Δήμος Καβάλας/ΔΕΥΑΚ: Το ρεύμα απειλεί το νερό!

Περιφερειακή συνδιάσκεψη των ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Καβάλα με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΔΕΥΑ και δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη       

Ηην άμεση επίλυση του οικονομικού προβλήματος, που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτησαν από την Κυβέρνηση οι συμμετέχοντες στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των ΔΕΥΑ Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου, συνδιοργανώθηκε από την Ένωση ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) και την ΔΕΥΑ Καβάλας (ΔΕΥΑΚ), και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, κι είχε ως κύριο θέμα το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, μετά την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής.

Συμμετείχαν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας-Θράκης και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, πρόεδροι, γενικοί διευθυντές και διευθύντριες, και άλλα στελέχη ΔΕΥΑ, όχι μόνον της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Στο καλωσόρισμά του, ο κ. Μουριάδης, σημείωσε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν «να κατατεθούν και να συζητηθούν τα προβλήματα των ΔΕΥΑ και ιδίως το τελευταίο ζήτημα που προέκυψε -και είναι δυσεπίλυτο προς το παρόν- και αφορά στο ενεργειακό κόστος».

Ο κ. Χρόνης τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος, που μαστίζει την κοινωνία, αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα όλων των ΔΕΥΑ. «Δηλώσαμε από την αρχή ότι αρνούμαστε να μετακυλήσουμε την αύξηση του ενεργειακού κόστους στους πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη φορτωμένοι με πολλά οικονομικά βάρη. Ζητάμε να βρεθεί άμεσα λύση από την Κυβέρνηση, γιατί οι ΔΕΥΑ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν πρέπει απλώς να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να καταργηθεί, τουλάχιστον για τις ΔΕΥΑ».

Την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑ Καβάλας εξέθεσε το επιστημονικό στέλεχος της επιχείρησης Γιώργος Δάλλας, ο οποίος, στα στοιχεία που παρέθεσε φάνηκε η τεράστια διαφορά κόστους ενέργειας, αφού για το 2020 ήταν 154.000 ευρώ, για το 2021 ήταν 163.986 ευρώ και για το 2022 αυξήθηκε στα 300.877. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις ΔΕΥΑ. Ο κ. Δάλλας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η ΔΕΥΑΚ για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

O κ. Μαρινάκης, εξ αρχής, δήλωσε ότι το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, «δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων». Εξέφρασε την κοινή αγωνία επιβίωσης των ΔΕΥΑ «μετά την τεράστια διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων» που καλούνται να λύσουν. Υπενθύμισε ότι «η ΕΔΕΥΑ εγκαίρως είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση -από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο- για την επικείμενη κρίση, δίχως να γνωρίζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που επέτεινε την κρίση. Ήδη μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του κόστους ενέργειας».

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, είναι οι εξής:

  1. χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να γίνει αντικατάσταση του υπάρχοντος ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού.
  2. μείωση ο ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, «που ζητάμε από το 2020. Το συνολικό κόστος για όλη την χώρα είναι 44 εκ. ευρώ, ποσόν ασήμαντο για το κράτος».

Τέλος, για την ρήτρα αναπροσαρμογής υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε σαν απλοί οικιακοί καταναλωτές, ενώ είμαστε κοινωφελείς επιχειρήσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια απρόβλεπτη επίθεση». Χαρακτήρισε ως μη ορθή νομικά τη δυνατότητα που δόθηκε στους παρόχους να μετακυλίουν κατά την κρίση τους τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους καταναλωτές. Γνωστοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει άμεση πολιτική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος, θα υπάρξουν νομικές παρεμβάσεις από την ΕΔΕΥΑ.

Σημειώνεται ότι, κατά τη συζήτηση μεταξύ των στελεχών των ΔΕΥΑ εκφράστηκαν φόβοι ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ ανά Νομό, ακόμη και να ιδιωτικοποιήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτών των επιχειρήσεων.

Ανάλογες περιφερειακές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Λάρισα για τις ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας και στον Σταυρό του Δήμου Βόλβης για τις ΔΕΥΑ των ΠΕ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κιλκίς.