Η επιστολή Τσανάκα στον Υπουργό Άμυνας για την Γέφυρα

Ζητείται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και να ακολουθηθεί το παράδειγμα της παρέμβασης του στο Νομό Χανίων

Στην δημοσιότητα έδωσε ο δήμος Καβάλας την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, με ημερομηνία 14 Μαρτίου, στην οποία του ζητείται η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην προσωρινή αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την πτώση της γέφυρας στο παλαιό Νοσοκομείο. Στην επιστολή που κοινοποιείται στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα καθώς και στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου και ΓΕΣ Γεώργιο Καμπά, ζητείται να ακολουθηθεί το παράδειγμα της επέμβασης του Στρατού στο Νομό Χανίων με την τοποθέτηση τύπου Bailey.

Ακολουθεί η επιστολή της επιστολής που υπογράφεται από την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

«Να προσέλθουν αξιωματικοί των ενόπλων μας δυνάμεων και να εξετάσουν την δυνατότητα της τοποθέτησης αντίστοιχης κατασκευής με αυτή του Ν. Χανίων»

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ταυτοχρόνως αίσθημα υπερηφάνειας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι δημότες της Καβάλας παρακολούθησαν την αποτελεσματικότητα που με ιδιαίτερη ταχύτητα επέδειξε το Υπουργείο σας, στην αποκατάσταση των οδικών συγκοινωνιών οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία στο Ν. Χανίων. Μάλιστα, ιδιαιτέρως η εντός ολίγων ημερών αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου στον Πλατανιά, η οποία είχε διακοπεί λόγω της πτώσεως της γέφυρας του ποταμού Ιάρδανου, δια της τοποθετήσεως από τις μονάδες του Μηχανικού γέφυρας τύπου Bailey, αποτελεί για εμάς έμπρακτη απόδειξη της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όχι μόνο σε περίπτωση πολέμου, αλλά και σε περίοδο ειρήνης.

Δυστυχώς, από την 9η Νοεμβρίου 2018, ένα πρόβλημα αντίστοιχο αυτού του Ν. Χανίων αντιμετωπίζει και η πόλη της Καβάλας. Την ημέρα αυτή, κι ενώ ένα βαρέως τύπου όχημα διέσχιζε γέφυρα κείμενη στην πόλη της Καβάλας και ειδικότερα κάτω από το Παλαιό Νοσοκομείο της πόλεως, υποχώρησε τμήμα αυτής. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός και  φυσικά η επίμαχη γέφυρα υπήρξε επί δεκαετίες και πριν από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού ο κύριος εθνικός οδικός άξονας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς ένωνε την Θράκη με την Μακεδονία. Από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού και μετά αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική οδό διέλευσης οχημάτων για τη Θράκη. Η γέφυρα αυτή εξυπηρετούσε την διέλευση των οχημάτων μέσω της πόλης, έτι δε περαιτέρω αποτελούσε την οδό κυκλοφορίας για την μετάβαση των οχημάτων στο επιβατικό λιμάνι Απόστολος Παύλος, το οποίο εξυπηρετεί την θαλάσσια συγκοινωνία της Βόρειας Ελλάδας και των χωρών των Βαλκανίων με τα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας και το παρακείμενο αυτού στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η υποχώρηση του τμήματος αυτού της γέφυρας μήκους περί τα 15 μέτρα, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο κυκλοφοριακό της πόλης, καθώς βαρέως τύπου οχήματα τις περισσότερες φορές εγκλωβίζονται στους στενούς δρόμους των γειτονιών της πόλης, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, ενώ ταυτόχρονα ανακύπτουν ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Είναι μάλιστα βέβαιο, ότι καθώς βαδίζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και η περιοχή μας λόγω του τουρισμού διπλασιάζει τον πληθυσμό της ενώ χιλιάδες τουρίστες με τα οχήματά τους επιλέγουν το λιμάνι της Καβάλας ως αφετηρία των καλοκαιριών διακοπών τους στα νησιά, οι συνθήκες αυτές θα επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι συνέπειες που θα υπάρξουν.

Επειδή όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε αναμονή του πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης, σχετικά με την πτώση της γέφυρας την οποία διέταξαν οι αρμόδιες Αρχές, πλην όμως η καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων και πορίσματος επιτείνει το πρόβλημα καθημερινά, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στην πόλη μας ως προεκτέθη και επειδή ως Δήμαρχος Καβάλας δεν μπορώ να παραμένω αμέτοχη ή να κωφεύω στις διαμαρτυρίες των συνδημοτών μου.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς τους αρμοδίους φορείς, καθώς ο Δήμος στερείται αρμοδιότητας στο συγκεκριμένο σημείο, καμία λύση δεν είναι ορατή στο προσεχές μέλλον ώστε η πόλη και οι δημότες μας να προστατευτούν από τον επερχόμενο κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής μας.

Για τους λόγους αυτούς και εκ μέρους των πολιτών του δήμου μας, θα ήθελα να ζητήσω την συνδρομή σας ώστε αξιωματικοί των ενόπλων μας δυνάμεων να προσέλθουν άμεσα στην πόλη μας και να εξετάσουν την δυνατότητα της τοποθέτησης αντίστοιχης κατασκευής με αυτή του Ν. Χανίων και στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να καταστεί δυνατή έστω και προσωρινώς η αποκατάστασης της κυκλοφορίας και επαναλειτουργία της οδού που περιλαμβάνει την γέφυρα».