Μουριάδης-Χρόνης για ΔΕΥΑΚ: Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Έχουμε πλάνο και θα τα καταφέρουμε!

Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Καβάλας και πρόεδρου της Επιχείρησης: Τι είπαν για το δάνειο του 1,5 εκ. ευρώ, για τους κακοπληρωτές και για τους μεγαλοοφειλέτες, τι απάντησαν στην παράταξη Τσανάκα για τα περί χρεοκοπίας και κακοδιαχείρισης

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προστατευτεί» τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Απριλίου 2020 ο Θόδωρος Μουριάδης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Απόστολο Χρόνη για θέματα που αφορούν στα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας.

Ο Δήμαρχος Καβάλας υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση οι Καβαλιώτες δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού. «Και αυτό που λέω δεν είναι ιδεοληψία, αλλά η παγκόσμια πρακτική. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, ακόμα και σε Πολιτείες της Αμερικής, το πείραμα απέτυχε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουριάδης γνωστοποίησε την πρόθεση σύναψης δανείου ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα δάνειο το οποίο θα παρθεί με ευνοϊκούς όρους και θα εξοφληθεί σε 72 δόσεις. Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν μία «ένεση» για τη ΔΕΥΑΚ που, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κλωνίζεται όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δημοτικές και μη.

«Έχουμε ένα πλάνο. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Δεν μπορείς να πάρεις ένα αυτοκίνητο που δεν λειτουργεί και ξαφνικά να θέλεις να τρέξει σε αγώνες. Μπορείς όμως να εκσυγχρονίσεις τις μηχανές του και να αρχίσει να λειτουργεί λίγο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως μέρος του ποσού του 1,5 εκ. ευρώ θα καλύψει άμεσες λειτουργικές ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, μέρος του θα «πάει» σε αναβαθμίσεις εξοπλισμού και, τέλος, ένας μέρος του θα «πέσει» στην Αγορά της Καβάλας μέσω της εξόφλησης προμηθευτών της Επιχείρησης. Αυτήν τη στιγμή, οι οφειλές της ΔΕΥΑΚ προς «τρίτους» ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ.

Μια επιχείρηση που δεν εισπράττει, εννοείτα πως μπορεί να χρεοκοπήσει…

«Από εδώ και πέρα θα είμαστε ακόμη περισσότερο αυστηροί με αυτούς που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Και δεν μιλάω για τους ανθρώπους του μεροκάματου που παλεύουν να ζήσουν την οικογένειά τους. Εκεί υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο, υπάρχει άλλη αντιμετώπιση. Δεν μπορεί όμως κάποιοι να μην πληρώνουν συστηματικά και “από άποψη”. Έχουμε φτάσει σε ένα χρέος που κοντεύει τα 5 εκ. ευρώ! Και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, εννοείται πως όταν μια επιχείρηση δεν εισπράττει, μπορεί και να χρεοκοπήσει!», είπε ο κ. Μουριάδης.

«Δεν εκλέχθηκα για να είμαι ευχάριστος και να ξαναβγώ την επόμενη φορά. Εκλέχθηκα για να μπορέσω να βάλω τάξη σε κάποια πράγματα», υπογράμμισε, δηλώνοντας πως αμέσως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, η ΔΕΥΑΚ θα συνεχίσει να «πιέζει» τους κακοπληρωτές.

Μείωση του κόστους δεν σημαίνει μειώσεις στο προσωπικό…

«Για να γίνει καλύτερη η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας της. Και αυτό δεν είναι μόνο το προσωπικό. Εκεί, ό,τι μειωθεί, έχει μειωθεί! Από εδώ και πέρα η Διοίκηση θα πρέπει να βρούμε την τομή ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο κ. Μουριάδης, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνει ορθότερη διαχείριση των λυμάτων αλλά και ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των ενεργοβόρων αντλιοστασίων και του λοιπού εξοπλισμού της Επιχείρησης.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ οι οποίοι, όπως είπε, είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια να «σταθεί όρθια» η Επιχείρηση μαζί με τον πρόεδρο Απόστολο Χρόνη, είπε: «Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολη δουλειά, να κατέβει κάτω στους αγωγούς, στα λύματα. Και εγώ, πριν γίνω Δήμαρχος, μπορεί να νόμιζα ότι δεν κάνουν και τίποτε δύσκολο. Αλλά τώρα έχω διαφορετική άποψη»!

«Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να κάνω πίσω. Αυτό που πρέπει να γίνει στη ΔΕΥΑΚ θα γίνει· γιατί θα είναι για το καλό της πόλης. Σε αυτό έχω συμπαραστάτη τον πρόεδρο της Επιχείρησης αλλά και το προσωπικό. Μαζί θα τα καταφέρουμε», είπε ο Δήμαρχος στο τέλος της τοποθέτησής του.

Η νόσος του κορονοϊού και η νόσος του… αλτσχάιμερ!

Με έναν ιδιότυπο παραλληλισμό ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης, αναφερόμενος στην πανδημία της νόσου του κορονοϊού που πλήττει όλη την ανθρωπότητα και στη νόσο του… αλτσχάιμερ που φαίνεται να έχει «χτυπήσει» τους ανθρώπους της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο» και συγκεκριμένα την τ. Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και τους δύο πρώην προέδρους της ΔΕΥΑΚ, τους κ.κ. Νίκο Ξανθόπουλο και Χαράλαμπο Κουφατζή.

«Χρησιμοποιούν τα λεγόμενα δημιουργικά μαθηματικά, αλλάζουν τα νούμερα όπως τους βολεύει», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χρόνης.

«Κλειδί» για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ η μείωση του κόστους

«Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι ούτε δική μου ούτε του Δημάρχου. Είναι των Καβαλιωτών! Το κέρδος της ΔΕΥΑΚ είναι κέρδος όλων των δημοτών. Αν μειώσουμε το κόστος, τότε θα ωφεληθούν και οι καταναλωτές», είπε ο κ. Χρόνης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί ο «πεπαλαιωμένος 30ετίας εξοπλισμός που παραλάβαμε» με παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια, στους Βιολογικούς της Καβάλας και του Παληού αλά και στον Βιολογικό του Δάτου εκεί όπου το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ γνωστοποίησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης αναμένεται να «περάσει» και η μελέτη για την αναβάθμιση του Βιολογικού του Δάτου.

Οι εργαζόμενοι έβγαιναν όπως οι Ρομά που πάνε να πουλήσουν καρπούζια!

Αναφερόμενος στα όσα «κληροδότησε» στη ΔΕΥΑΚ η Διοίκηση Τσανάκα, μεταξύ άλλων, ο Απόστολος Χρόνης μίλησε και για παλιά, ασυντήρητα ή κακοσυντηρημένα οχήματα τα οποία η τωρινή Διοίκηση μπήκε σε διαδικασία να επισκευάσει, να εκσυγχρονίσει ή και να αντικαταστήσει.

«Όταν πήγα στην έδρα της ΔΕΥΑΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι έβγαιναν όπως οι Ρομά το καλοκαίρι για να πουλήσουν καρπούζια! Ένας οδηγός, ένας συνοδηγός και δύο επάνω στην καρότσα! Εμείς ήδη επισκευάσαμε κάποια οχήματα και προμηθευτήκαμε δύο καινούρια», συμπλήρωσε.

Σκαπτικά μηχανήματα σε αχρηστία…

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έφερε επίσης το παράδειγμα δύο σκαπτικών μηχανημάτων της ΔΕΥΑΚ που βρίσκονταν στους χώρους της Επιχείρησης, αλλά «εκτός λειτουργίας». «Είχαμε δύο χειριστές αυτών των μηχανημάτων οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν, αφού δεν είχαν τον εξοπλισμό και αναγκάζονταν να κάνουν άλλες δουλειές, ενώ εμείς θα έπρεπε συνέχεια να απευθυνόμαστε σε εργολάβους»!

Η Διοίκηση Χρόνη προχώρησε στην άμεση επισκευή του ενός από τα δύο σκαπτικά μηχανήματα, εντός των ημερών αναμένεται να επισκευαστεί και να παραδοθεί λειτουργικό και το δεύτερο, ενώ ο πρόεδρος γνωστοποίησε πως η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει και στην προμήθεια ενός τρίτου σκαπτικού, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης αυτονομία σε αυτό τον τομέα.

«Κύριε Κουφατζή, μη βγαίνεις και μας κουνάς το δάχτυλο, θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε»!

Με δηκτικό τρόπο αναφέρθηκε ο Απόστολος Χρόνης στον προκάτοχό του τ. πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ και στέλεχος της Διοίκησης Τσανάκα Χαράλαμπο Κουφατζή. «Το τιμολόγιο με τα εμφιαλωμένα νερά που αγόρασε και έστειλε στο Βουνοχώρι, αντί να κοιτάξει να φέρει νερό από τα ορεινά, να του πείτε ότι εμείς θα το πληρώσουμε τώρα! Που λέει ο κ. Κουφατζής ό,τι θέλει και όπως τον βολεύει», είπε.

«Κύριε Κουφατζή, μη βγαίνεις και μας κουνάς το δάχτυλο, θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε», συμπλήρωσε ο κ. Χρόνης σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στο «μαγείρεμα» των αριθμών και την επιλεκτική αναφορά τους από τον προκάτοχό του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί «απευθείας αναθέσεις», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έκανε γνωστό ότι σε έναν μόλις χρόνο, η προηγούμενη Διοίκηση Κουφατζή-Τσανάκα προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις ύψους 642.000 ευρώ, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι τα φάγανε τα λεφτά»!

Περί κακοδιαχείρισης

«Δεν υπάρχει κακοδιαχείριση στα οικονομικά της Επιχείρησης. Ρωτήστε όποιον θέλετε μέσα από τη ΔΕΥΑΚ, να σας πει. Η επιχείρηση πλήττεται από τον κορονοϊό όπως όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα έσοδα έχουν πέσει δραματικά. Υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν και υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να μην πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Χρόνης.

Συμπλήρωσε: «Αποθεματικό δεν υπήρχε όταν ήρθαμε εμείς. Ούτε μπορέσαμε να κάνουμε. Ακόμη πληρώνουμε υπόλοιπα παλαιότερων ετών. Ρωτήστε τον κ. Κουφατζή και τον κ. Ξανθόπουλο. Η δοκιμαστική άντληση στα ορεινά πληρώθηκε»;

«Ήμασταν οι πρώτοι -οι προηγούμενες διοικήσεις δεν το έκαναν- που ξεκινήσαμε να εισπράττουμε από αυτούς που χρωστάνε. Στείλαμε έγγραφα, σε κάποιους καταλογίσαμε το χρέος στην Εφορία. Και επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για τα κοινωνικά τιμολόγια. Δεν υπάρχει ίχνος κακοδιαχείρισης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Ενημέρωση των επικεφαλής για την κατάσταση τη ΔΕΥΑΚ

Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 ο Δήμαρχος Καβάλας πρόκειται να ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα της ΔΕΥΑΚ. «Θα τους εκθέσω την κατάσταση και θα τους εξηγήσω τους πολύ ευνοϊκούς όρους του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Τι γίνεται με τους μεγαλο-οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ

Στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας δεν χρωστάνε μόνον ιδιώτες, επαγγελματίες ή μη, αλλά και φορείς. Για παράδειγμα, κατά καιρούς έχει γραφτεί και ακουστεί ότι μεγάλα ποσά οφείλουν στη ΔΕΥΑΚ το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ ΑΜ-Θ) και το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Καβάλας (πρώην Παιδόπολη) αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Καβάλας!

Ο Απόστολος Χρόνης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε σε συνεννόηση με όλες τις Διοικήσεις. Εισπράξαμε μεγάλα ποσά από όλους αυτούς τους φορείς και θα εισπράξουμε ακόμη περισσότερα. Είμαστε μια χαρά. Δεν μας χρωστάει ο Δήμος! Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ δεν έχουν κανένα θέμα μεταξύ τους»!