Λαϊκή Συσπείρωση: Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές χωρίς β’ γύρο και πλαφόν

Η ανακοίνωση της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Με αφορμή την αναταραχή που έχει προκληθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, με τις εξουσίες που δόθηκαν στις Οικονομικές επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας, κατέθεσε την άποψη του τονίζοντας ότι η παράταξη είναι υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων Περιφερειών και δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2/12/22), που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους οποίους στο όνομα της κυβερνησιμότητας, έδωσε με το έτσι θέλω τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ), στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, που δεν την είχαν στο λαό και μετέφερε μια σειρά σημαντικές αρμοδιότητες από τα συμβούλια σ’ αυτές τις επιτροπές, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στους σχετικούς νόμους, με τους οποίους είχαμε διαφωνήσει και καταγγείλει.

Συγχρόνως θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, που τόσα τη χωρίζουν από το ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε την εκβιαστική δεύτερη Κυριακή για την  εκλογή του δημάρχου, καθώς επίσης και όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που καθορίζουν τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης (“Κλεισθένης”, “Καλλικράτης”, “Καποδίστριας”, μνημονιακοί νόμοι κ.ά.). Επιπλέον ψήφισε νέο ληστρικό εκλογικό νόμο (4804/21), με τον οποίο η πρώτη δύναμη γίνεται παντοδύναμη, εφόσον πάρει 43%+1 ψήφο, παίρνοντας τα 3/5 των εδρών.

Τους συγκεκριμένους νόμους, όπως και το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων, που διέπουν τη λειτουργία των δήμων, υπηρετούν διαχρονικά οι παρατάξεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλων δήθεν ανεξάρτητων), είτε από θέση διοίκησης, είτε από θέση “αντιπολίτευσης”.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα των δήμων, “Κλεισθένης”, “Καλλικράτης”, “Καποδίστριας”, μνημονιακοί νόμοι, Οικονομικό Παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21.

Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων Περιφερειών και δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από τη σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Ζητάμε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.

Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (Λευκό, Κατά) για τη λήψη αποφάσεων. Να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων».