Μάκης Παπαδόπουλος: Όχι άλλα «μαγειρέματα» στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ!

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» αμφισβητεί τα στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΥΑΚ και εμφανίζουν κέρδος πάνω από 1 εκατ. ευρώ για το 2018

Την άμεση αντίδραση του Μάκη Παπαδόπουλου προκάλεσε η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Καβάλας σύμφωνα με την οποία η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Καβάλας παρουσίασε κέρδη που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ για το 2018. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» μιλάει για «μαγειρέματα» προκειμένου η διοίκηση του δήμου να παρουσιάσει επιτυχίες και την καλεί να πει την αλήθεια και να μην κρύβει τα βάρη της επιχείρησης σκόπιμα.

Ακολουθεί  το δελτίο τύπου του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας»

«Η διοίκηση του Δήμου «καίγεται» να παρουσιάσει «επιτυχίες» που απλά δεν υπάρχουν…»

«Το «μαγείρεμα» των οικονομικών στοιχείων στη ΔΕΥΑΚ είναι πλέον μία συνηθισμένη πρακτική της Δημοτικής Αρχής, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές.
Η διοίκηση του Δήμου «καίγεται» να παρουσιάσει «επιτυχίες» που απλά… δεν υπάρχουν…Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να αφήσει τα «μαγειρέματα» και να πει την αλήθεια για όλες εκείνες τις δαπάνες και τα βάρη που «κρύβει» σκόπιμα η ΔΕΥΑΚ…
Πιο συγκεκριμένα:
η ΔΕΥΑΚ υποχρεώθηκε από πέρσι με δικαστική απόφαση να καταβάλλει αποζημιώσεις και δώρα στους εργαζόμενους που ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου.

  • οι εγγυήσεις των καταναλωτών (που ανέρχονται στις 900.000 ευρώ) δεν είναι κέρδος, αλλά παθητικό, γιατί πολύ απλά πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες να επιστραφούν στους καταναλωτές.
  • το κόστος των αναγκών της ΔΕΥΑΚ σε αντικαταστάσεις εξοπλισμού για τους βιολογικούς, τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ περίπου.
  • οι συσσωρευμένες ζημίες της επιχείρησης ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
  • ο Δήμος πληρώνει τα τοκοχρεωλύσια των δανείων της ΔΕΥΑΚ (ένα ποσό 500.000 ευρώ περίπου το χρόνο), που δεν υπολογίζονται στις δαπάνες της επιχείρησης.
    Μετά από όλα αυτά, ένας λογικός άνθρωπος αναρωτιέται: για ποια «κέρδη» στα έσοδα της ΔΕΥΑΚ μιλάμε;
    Η ΔΕΥΑΚ δεν χρειάζεται άλλα «μαγειρέματα». Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακράς πνοής:
  • για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού
  • για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων των βιολογικών σταθμών, των αντλιοστασίων και του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης
  • για τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για την κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών
  • για την υγιή ανάπτυξη της δημοτικής επιχείρησης, ώστε να πετύχει πραγματική και όχι «μαγειρεμένη» κερδοφορία.