Δικηγόρος προμηθευτών της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Καβάλας «κατά» Θανάση Δασκαλούδη

Ως εκπρόσωπος προμηθευτή-εμπόρου μηχανών γραφείου και αναλωσίμων και εμπόρου καυσίμων καλεί τον Δήμο Καβάλας να πληρώσει ανεξόφλητα τιμολόγια, άλλως «δύναται να θεωρηθεί ότι αυτοί οι ίδιοι συγκαλύπτουν φερόμενες παράνομες πράξεις»!

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 ο άρτι παραιτηθείς πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας Θανάσης Δασκαλούδης παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου-απολογισμό της θητείας του, παρουσία του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη [διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ πατώντας εδώ].

Σχετικά με τα οικονομικά της Επιτροπής, ο κ. Δασκαλούδης έκανε αναφορά σε «ξεκρέμαστα» τιμολόγια ύψους χιλιάδων ευρώ τα οποία «δεν ξέραμε σε τι δουλειές αντιστοιχούσαν», τα οποία δεν πληρώθηκαν και για τα οποία διεξάγεται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές.

Λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη Δασκαλούδη-Μουριάδη, ο δικηγόρος Καβάλας Ηρακλής Γαρίδης, εκπροσωπώντας προμηθευτή της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, έμπορο μηχανών γραφείου και αναλωσίμων, αλλά και έτερο προμηθευτή, έμπορο καυσίμων, στον οποίο επίσης έγινε αναφορά από τον παραιτηθέντα πρόεδρο, τοποθετείται δημόσια με γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Γαρίδη, ο εντολέας του αντιπαρέρχεται τις βαρύτατες κατηγορίες για «εικονικότητα» των τιμολογίων που έχει εκδώσει, για την εξόφληση των οποίων έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της Επιτροπής. Ο δικηγόρος επίσης καλεί τον Δήμαρχο Καβάλας αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να πάρουν θέση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Γαρίδη.

Ο καθένας από τους συμπολίτες μας, ας κρίνει για την πειστικότητα των αναφορών Δασκαλούδη…

«Έχοντας την ιδιότητα του πληρεξουσίου δικηγόρου του προμηθευτή – εμπόρου μηχανών γραφείου και αναλωσίμων, τον οποίο “φωτογράφησε” ο κ. Δασκαλούδης (πρώην Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Καβάλας) με τις πρόσφατες, δημόσιες και πολυσυζητημένες τοποθετήσεις του, θεωρώ ότι πλέον είναι επιβεβλημένη η από μέρους μου παράθεση των κάτωθι, με μοναδικό γνώμονα την αμφίπλευρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ευελπιστώντας ότι ταυτοχρόνως θα συμβάλλω στην άμεση και επί της ουσίας επίλυση του ζητήματος.

Είναι αναγκαίο να προβώ σε επιμέρους αναφορές σε προηγηθείσες, διαδοχικές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που ξεκίνησαν στις αρχές του έτους 2020, στα πλαίσια της προσπάθειας που αυτοβούλως κατέβαλλα για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς. Ήμουνα παρών στο σύνολο των συναντήσεων και συνεπώς καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σ’ αυτές τις συζητήσεις (πέραν εμού και του εντολέα μου), δεν ήτανε πάντοτε τα ίδια. Υπήρχε εναλλαγή στις συμμετοχές τους. Πάντως όλοι οι συνομιλητές μου, είτε ανήκουνε (ή ανήκανε) στην τωρινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας, είτε απασχολούνται στις υπηρεσίες του. Διατηρώ την πεποίθηση ότι ουδείς εξ αυτών θα επιχειρήσει να διαψεύσει τα από μέρους μου ιστορούμενα, στο μέτρο που τον αφορούνε. Σ’ αυτές τις συναντήσεις γνώρισα για πρώτη φορά τον κ. Δασκαλούδη. Καταθέτω λοιπόν ότι καταρχήν ο εντολέας μου έλαβε ρητή υπόσχεση για σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρηματικών απαιτήσεών του, εντός οριοθετημένου χρονικού πλαισίου, χωρίς να αμφισβητηθεί -κατ’ οποιονδήποτε τρόπο- η ύπαρξη και το ύψος αυτών. Άλλωστε επισημάνθηκε από εμένα και επιβεβαιώθηκε υπηρεσιακά, ότι τα ανεξόφλητα εισέτι τιμολόγια έχουνε ήδη ενσωματωθεί στα λογιστικά βιβλία των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Καβάλας (Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια). Μεταγενέστερα και ενώ παρήλθε άπρακτο το οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο, διατυπώθηκε -για πρώτη φορά- η αόριστη αιτίαση ότι τα επίμαχα τιμολόγια δήθεν δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές εργασίες, με την ανοχή της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Αντέτεινα ότι σ’ αυτήν την βαρύτατη κατηγορία δεν δύναμαι ν’ αντιδράσω εκ μέρους της προηγούμενης διοίκησης, αφού δεν είμαι συνήγορός της, αλλά ως συνήγορος του παριστάμενου εντολέα μου, την αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν (όπως έπραξε και ο ίδιος ο εντολέας μου) και προέτρεψα τους συνομιλητές μου να προσφύγουνε άμεσα στην Εισαγγελία Καβάλας για τα περαιτέρω, άλλως δύναται να θεωρηθεί ότι αυτοί οι ίδιοι συγκαλύπτουνε φερόμενες παράνομες πράξεις. Επισήμανα επίσης ότι παρόμοιες αναφορές στον επιχειρούμενο διάλογό μας, μπορεί να στοιχειοθετήσουνε και το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η συγκεκριμένη αιτίαση δεν επαναλήφθηκε και ο διάλογος συνεχίστηκε, χωρίς ωστόσο ουσιαστικά αποτελέσματα. Κατόπιν τούτου, ο εντολέας μου αναγκάστηκε να προβεί στην άσκηση σχετικών αγωγών ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, όπου και εκκρεμούνε (ιδιαιτέρως χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία, κατά κοινή πείρα και λογική). Με έκπληξη πληροφορήθηκα και επιβεβαίωσα ότι ο κ. Δασκαλούδης επανέφερε κατ’ ουσία την ως άνω αιτίαση, αυτήν τη φορά δημοσίως (!) με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του (άλλως, ουδέποτε θα προέβαινα στη σύνταξη και δημοσίευση του παρόντος), επιχειρώντας να αιτιολογήσει πράξεις και παραλείψεις του στα δρώμενα της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, αλλά και πάλι αόριστα, χωρίς την οποιαδήποτε επίκληση τυχόν αποδεικτικών στοιχείων, παρά μόνο με την επιγραμματική επίκληση διενέργειας σχετικού ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος φέρεται να διεξάγεται (;) επί μακρόν και παρά την καταχώρηση των επίμαχων τιμολογίων στα λογιστικά βιβλία της Δευτεροβάθμιας (αλλά και της Πρωτοβάθμιας) Σχολικής Επιτροπής, όπως προαναφέρθηκε.

Ο καθένας από τους συμπολίτες μας, ας κρίνει για την πειστικότητα αυτών των αναφορών.

Ολοκληρώνοντας, με σκοπό την άμεση και ουσιαστική εξωδικαστική επίλυση του επίμαχου ζητήματος και προς αποφυγή αναίτιας και ανούσιας κλιμάκωσης των καταστάσεων, απευθύνω δημόσια παράκληση στο Δήμαρχο Καβάλας (ως πληρεξούσιος δικηγόρος, αλλά και ως πολίτης της Καβάλας) να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, τόσο για την προκείμενη υπόθεση όσο και για την εκκρεμή υπόθεση του επίσης εντολέα μου – εμπόρου καυσίμων (αναφέρθηκε και σ’ αυτόν ο κ. Δασκαλούδης). Παρόμοια παράκληση απευθύνω και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και σ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε ορισμένοι εξ αυτών (από διάφορες παρατάξεις) ήδη δήλωσαν την προθυμία τους. Τους ευχαριστώ θερμά.

ΔΙΑΤΕΛΩ
Ηρακλής Α. Γαρίδης
Δικηγόρος