Μάκης Παπαδόπουλος: Καθήκον μας να ξαναδώσουμε στην Καβάλα τον τίτλο της «Μέκκας του καπνού»

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας καταθέτει την πρότασή του για την αξιοποίηση και «εκμετάλλευση» του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Καπνό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις» το οποίο φιλοξενήθηκε στην Καβάλα (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης σε κάθε επίπεδο τόσο του Συνεδρίου όσο και των όσων πρεσβεύει, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η ανακοίνωση του Τόπου της Ζωής μας

Η διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις» αποτελεί για την Καβάλα ένα σημαντικό γεγονός, που αξίζει να προβάλλουμε.

Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, το Επιμελητήριο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, αλλά και τους ερευνητές-ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους.

Η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου συμβάλλει με τον τρόπο της στην ιστορική έρευνα για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Καβάλα στην παγκόσμια ιστορία του καπνού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Καβάλα χαρακτηριζόταν σαν «Μέκκα του καπνού» την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης, κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε.

Η ανάδειξη της ιστορίας του καπνού για την Καβάλα δεν είναι μία απλή πρωτοβουλία: είναι ευθύνη και υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Καβάλας απέναντι στην ιστορική κληρονομιά του τόπου μας.

Ο Δήμος Καβάλας μπορεί άμεσα να συμβάλλει:

  1. στην ταχύτερη υλοποίηση του έργου για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη
  2. στη δημιουργία ενός πλάνου για την επενδυτική αξιοποίηση των κτιρίων των καπναποθηκών που ρημάζουν εδώ και δεκαετίες, σε συνεργασία φυσικά με τους ιδιοκτήτες τους
  3. στη δημιουργία συμπράξεων με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που ασχολούνται με την αξιοποίηση της ιστορίας του καπνού και την ανάδειξη όλων των πτυχών της δραστηριότητας γύρω από την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού
  4. στην προσέλκυση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων
  5. στην ενεργοποίηση ξεχασμένων δεσμών της Καβάλας με πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου με τις οποίες είχε στενές οικονομικές σχέσεις μέσω του καπνού
  6. στη δημιουργία μίας τουριστικής ταυτότητας για την πόλη που θα την προβάλλει ξανά ως «Μέκκα του Καπνού» και θα προσελκύει νέους επισκέπτες.

Σε κάθε περίπτωση, για όλα αυτά και για όσα άλλα θα κριθούν αναγκαία να γίνουν απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης.

Εμείς θεωρούμε ΕΥΘΥΝΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ μας να συμβάλλουμε στον στόχο η Καβάλα να αναδείξει και να αξιοποιήσει την παγκόσμια εμβέλεια και το κύρος που διέθετε κάποτε και λόγω του καπνού.