Χρήστος Ποτόλιας: Συναγερμός για το χαράτσι της ΔΙΑΑΜΑΘ και το «τέλος ταφής»

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου τιμολόγησης διαχείρισης των απορριμμάτων για το 2023

Για ανατριχιαστικό τρόπο με τον οποίο γίνεται επίθεση στα οικονομικά των λαϊκών νοικοκυριών κάνει λόγο ο Χρήστος Ποτόλιας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου τιμολόγησης διαχείρισης των απορριμμάτων από τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Το αυξημένο χαράτσι που προβλέπεται με την επιβολή του «τέλους ταφής» θα πρέπει να πληρωθεί εν τέλει από τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με ξεκάθαρο τρόπο και συνάμα ανατριχιαστικό για τα οικονομικά των λαϊκών νοικοκυριών, στο εισηγητικό έγγραφο της για το σχέδιο κανονισμού τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για το 2023, τονίζει ότι το αυξημένο χαράτσι που επιβάλλει η ΔIΑΑΜΑΘ κάθε χρόνο στους δήμους θα εκτιναχθεί με την επιβολή του “τέλους ταφής” που έχει οριστεί με νόμο να επιβάλλεται από 1/1/22. Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο έγγραφό της η ΔΙΑΑΜΑΘ, να φέρει “ανατροπή στον οικονομικό προγραμματισμό των δήμων και στον προϋπολογισμό τους, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν το επί πλέον αυτό κόστος στους δημότες, αυξάνοντας εκ νέου τα δημοτικά τέλη” και ότι θα έχει “ ανυπολόγιστες συνέπειες στην περαιτέρω ομαλή λειτουργία του περιφερειακού σχεδιασμού  διαχείρισης αποβλήτων και στο περιβάλλον”.

Πρέπει να σημαίνει συναγερμός:

Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα όταν λειτουργήσει η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ Καβάλας), καθότι είναι κοστοβόρα για την κατασκευή και τη λειτουργία της. Επί πλέον θα αναλάβει τη λειτουργία της το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, που έχει ως πρώτο στόχο, μακράν των άλλων, το κέρδος του.

Όλα αυτά αποδεικνύουν αυτό που επανειλημμένως υποστηρίζουμε ότι η προβολή της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», που αποτελούν διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων, όλων των αιρετών τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες και βασική αρχή του κανονισμού τιμολόγησης, είναι το πλαίσιο της εξαπάτησης του λαού που βλέπει πως η ζωή του και το περιβάλλον καθημερινά υποβαθμίζονται.

Ο λαός στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης είναι ο μοναδικός που πληρώνει, ενώ αποκλειστικά κερδισμένοι  βγαίνουν  οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού κλπ.

Καταψηφίζουμε την «Ετήσια εισφορά -χαράτσι- της ΔΙΑΑΜΑΘ για το έτος 2023» και καταδικάζουμε την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που φορτώνει τα οικονομικά βάρη στο λαό και επιβαρύνει το περιβάλλον (καύση)».