Μάκης Παπαδόπουλος: Πρόταση για λύση στο «αδιέξοδο» με τον αγωγό ΤΑΡ και το έργο ύδρευσης σε Φιλίππους

Άλλες λύσεις χρηματοδότησης του έργου προτείνει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας»

Να αναζητήσει χρηματοδότηση για το έργο της ύδρευσης και άρδευσης των Φιλίππων από το νέο πρόγραμμα της περιφέρειας ΑΜΘ που αναμένεται να βγει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ή από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, προτείνει ο επικεφαλής του «Τόπου της ζωής μας» για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε στο μεγάλο αυτό έργο. Με ανακοίνωση κατηγορεί εκ νέου την διοίκηση του δήμου ότι «πατάει σε δύο βάρκες» στο μείζον αυτό θέμα για την τοπική κοινωνία με αντάλλαγμα τα «δώρα» από το υπουργείο και την κατασκευάστρια εταιρία.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας»

«Η διοίκηση του δήμου «ξεπούλησε» το αίτημα για αλλαγή όδευσης του αγωγού έξω από τα Τενάγη»

«Εδώ και μήνες δηλώνουμε ότι το έργο της ύδρευσης στην περιοχή των Φιλίππων θα είχε ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται με χρήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αν η διοίκηση του Δήμου νοιαζόταν να το βάλει σε προτεραιότητα και να το ωριμάσει εγκαίρως. Γι’ αυτό και δεν αξιοποίησε την πρόσκληση που είχε βγάλει η Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2016 για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης.

Το πρωί της Τετάρτης (5/9), ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε ότι η δημοτική επιχείρηση θα εντάξει δύο έργα ύδρευσης (σε Κηπούπολη και Αμυγδαλεώνα) σε νέα πρόσκληση χρηματοδότησης της Περιφέρειας, της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και για το έργο των Φιλίππων;

Ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης «άδειασε» πρόσφατα την Δήμαρχο Καβάλας, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτών, τονίζοντας ότι ο δήμος Καβάλας θα μπορούσε να εντάξει το έργο της ύδρευσης των Φιλίππων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά δεν το έκανε.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο δήμος Καβάλας δεν έχει ανάγκη την Κοινοπραξία του ΤΑΡ για τη χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης στους Φιλίππους.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η διοίκηση του δήμου, μπροστά στην απελπισμένη προσπάθειά της να παρουσιάσει έργο και εξαιτίας της αδιαφορίας της και της ανεπάρκειάς της να αξιοποιήσει τα μέχρι τώρα προγράμματα χρηματοδότησης, «ξεπούλησε» το αίτημα για αλλαγή όδευσης του αγωγού έξω από τα Τενάγη με αντάλλαγμα («δώρο» όπως το αποκαλεί η ίδια) την κατασκευή του έργου ύδρευσης στους Φιλίππους.

Παράλληλα, με το «να πατάει σε δύο βάρκες», να κάνει συζητήσεις και συμφωνίες «πίσω από κλειστές πόρτες» και «κωλοτούμπες», η δήμαρχος Καβάλας έχει απόλυτη ευθύνη για το τεχνητό «αδιέξοδο» που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της αλλαγής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Ένα «αδιέξοδο» που όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι τελικά καθυστερεί την ολοκλήρωση ενός έργου ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας.

Εμείς προτείνουμε λύση στο «αδιέξοδο»

– η διοίκηση του δήμου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης για την περιοχή των Φιλίππων από νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας που αναμένεται να βγει μέχρι το τέλος του 2018. Εναλλακτικά, μπορεί να αναζητήσει πόρους από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ή από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

– να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή της όδευσης, χωρίς καμία «εξάρτηση» από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ».