Δήμος Καβάλας: Κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει απλήρωτος

Απάντηση της Διοίκησης του Δήμου στον επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας: «Να μην ανησυχεί όψιμα ο κ. Παπαδόπουλος και να μην προβαίνει σε δηλώσεις αβάσιμες και αναληθείς»

Απάντησε στα περί απλήρωτων εργαζομένων τα οποία καταλόγισε στον Δήμο Καβάλας ο επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος [διαβάστε εδώ] δίνει η Διοίκηση του Δήμου με ανακοίνωσή της, προτρέποντας τον κ. Παπαδόπουλο «να μην ανησυχεί όψιμα ο κ. Παπαδόπουλος και ας μην προβαίνει σε δηλώσεις αβάσιμες και αναληθείς».

Η ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου Καβάλας

Αναφορικά με τα όσα αβάσιμα δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους του Δήμου Καβάλας, του επισημαίνουμε τα εξής:

Το σύνολο του προσωπικού του Δήμου Καβάλας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν απασχολείται, θα περάσει τις άγιες μέρες που έρχονται χωρίς καμία απολύτως οικονομική εκκρεμότητα. Δεν υπάρχει καμία αντιδικία και με κανέναν εργαζόμενο του Δήμου Καβάλας, πολλώ δε μάλλον με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, οι οποίοι αναμφίβολα σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγάλος βάρος της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης. Ας μην ανησυχεί, λοιπόν, όψιμα ο επικεφαλής της παράταξης «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» και ας μην προβαίνει σε δηλώσεις αβάσιμες και αναληθείς.

Ειδικότερα:

Α) Όσον αφορά τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μόλις στις 26/11/2020 εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η παράταση του προγράμματος μέχρι τις 31-12-2020 και η αντίστοιχη παράταση της χρηματοδότησης των Δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ. Συνεπώς, μέχρι να εγκριθεί η παράταση αυτή ΗΤΑΝ αδύνατη η πληρωμή των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στον Δήμο Καβάλας. Το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας ήταν απολύτως έτοιμο και απέστειλε όλα τα δικαιολογητικά εγκαίρως. Τα χρήματα στάλθηκαν στις 08/12/2020 και οι μισθοδοτικές καταστάσεις αναρτήθηκαν στην Ε.Α.Π. (Ενιαία Αρχή Πληρωμής) στις 18/12/2020, ώστε στις 22/12/2020 να καταβληθούν κανονικά οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων.

Β) Όσον αφορά τους εργαζόμενους του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», οι οποίοι απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), αποφασίστηκε από τον Δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα από την Οικονομική Επιτροπή, δεδομένου ότι για πολλοστή φορά καθυστέρησε η καταβολή από τη Ε.Ε.Τ.Α.Α. της χρηματοδότησης της μισθοδοσίας τους, να επιχορηγηθεί εκτάκτως το Ν.Π.Δ.Δ. με το ποσό των 95.000,00€. Συνεπώς, και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, παρότι η μισθοδοσία τους δεν έχει ακόμη καταβληθεί στο Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας.

Γ) Τέλος, όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται με καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο αρχείο της μισθοδοσίας τους στην Ε.Α.Π. καθυστέρησε η καταβολή των μισθών τους. Δυστυχώς, η προσπάθεια που έγινε για να ξεπεραστεί το τεχνικό πρόβλημα, ακόμη και με πολιτικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, δεν οδήγησε σε λύση του προβλήματος. Η μισθοδοσία τους, επίσης, θα καταβληθεί κανονικά στις 22/12/2020. Το πρόβλημα αφορούσε το συγκεκριμένο αρχείο, ενώ η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και των Ι.Δ.Ο.Χ. καθαριστριών καταβλήθηκε κανονικά.

Τονίζεται ρητά ότι για το έκτακτο προσωπικό κάθε είδους απαγορεύεται ρητά η προκαταβολή μισθών και επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Συνεπώς, αυτό που ζητάει ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι σύμφωνο με το νόμο και δεν μπορεί δε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Η μη νόμιμη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου δεν αποτελεί επιλογή της διοίκησης Μουριάδη. Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Χρυσόστομο Παπαδόπουλο να μη κάνει «φθηνή» και ανέξοδη πολιτική στις πλάτες των εργαζομένων και να μην προκαλεί τη νοημοσύνη μας. Του συστήνουμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος και να στηρίζει τις θετικές πρωτοβουλίες του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου ιδίως στον κοινωνικό τομέα.