Δήμος Καβάλας: Έτσι θα «λειτουργούν» οι καφέ κάδοι απορριμμάτων

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την προμήθεια των κάδων και την πιλοτική εγκατάσταση τους στη συνοικία της Νεάπολης - Θα διανεμηθούν 800 μικροί κάδοι, 45.200 βιοδιασπώμενες σακούλες και έντυπες οδηγίες

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κυριάκος Σταυρίδης και ο σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, Κώστας Κητής, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, τις προγραμματισμένες ενέργειες για την πιλοτική εγκατάσταση του δικτύου των καφέ κάδων στη συνοικία της Νεάπολης.
Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος χρηματοδοτείται, μετά από πρόταση του Δήμου, από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 65.500 € περίπου.
Όπως γνωστοποιήθηκε, μετά την πρόσφατη παραλαβή των κάδων, ακολουθούν η πρώτη ενημερωτική επαφή με τους κατοίκους της πιλοτικής περιοχής της Νεάπολης (στις 6 μ.μ., στο 24ο Δημοτικό Σχολείο), η επισταμένη ενημέρωση όλων των κατοίκων της συνοικίας πόρτα-πόρτα, η ειδική ενημέρωση όσων δεχτούν να συμμετάσχουν.

Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν 800 μικροί κάδοι, 45.200 βιοδιασπώμενες σακούλες, έντυπο που περιλαμβάνει οδηγίες για το ποια προϊόντα επιτρέπεται και ποια όχι να μπουν στους καφέ κάδους, καθώς και κλειδί για να ξεκλειδώνουν και να πετούν τα οργανικά οικιακά απορρίμματα στους 120 καφέ κάδους των 10 λίτρων, που θα τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους.
Τα απορρίμματα των καφέ κάδων θα περισυλλέγονται αποκλειστικά από νέο απορριμματοφόρο του Τμήματος Καθαριότητας και θα οδηγούνται σε ιδιωτική μονάδα παραγωγής κομπόστ, μέρος του οποίου θα αποδίδεται στην Υπηρεσία Πρασίνου για να το χρησιμοποιεί ως εδαφοβελτιωτικό, μέχρι την κατασκευή της Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Οι 10 μεγάλοι κάδοι των 600 λίτρων θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένους μεγάλους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων (σχολείο, supermarket της περιοχής, ΔΙΠΑΕ κλπ.), αλλά και στη λαϊκή αγορά της Καβάλας καθώς και στην Κεντρική Λαχαναγορά.
Η προαναφερθείσα ενημερωτική προετοιμασία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη, οπότε θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει την Νεάπολη, μια περιοχή 1.950 κατοίκων, 700 νοικοκυριών, 400 κτηρίων, που αντιστοιχεί στο 2,8% του συνολικού πληθυσμού της πόλης.
Η παρακολούθηση του προγράμματος από τις Υπηρεσίες του Δήμου θα είναι συνεχής, με σκοπό την καταγραφή και επίλυση τυχόν προβλημάτων, πριν από την πλήρη εφαρμογή του σε ολόκληρο τον Δήμο.
Για τον σκοπό της πλήρους εφαρμογής, έχει κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ύψους 850.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει προμήθεια 1.600 εξωτερικών κάδων χωρητικότητας 240 και 360 lit, τον αντίστοιχα απαιτούμενο αριθμό εσωτερικών κάδων, καθώς και δύο (2) νέων απορριμματοφόρων οχημάτων.


Ο κ. Μουριάδης, τόνισε ότι «η εφαρμογή σύγχρονων και φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής».
Μιλώντας για τα οφέλη, που θα προκύψουν για τους πολίτες, από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος συλλογής των οργανικών απορριμμάτων στους καφέ κάδους, ανέφερε πως:
– Θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ (μελλοντικά στη ΜΕΑ), που σημαίνει μείωση των σχετικών εισφορών αλλά και σημαντικά μικρότερη οικονομική επιβάρυνση λόγω του τέλους ταφής
– Θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας που μπορεί να αξιοποιηθεί και για τις ανάγκες του Τμήματος Πρασίνου
– Θα αυξάνεται η “καθαρότητα” των υλικών στους πράσινους κάδους που επιτρέπει την ευκολότερη δευτερογενή ανακύκλωση υλικών είτε στην υφιστάμενη γραμμή του ΧΥΤΑ είτε μελλοντικά στη ΜΕΑ
– Θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την καύση βιοαερίου, το οποίο παράγεται από τη ζύμωση των οργανικών απορριμμάτων.

Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε τους δημότες «να συνεργαστούμε μαζί και να αποτελέσουμε όλοι μέρος της προσπάθειας του Δήμου για μία καθαρή πόλη. Καλύτερο περιβάλλον σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας».
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καβάλας είναι μόλις ένας από τους τρεις Δήμους της ΠΑΜΘ (από τους συνολικά 22), η πρόταση χρηματοδότησης του οποίου έγινε αποδεκτή, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

(Δελτίο Τύπου)