Δήμος Καβάλας: Μνημόνιο συνεργασίας για την πρόσβαση των ανήλικων προσφύγων σε δραστηριότητες αθλητισμού

Το μνημόνιο υπεγράφη με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΜΕΤΑδραση-Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη» και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με φόντο το πρόγραμμα "TogetherinSport"

Ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος “TogetherinSport“, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, η πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση-Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη», Λώρα Παππά και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης (έδωσε το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης), υπέγραψαν την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το πρόγραμμα αφορά στην πρόσβαση των ανήλικων προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δραστηριότητες αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ-ΑΜΙF) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) και υλοποιείται από την Γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Συνομοσπονδία (DOSB), σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την «ΜΕΤΑδραση» ως συντονιστή, καθώς και σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά πρόσφυγες να γνωρίσουν τα διάφορα αθλήματα και τις αξίες της Ολυμπιακής Παιδείας, και, κυρίως, να αποτελέσει μία «γέφυρα» που θα ενώνει όλα τα παιδιά. Με τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες, διαδίδονται αξίες όπως ο σεβασμός και το πνεύμα ομαδικότητας, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και μειώνονται οι επιφυλάξεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα παιδιά πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε ο κ. Μουριάδης, στην Καβάλα υπάρχει ανεκτικότητα απέναντι στη διαφορετικότητα και αυτός είναι ο λόγος της επιτυχίας του προγράμματος. Ευχήθηκε η συνεργασία να ευοδωθεί και να συνεχιστεί περαιτέρω. Επίσης, ευχαρίστησε, πέρα από τους Αντιδημάρχους, τον γυμναστή Αντώνη Καμπά, ο οποίος βοηθά στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η κ. Παππά υπογράμμισε πως η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή προσφυγόπουλων και παιδιών της πόλης, η οποία συνεχώς αυξάνεται. Γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα ανακατασκευαστεί το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ, που βρίσκεται στο πάρκο Φαλήρου.

Ευχαρίστησε, δε, για την μέχρι τώρα συνεργασία τόσο τον κ. Μουριάδη όσο και τους Αντιδημάρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολο Μουμτσάκη και Κλασσικού Αθλητισμού και Ποδοσφαίρου, Κώστα Βακιρτζή, την πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κατερίνα Μαρκάκη, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, καθώς και τα στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τις ευχαριστίες του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος εξέφρασε και ο κ. Κολυμπάδης. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του “Together in Sport”, τα παιδιά πρόσφυγες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε σταθερή βάση σε αθλητικές δραστηριότητες σε διάφορα αθλήματα.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται στην Καβάλα είναι ανοικτό και στην τοπική κοινωνία. Όλα τα παιδιά του Δήμου μπορούν να δηλώσουν δωρεάν συμμετοχή στα μαθήματα στίβου, κολύμβησης και ποδοσφαίρου (Πληροφορίες-Εγγραφές: Γιώργος Παγκαλίδης, τηλ. 6936 687188, [email protected]).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στην Αττική, την Καβάλα και στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 παιδιών μέχρι σήμερα.
Στην υπογραφή του Μνημονίου ήταν παρών και ο συντονιστής του προγράμματος στην Καβάλα, Γιώργος Παγκαλίδης.