζωή, ζωντάνια και ψυχαγωγία

Εμείς θέλουμε εκδηλώσεις που θα προσελκύουν νέους επισκέπτες, θα δημιουργούν νέους φίλους της Καβάλας και των Φιλίππων και θα δημιουργούν ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο και τους πολίτες. Θέλουμε εκδηλώσεις που θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καλύτερες και πιο στοχευμένες, με λογικά κόστη και όχι υπερβολικές σπατάλες, που θα αναδεικνύουν τη ζωντάνια και τη μοντέρνα όψη της Καβάλας.

Όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.

Με σχέδιο, με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, με αξιοποίηση των διαθέσιμων, αλλά και νέων πόρων, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, και με την παρουσία μας παντού, όπου υπάρχουν θέματα που αφορούν τον Δήμο μας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στην Αθήνα ή τις Βρυξέλλες.

Για όλα αυτά, θέλουμε να μιλήσουμε με ολόκληρη την τοπική κοινωνία, πρόσωπο με πρόσωπο. Να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε απόψεις. Και μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, να καταλήξουμε στις προτεραιότητες που βάζει η ίδια η τοπική κοινωνία.

Πάνω σε αυτές χτίζουμε εμείς τις δικές μας προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις απέναντι στους δημότες. Πάνω σε αυτές ετοιμάζουμε το συμβόλαιο με βάση το οποίο θα διοικήσουμε τον Δήμο.

Αυτός ο διάλογος θέλουμε να γίνει παντού και με όλους και να συνοδεύεται με συγκεκριμένη δράση για τα καθημερινά προβλήματα.

Γι’ αυτό σήμερα, παρουσιάζουμε τους 50 πρώτους υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας, του «Τόπου της ζωής μας», για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Στελέχη παλιά και έμπειρα, αλλά και στελέχη νέα, γεμάτα όρεξη για δουλειά. Όλοι τους είναι ενεργοί πολίτες, που θα αναλάβουν δράση για τη μελέτη των προβλημάτων και θα ενισχύσουν την επικοινωνία μας με τους δημότες. Θα συγκροτηθεί έτσι εκείνη η ισχυρή ομάδα που θα μπορεί να διοικήσει τον Δήμο και να υποστηρίξει το έργο του σε όλα του τα επίπεδα.

Θέλω να κλείσω με ένα κορυφαίο για εμάς ζήτημα:

Στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου, υπάρχουν δεκάδες φορείς, σύλλογοι και άλλες οργανώσεις. Εμείς τους καλούμε να διοικήσουμε μαζί, με βάση πάντα τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα.

Να δημιουργήσουμε ένα οργανωμένο πλέγμα από φορείς και άτομα του εθελοντισμού, της προσφοράς και της δημιουργίας, που θα ανατρέψει κάθε αδράνεια, κάθε ανεπάρκεια, κάθε αναξιοκρατία, κάθε παγιωμένο “σύστημα” που κρατάει την Καβάλα στην οπισθοδρόμηση και στην υστέρηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γράφουν την ιστορία τους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να το κάνουμε πράξη προς όφελος των πολιτών της Καβάλας και των Φιλίππων.

Για να ξαναβρεί ο Δήμος μας τη χαμένη του αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση.

Για να ξαναβρούν οι συμπολίτες μας το χαμόγελο και την αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».