Γιατί καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση τον προϋπολογισμό του δήμου 2019

Κατηγορεί την διοίκηση του δήμου Καβάλας ότι συμπλέει με τις κεντρικές επιλογές στη γραμμή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Τους λόγους που την οδήγησε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας παραθέτει σε εκτενές δελτίο τύπου ο συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει μεταξύ των άλλων ότι η διοίκηση του δήμου συμπλέει με τις κεντρικές επιλογές στη γραμμή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τα δεδομένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου που την υπηρετεί»

«Μέσα σε πέντε αράδες, που διατύπωσε η διοίκηση στην εισήγησή της για το τεχνικό πρόγραμμα (ΤΠ) 2019 του Δήμου, αποτυπώθηκε η μεγάλη αλήθεια για το ρόλο της Τοπικής διοίκησης σε σχέση με την κεντρική εξουσία και την πολιτική που αντάμα ακολουθούν, Κυβέρνηση και υποτακτικοί της Τοπικής διοίκησης, τωρινή και αυριανοί, όπως εκφράζεται στους προϋπολογισμούς. Διαβάσαμε στην εισήγηση για το Τ.Π. του 2019: «Ξεκινάμε δυστυχώς με το δεδομένο, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να «υποσιτίζεται» από κρατικά κονδύλια, με τάση μείωσης και το 2019, ενώ τα προβλήματα της Καβάλας πολλαπλασιάζονται, οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, αλλά και για συντήρηση των υπαρχόντων αυξάνονται διαρκώς». Η αποδοχή ως δεδομένης αυτής της κατάστασης από τη διοίκηση πάει γάντι με ένα ακόμη Κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 άδικο και  ταξικό, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της  χρηματοδότησης για   Δήμους και  λαϊκές ανάγκες. Βεβαίως  το σύνολο της  κρατικής χρηματοδότησης για τους Δήμους   στο φετινό προϋπολογισμό  είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι κατά 740 εκ €.

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει και φέτος η διοίκηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με το κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί τον βασικότερο μηχανισμό αναδιανομής του πλούτου που παράγει ο λαός σε όφελος των ολίγων. Τα στοιχεία του  προϋπολογισμού  αναδεικνύουν τη λειτουργία της  τοπικής διοίκησης ως φορομπηχτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού πλάι σε αυτόν του κεντρικού κράτους και πάντα  σε βάρος των  εργατικών λαϊκών  νοικοκυριών. Τελικά η κατά τα άλλα αντικυβερνιτική-αντιΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του δήμου συμπλέει με τις κεντρικές επιλογές στη γραμμή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ενσωματώνοντας.

Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση μας, ότι οι Δήμοι είναι μηχανισμός δημόσιας διοίκησης του αστικού κράτους, υπηρετούν τις γενικές στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι με όποια διοίκηση στο δήμο που σέβεται τις αρχές και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας ο λαός θα πληρώνει ακριβά το «μάρμαρο» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η αναζήτηση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δευτερευόντων στοιχείων του προϋπολογισμού για να «πουλήσουν» αντιπολίτευση και να «φιλοτεχνήσουν» κλίμα αντιπαράθεσης, είναι προσπάθεια παραπλάνησης και απόσπασης από το διακύβευμα: αν και κατά πόσο υπηρετούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με αυτό το προϋπολογισμό.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό σας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα δεδομένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου που την υπηρετεί, δε συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια και τη φοροαφαίμαξη του λαού, την εμπορευματοποίηση των αναγκών του, την υπονόμευση των δικαιωμάτων του για χάρη των καπιταλιστικών κερδών.

Ενδεικτικά αποδείξεις αυτής της πολιτικής αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο προϋπολογισμό σας για το 2019:

Στα έσοδα: αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία του κρατικού προϋπολογισμού, μειώσεις εσόδων από το κεντρικό κράτος και αυξήσεις στα ίδια έσοδα (φόρους και ανταποδοτικά τέλη) τα οποία φέτος μάλιστα είναι αυξημένα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα του 2018 κατά 400.000 ευρώ (ΠΟΕ), τα οποία βέβαια θα εισπραχτούν από τα λαϊκά στρώματα.

Στα έξοδα: Τα ψίχουλα που δίνονται από το ΕΣΠΑ σε σχέση με τις ανάγκες για τη σχολική στέγη οδηγούν τους γονείς να αναζητούν τρόπους κάλυψης των σχολικών αναγκών. Η  πλήρη ανεπάρκεια έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης εγκυμονούν κινδύνους για τα λαϊκά στρώματα. Τα ψίχουλα από τους ΚΑΠ, που δέχεστε αδιαμαρτύρητα, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, οδηγούν πχ στο τραγέλαφο που ζούμε με αφορμή τη κατάρρευση της γνωστής γέφυρας. Την ουσιαστική εγκατάλειψη των μικροπαραγωγών αγροτοκτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική και τη στήριξη μόνο των μεγάλων τουριστικών μονάδων, αφού κοιμάστε και ξυπνάτε με το τροπάρι της τουριστικής ανάπτυξης.

Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με:

  • Τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολίτικη, τις αναγκαίες υποδομές πολίτικης προστασίας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, κλπ.
  • Το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού.
  • Το σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – ρύπανση και μόλυνση συνολικά του περιβάλλοντος.
  • Με την αντίσταση στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Διαφορετικά έχουμε ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα, μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Με τη κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας με παράλληλη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Με την εναντίωση στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Με διεκδίκηση μόνιμης σταθερής δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.

Απαιτούνται, φυσικά, πολιτικές προϋποθέσεις για όλα τα παραπάνω, δεν έχουμε αυταπάτες. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός που τυραννιέται τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει αλλά κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».