Θόδωρος Μουριάδης: Η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών αναβαθμίζει το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και την πόλη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του Σύγχρονου Δήμου απαντά στις «φωνές» στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα

«Δεν καταλαβαίνω προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός από τη στιγμή που η ακαδημαϊκή κοινότητα συμφωνεί με την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στην Καβάλα» δήλωσε στον ALPHA Radio 88,6 o υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Σύγχρονος Δήμος, Θοδωρής Μουριάδης. Η συζήτηση ξανάνοιξε, με αφορμή τις φωνές στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα έπρεπε ο δήμος Καβάλας να πάρει θέση για τη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μουριάδης υποστηρίζει πως η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών αναβαθμίζει το ίδρυμα και την πόλη της Καβάλας και πως στο μέλλον η πόλη μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες ακόμα πανεπιστημιακές σχολές.

«Αφού η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ έχει αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον του, ας το ακολουθήσουμε»

Για το αν θα έπρεπε να γίνει μία ανοιχτή διαβούλευση με τους παράγοντες του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και να κατατεθούν απόψεις σχετικά με τη δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, εξήγησε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Το ίδιο έγινε και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όπου βλέπω μία αντίθετη άποψη της Νέας Δημοκρατίας πάνω σε αυτό το θέμα, ότι θα έπρεπε με το Δημοκρίτειο και όχι με το Διεθνές Πανεπιστήμιο να γίνει η συγχώνευση. Ας αφήσουμε έξω τα πολιτικά παιχνίδια και ας ασχοληθούμε καθαρά με το ακαδημαϊκό πεδίο. Θέλω να πω λοιπόν ότι από τη στιγμή που η ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ του ΤΕΙ έχει αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον του να ενωθεί με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ας το ακολουθήσουμε. Λέγαμε για την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως κανείς από εμάς δεν έχει ειδικές γνώσεις επάνω στο θέμα. Ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν τελειώσει ένα πανεπιστήμιο, δεν νομίζω ότι είναι ικανοί να εκφέρουν γνώμη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, εάν δε μας το αναλύσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι».

«Δεν καταλαβαίνω προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός»

Στην συνέχεια ο κ. Μουριάδης πρόσθεσε: «Κι εγώ συμφωνώ με αυτό, γιατί πιστεύω ότι αναβαθμίζεται η ποιότητα σπουδών, γίνεται πανεπιστημιακή σχολή, το τμήμα Φυσικών και το τμήμα Χημικών και γενικά αναβαθμίζεται το ΤΕΙ και νομίζω ότι από τη στιγμή που θα αναβαθμιστεί σε βάθος χρόνου μπορούν να έρθουν και άλλες σχολές. Ας ξεκινήσουμε όμως και από ‘κει και πέρα είναι στο χέρι της κάθε πρυτανείας, ούτως ώστε να μπορεί να διεκδικεί και να φέρει και άλλες πολλές σχολές. Αφού δεν προχώρησε η συζήτηση με το Δημοκρίτειο, πολύ σωστά προχώρησαν με το Διεθνές. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη στιγμή άλλα λέει η κυβέρνηση και άλλα λέει η αντιπολίτευση, άρα λοιπόν υπάρχει ένα πολιτικό παιχνίδι στην μέση. Η ΝΔ δήλωσε αντίθετη, όταν την ίδια ώρα στελέχη της ΝΔ συμφωνούν με αυτό που πάει να γίνει, δηλαδή δεν καταλαβαίνω προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός».

«Ελπίζω και το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει σύντομα θέση»

Για το αν έπρεπε και το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει θέση και τοπικά για το θέμα είπε: «Τα θέματα αυτά αφορούν όλη την επικράτεια ακριβώς, όλοι πρέπει να πάρουν θέση, είναι σοβαρά αυτά τα θέματα και δεν έχει σημασία αν τα φέρνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ο καθένας μας πρέπει να πάρει μία θέση επάνω στο θέμα και ο καθένας κρίνεται από τη θέση που παίρνει. Ελπίζω να το κάνουν σύντομα και στο ΚΙΝ.ΑΛ., γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα. Πάντως, για την πόλη της Καβάλας είναι πάρα πολύ καλό αυτό που γίνεται, δεν το συζητάμε καν και για την ποιότητα των σπουδών επίσης και αν η πόλη αξιοποιήσει την αναβάθμιση αυτή ακόμη και στο ερευνητικό πεδίο, ούτως ώστε να υπάρχει συνεργασία με τον δήμο, κάτι το οποίο θα είναι προς όφελος μας».