Λαϊκή Συσπείρωση: Η Καβάλα έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων λόγω των Λιπασμάτων

Αίτημα της δημοτικής παράταξης προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας για διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου

Με αφορμή τις απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας με αίτημα τη διενέργεια ειδικής συνεδρίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα ασφαλούς λειτουργία της Λιπασματοβιομηχανία.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Χρήστο Ποτόλια, αναφέρει σχετικά:

«Σε ανακοίνωση  της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, με αφορμή τις απαντήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του ΚΚΕ, αναφέρεται ότι με τον πλέον επίσημο τρόπο παραδέχτηκε το Υπουργείο, είτε άμεσα είτε με υπεκφυγές, ότι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος, η διοίκηση, συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο είναι απαράδεκτο να παρακολουθούν με απάθεια το πρόβλημα τη στιγμή που:

Η Καβάλα, συνολικά η περιοχή έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων, με την καθημερινή δυσοσμία, η οποία φυσικά δεν είναι αποκύημα της φαντασίας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Το Υπουργείο απαντά στο τεράστιο πρόβλημα με τεχνοκρατικά στοιχεία από εκθέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όταν μάλιστα η τελευταία δήλωσε… ότι δεν τηρεί αρχείο (!!!) για τη ΒΦΛ και ότι δεν έχει γίνει δέκτης κάποιας καταγγελίας «που να αφορά σε ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των εταιρειών»! Αναρωτιόμαστε ούτε την καταγγελία του δημάρχου (δήλωση του ιδίου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) στον εισαγγελέα για τη ρύπανση δεν κράτησαν στο αρχείο τους;

Οι έλεγχοι, οι οποίοι μάλιστα εντόπισαν προβλήματα και επέβαλαν πρόστιμα, σταμάτησαν το 2020, αντί να συνεχιστούν και να ενταθούν, ώστε να διαπιστωθεί και το αν και κατά πόσο οι εταιρείες συμμορφώθηκαν.

Ο έλεγχος sevezo αφορά τη μία μόνο εταιρεία, δηλαδή το μισό εργοστάσιο, όταν είναι γνωστό πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης (ΣΕΑ) καταρτίστηκε από προηγούμενη εταιρεία (Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), που σήμερα δεν υφίσταται, αλλά αφορούσε ολόκληρο το εργοστάσιο.

Από τους λιγοστούς ελέγχους που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία, έχουν διαπιστωθεί περιβαλλοντικές παραβάσεις, οι οποίες κοινοποιήθηκαν, το 2017, στην Εισαγγελία και από τότε πέρασαν 5 χρόνια χωρίς να γίνει τίποτε.

Σε ότι δε αφορά την απόθεση της φωσφογύψου που ψηλώνει σαν “φράχτης” και κοντεύει να φτάσει την Εγνατία Οδό, το Υπουργείο την χαρακτηρίζει «χρονίζον θέμα» και… ξεμπερδεύει.

Τεράστιες είναι οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που αφήνουν υποστελεχωμένες όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ενθαρρύνοντας την ασυδοσία της εργοδοσίας.

Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση κυβερνήσεων, αλλά και δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που τόσα χρόνια “κάνουν πως δεν βλέπουν” για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στη Νέα Καρβάλη, για τους κινδύνους που μεγαλώνουν για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, σε χημική βιομηχανία που απέχει μάλιστα κάποιες εκατοντάδες μέτρα από δεξαμενές πετρελαίων και τις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας.

Επειδή η μόλυνση αέρα, νερών και εδάφους που γίνεται από την ανεξέλεγκτη ουσιαστικά λειτουργία της Λιπασματοβιομηχανίας.

Επειδή στη μοναδική Λιπασματοβιομηχανία της χώρας είναι απαραίτητοι όλοι οι εργαζόμενοι και οι νυν αλλά και οι απολυμένοι, οι οποίοι απαιτείται εδώ και τώρα να γυρίσουν στις δουλειές τους με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Σας Καλούμε

Να ορίσετε ειδική συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί το θέμα “ασφαλής λειτουργία της Λιπασματοβιομηχανίας” με όλους τους εργαζόμενους και να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης».