Τα σχολεία της Καβάλας και η… «προεκλογική μύγα»

Άρθρο του δημοτικού συμβούλου και υποψηφίου δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη για τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες του δήμου και την έντονη κουβέντα που προκλήθηκε με… άρωμα εκλογών

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και αφού άρχισε ήδη η νέα σχολική χρονιά, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Καβάλας γνωστοποίησε μέσω δελτίου τύπου τα προβλήματα που παραμένουν σε κάποιες σχολικές μονάδες του δήμου Καβάλας, ζητώντας άμεσες ενέργειες εκ μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών για την ταχύτερη δυνατή επίλυσή τους.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων προφανώς ζήτησε τα αυτονόητα που θα έπρεπε να ισχύουν ήδη για την ασφαλέστερη δυνατή πρόσβαση και αποχώρηση των μαθητών, μικρών και μεγαλύτερων, στα σχολεία τους. Η Ένωση ζήτησε, ως όφειλε, μέριμνα για τη διαγράμμιση διαβάσεων πεζών και τις κατάλληλες σημάνσεις, μέριμνα για την τροχονομική αστυνόμευση, μέριμνα για την τήρηση των κανόνων στάθμευσης, καθώς και την ταχεία δρομολόγηση και αποπεράτωση όλων των ελάχιστων και κυρίως ήδη γνωστών – αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολικά κτήρια.

Μέσω του τοπικού τύπου, μάθαμε ότι προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν για παράδειγμα οι μαθητές του 13ου δημοτικού σχολείου στη συνοικία της Δεξαμενής, είτε λόγω πλήθους άβολα σταθμευμένων οχημάτων, είτε λόγω μη καθαρισμού χόρτων και μπαζών. Η επίλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των προαναφερόμενων προβλημάτων, εμπίπτουν  στην αρμοδιότητα του δήμου Καβάλας και των δημοτικών υπηρεσιών του.

Κι όμως, ελάχιστες ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι του φετινού αγιασμού, ο πρόεδρος της ενιαίας δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Πέτρος Πετρόπουλος δήλωνε ότι τα πάντα είναι πανέτοιμα προκειμένου να υποδεχθούν τους μαθητές για τη σχολική περίοδο 2018 – 2019. Τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν εκ μέρους μεμονωμένων προέδρων συλλόγων γονέων ή γενικότερα εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, ο κ. Πετρόπουλος τις απέδωσε σε «αντιπολιτευτική τακτική», χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την υποψηφιότητα της προέδρου της Ενώσεως Μαριάννας Δρόσου Κακαγιάννη, κατά το παρελθόν, με τον συνδυασμό της «Ανοιχτής Πόλης». Έστω κι αν η ίδια δημοσίως ευχαρίστησε τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής για τις ενέργειές του, προς την κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών σχολικής λειτουργίας.

Προφανώς κάποιοι είτε κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, είτε άρχισαν ήδη πολύ νωρίς να ταλανίζονται από την «προεκλογική μύγα». Τα προβλήματα των σχολικών μονάδων και η ασφαλή πρόσβαση των μαθητών σε αυτές μάλλον δεν προσφέρονται για αντιπολιτευτικούς διαξιφισμούς και κομματικά παιχνίδια. Επιπλέον, οι αιρετοί που αποφάσισαν να προσφέρουν στα κοινά και κατέχουν θεσμικές θέσεις, υποτίθεται ότι θα πρέπει να δέχονται την άσκηση κριτικής, ειδικά όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη και εποικοδομητική. Εκτός εάν διαθέτουν αποδείξεις περί του ενάντιου.

Επιμέρους προβλήματα στα σχολεία του δήμου Καβάλας συνεχίζουν να υπάρχουν, κάτι που διαπιστώνω και προσωπικά στη διάρκεια των επισκέψεων και συζητήσεών μου. Ας εστιαστούμε καλύτερα στην ταχύτερη δυνατή επίλυσή τους κι ας αφήσουμε, τουλάχιστον προς το παρόν, τις προεκλογικές κόντρες στις οποίες θα έχουμε άφθονο χρόνο να επιδοθούμε λίγο αργότερα.