Είμαστε σίγουροι ότι ο δήμος Καβάλας θα στερηθεί ώριμων μελετών και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης Πολιτών» για το Τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε από την διοίκηση του δήμου Καβάλας

Mε αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος (ΤΠ) του Δήμου Καβάλας για το 2019, η «Συμπαράταξη Πολιτών» και ο επικεφαλής της,  Άρης Βέρρος εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανάμεσα στα άλλα τονίζουν ότι για ακόμα μια φορά στερείται οράματος και διάθεσης διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων και έχει ως μοναδικό στόχο την απλή διαχείριση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της «Συμπαράταξης Πολιτών»

«Η χρηματοδότηση των μελετών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη»

«Για πέμπτη χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη αδυναμία της σημερινής Διοίκησης να οραματιστεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Χωρίς εισηγητική έκθεση, συγκριτικά στοιχεία, προτάσεις τοπικών συμβουλίων, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δημότες, το Τεχνικό Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μία κατεύθυνση στεγνής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία.

Το ΤΠ δεν έρχεται, για μία ακόμα φορά, μαζί με τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους και δεν γίνεται έτσι εμφανής η ποσοστιαία σχέση με αυτό. Υποπτευόμαστε ότι αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του.

Το συνολικό του ύψος κυμαίνεται στα 13 εκ. ευρώ και υπολείπεται των αναγκών του Δήμου. Τελικά, θα αφήσει μία εικόνα προβληματική και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος ως ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ’ το σύνολο του, μόλις 4 εκ. προορίζονται για νέα έργα (2,9 εκ.) και για νέες συντηρήσεις (1,1 εκ.).

Άλλωστε, οι μοναδικές πηγές χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση (ΣΑΤΑ) και το ΕΣΠΑ. Τα τακτικά έσοδα συμμετέχουν στο ελάχιστο στη διαμόρφωση του και προορίζονται για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες.

Η χρηματοδότηση των μελετών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (μόλις 160 χιλ. ευρώ δηλαδή μόλις το 1,2% επί του συνόλου) δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μελλοντική εκτέλεση έργων. Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος Καβάλας θα στερηθεί ώριμων μελετών και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Εξάλλου, για μία ακόμα χρονιά δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη μας για πρόβλεψη δυνατότητας ανάθεσης μελετών, μέσω «προγραμματικών συμφωνιών», στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής (ΤΕΙ, Δημοκρίτειο) που, και αυτά από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησης τους (π.χ.ΕΣΠΑ) με αμοιβαίο όφελος.

Τέλος, το ΤΠ κατανέμει τα ποσά ανισοβαρώς με αποτέλεσμα να αδικούνται οι συνοικείες της Καβάλας και τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης, το ΤΠ δεν συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τις ασφαλτοστρώσεις προϋπολογίζονται μόνο 420 χιλ. ευρώ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία πρόβλεψης για κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου που θα λύνει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλα εισηγείται για μία ακόμα χρονιά ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, με μοναδική στόχευση έναν απλό διαχειριστικό τρόπο λειτουργίας. Και όλα αυτά εις βάρος της καθημερινότητας των δημοτών».